Membrilor Consiliului pentru Prevenirea Torturii (CpPT) li s-a interzis accesul la celule de detenție temporară din cadrul Inspectoratului de Poliție (IP) Rîșcani al Direcției de Poliție Chișinău. Iar la IP Ciocana, oamenii legii au spus că nu găsesc cheia de la ușa încăperii resepective. Incidentele au avut loc sâmbătă dimineața, în timp ce echipa a desfășurat vizite inopinate în toate inspectoratele din capitală. Scopul acestora a fost documentarea și identificarea practicilor de reținere abuzivă din partea poliției, și deținerea în alte locuri de cât cele prevăzute de legislație.
„În cadrul vizitei la IP Rîșcani, colaboratorii de poliție au interzis accesul membrilor CpPT în încăperile unde sunt amplasate celulele de detenție temporară, pe motiv ca nu este permis. Chiar dacă membrii Consiliului s-au legitimat și au prezentat prevederile legale unde este permis accesul în astfel de locuri. Iar în IP Ciocana, pe motiv că nu poate fi găsită cheia de la lacătul ușii ce duce în încăperile unde sunt amplasate celulele de detenție temporară, membrii Consiliului, la fel, nu au avut acces”, a explicat CpPT într-un comunicat.
Consiliul a calificat aceste acțiuni ca imixtiune în activitatea acestuia, „care încalcă grav prevederile naționale și internaționale referitoare la activitatea Mecanismului Național de Prevenire a Torturii”.
„Un astfel de incident, prin care a fost interzis accesul Consiliului/Mecanismului în locurile de detenție, nu a fost înregistrat din anii 2012-2013”, se menționează în comunicat.
„Art. 4 al Protocolului Opţional la Convenţia împotriva torturii şi a altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante (OP CAT) prevede că fiecare stat-parte va permite efectuarea vizitelor, în conformitate cu prezentul protocol, de către mecanisme (CpPT, în cazul R.M.), în orice loc aflat sub jurisdicţia şi controlul său, în care persoanele sunt sau ar putea fi private de libertate, fie în baza unui ordin al unei autorităţi publice sau la cererea acesteia ori acordul tacit al acesteia. Astfel, Republica Moldova trebuie să permită și să asigure Consiliului accesul imediat și necondiționat, la orice oră, în locurile unde sunt sau ar putea fi deținute persoanele”, a precizat CpPT.
Consiliul a anunțat că va informa Avocatul Poporului, Ministerului Afacerilor Interne, Inspectoratul General al Poliției, Parlamentul și că va cere o notă explicativă de la instituțiile abilitate. De asemenea, incidentul va fi raportat la instituțiile ONU responsabile de prevenirea torturii.
Vezi și aceste știri

Ioniță: Prețurile la produsele petroliere vor scădea pe parcursul anului 2023. Câți litri de benzină poți cumpăra dintr-un salariu

Ce s-a ales din faimoasa Fundație „Edelweiss” a lui Plahotniuc, Fundațiile lui Ilan Șor sau „Din Suflet” a primei doamne a lui Dodon (VIDEO)
