Putin, în primul tren dintre Rusia și Crimeea. UE critică deschiderea traficului feroviar

Putin, în primul tren dintre Rusia și Crimeea. UE critică deschiderea traficului feroviar

Preşedintele rus Vladimir Putin a inaugurat luni legătura feroviară dintre Crimeea anexată şi Rusia continentală, realizată cu ajutorul unui pod lung de 19 kilometri peste strâmtoarea Kerci, relatează Agerpres.ro.

Liderul de la Kremlin a efectuat prima traversare a podului, în cabina unei locomotive, alături de mecanic. „Cu munca voastră, prin talent şi determinare aţi arătat că Rusia este capabilă să facă astfel de proiecte măreţe de infrastructură. Este cu siguranţă nu doar cel mai lung pod din Rusia, ci şi din Europa”, a spus Putin în faţa unei mulţimi de muncitori constructori care au realizat podul.

„Aceasta, fără nicio exagerare, ne dă toată încrederea că putem şi, cu siguranţă, vom face proiecte similare în viitor”, a adăugat preşedintele rus.

...

Obiectivul construcţiei, demarată în februarie 2016 şi contestată de Ucraina, este să ajute la integrarea Crimeei anexate în economia rusă. Principala companie implicată în proiect este condusă de Arkady Rotenberg, fost partener de judo al lui Putin în copilărie. Trenurile care vor lega Moscova şi Sankt Petersburg de Simferopol, capitala Crimeei, ar urma să transporte anului viitor circa 14 milioane de persoane.

Secţiunea rutieră a podului peste strâmtoarea Kerci a fost dată în folosinţă în mai 2018, Vladimir Putin inaugurând-o atunci la volanul unui camion

UE a criticat deschiderea traficului feroviar pe podul între Rusia și Peninsula Crimeea

„Rusia a terminat construcția secțiunii feroviare a podului Kerci și a deschis traficul feroviar spre Peninsula Crimeea fără acordul Ucrainei. Acest lucru reprezintă o nouă încălcare de către Rusia a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene, informează digi24.ro.

Podul, pe care presa rusă îl numeşte „construcţia secolului" măsoară 19 kilometri lungime şi a costat 3,7 miliarde de dolari pentru a-l realiza.

Construcţia podului a fost una foarte controversată întrucât Peninsula Crimeea a fost ocupată de Rusia în 2014, iar Ucraina este de părere că acest pod reprezintă o încălcare a legilor internaţionale.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.