Andrei Goncearenco, noul proprietar al capitalului majoritar „Avia Invest” ce are în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău, ar fi depus dosarul pentru a obține cetățenia R. Moldova prin intermediul programului ce prevede investiții. Informația a fost confirmată de sursele TV8, care au intrat în posesia unui document. Ulterior, și președintele Igor Dodon a menționat că investitorul are probleme în Federația Rusă și ar fi pretins la cetățenie pe timpul conducerii lu Vlad Plahotniuc.
Potrivit sursei citate, actele ar fi fost depuse în luna iunie, iar în lista pentru verificări au fost incluse mai multe rude ale omului de afaceri: două persoane în etate, probabil părinții businessmanului, o femeie de 36 de ani, care ar fi soția acestuia și o minoră. Totodată ar fi indicate câteva companii afiliate lui Andrei Goncearenko, despre activitatea cărora urmează să se documenteze autoritățile de la noi, pentru a stabili dacă acestea nu prezintă careva riscuri.
SURSA: TV8.md
Informația despre intenția dobândirii cetățeniei moldovenești a fost confirmată și de șeful statului, în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune NTV.
„Cum s-a dovedit, acest investitor are mari probleme în Rusia și a depus actele pentru cetățenie „pe timpurile lui Plahotniuc”. A încercat să se legalizeze aici pentru ca cu acest pașaport să se poată mișca mai departe. Dar nu a reușit, pentru că conducerea s-a schimbat”, a menționat șeful statului.
Amintim că programul de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova prin investiție a fost lansat în noiembrie 2018. Anterior, mai mulți experți, dar și partidele din opoziție au criticat proiectul cu privire la acordarea cetățeniei moldovenești pe această cale. Spre exemplu, cei de la PAS au declarat că această lege va transforma Moldova „într-un loc al crimelor financiare”. Iar deputații din Primul Parlament au declarat că legea este „inoportună” și „păguboasă”. Democrații au respins însă toate criticile.
În vara anului 2019, prin aplicarea unui moratoriu, programul a fost stopat temporar. La acea etapă erau înregistrate 34 de cereri ce urmau să fie procesate. La 17 decembrie, Guvernul a aprobat prelugirea moratoriului aplicat pentru recepţionarea cererilor noi privind dobândirea cetăţeniei Republicii Moldova prin investiţie. Perioada este de două luni, începând cu 20 decembrie 2019.
Autorii susțin că în acest timp ar urma să fie luată o decizie finală cu privire la soarta Programului de dobândire a cetățeniei prin investiție.