Anterior directorul Întreprinderii de Stat pentru Silvicultură „Tighina”, Iurie Apostolachi a expediat o scrisoare la Ministerul Educației, cerând să verifice dacă diploma prezentată de Nicolai Ermurache la angajare, este autentică. La 29 ianuarie 2018, printr-o notă semnată de secretarul general de stat Igor Șarov, i s-a răspuns că o diplomă cu seria respectivă a fost eliberată pe numele altei persoane.
În consecință, la 4 aprilie 2018, Inspectoratul de Poliție Bender a pornit o cauză penală, lui Nicolai Ermurache „fiindu-i incriminată confecționarea, deținerea și folosirea documentelor oficiale false, care acordă drepturi sau eliberează de obligații, săvârșite de două sau mai multe persoane”. Urmărirea penală a fost condusă de Procuratura Bender, iar din 6 februarie 2019 dosarul este examinat în instanță, anunța atunci Moldova Curată.
La rândul său, Nicolai Ermurache a respins categoric orice învinuire, iar în proces a pledat nevinovat. El afirmă că nu a depus, la angajare, nici o diplomă de studii la întreprindere, iar dosarul ar fi fost fabricat din motive politice.
Potrivit hotărârii instanței judecătorești, procurorii au cerut pentru Ermurache, aplicarea unei pedepse sub formă de amendă în mărime de 500 unități convenționale, ceea ce constituie 10 000 lei.
„Astfel, în fața instanței de judecată nu au fost prezentate probe pertinente şi concludente, care să confirme vinovăţia inculpatului în săvârșirea infracţiunii imputate. Or, în conformitate cu prevederile art. 8 CPP, toate dubiile în probarea învinuirii care nu pot fi înlăturate, se interpretează în favoarea inculpatului. Prin urmare, instanța conchide că nu s-a confirmat săvârșirea faptei incriminată inculpatului, adică nu s-a constatat existenţa faptului infracţiunii, circumstanțe care, prin prisma art. 390 alin. (1) pct. 1) CPP, constituie temei de achitare a inculpatului. Corpuri delicte în prezenta cauză penală nu sunt”, se arată în sentința Judecătoriei Anenii Noi, din 18 decembrie.
Astfel, Nicolai Ermurache a fost achitat de sub învinuire pe motiv că nu s-a constatat existenţa faptei infracţiunii. Sentinţa poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Chişinău în termen de 15 zile din momentul pronunțării.
Ermurachi a fost ales vicepreședinte al raionului Căușeni acum o lună, la 25 noiembrie 2019, fiind candidat pe lista de consilieri ai Blocului ACUM.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.