În decembrie 2014, rata dobânzii aplicată de către BNM pentru creditele overnight era de 9.5%, iar rata de bază aplicată la principalele operaţiuni de politică monetară pe termen scurt ajunse-se la nivelul de 6.5 la sută anual.
În data de 26 februarie 2015, rata dobânzii aplicată de către BNM pentru creditele overnight a crescut la valoare de 16.5%, iar rata de bază aplicată la principalele operaţiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul de 13.5% anual.
Aceasta înseamnă o scumpire a creditelor overnight cu 57% în 2015 față de decembrie 2014 și cu 153% în comparație cu luna decembrie 2013. În ceea ce privește rata dobânzii aplicate la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt, aceasta s-a mărit cu 107% în doar două luni.
În conformitate cu datele BNM 85.84% din portofoliul de credite pe întreg sectorul bancar era format din persoane juridice rezidente și nerezidente. Aceasta înseamnă că mărirea ratei dobânzii va afecta, în cea mai mare măsură, mediul de afaceri din Moldova.
Astfel, în 2015 agenții economici vor suporta costuri de două ori mai mari pentru banii împrumutați decât în decembrie 2014. În aceste circumstanțe vor crește costurile de operare ale companiilor creditate. Creșterea costurilor va determina multe companii să caute modalități de optimizare a activității. Aceasta poate duce la disponibilizări.
Pierderea locului de muncă va diminua disponibilitățile de lichidități la populație, iar aceasta va însemna o diminuare a cererii de consum. O cerere de consum mai mică va ridica probleme pentru foarte multe companii din Republica Moldova, a căror rulaje se vor reduce considerabil.
În noile circumstanțe, vor fi companii care vor fi nevoite să-și sisteze activitatea, fapt ce va duce la contracția economiei naționale. O rată a dobânzii mare va facilita sectorul financiar-bancar, iar penuria de capital va amplifica puterea de negociere a cererii.
Concluzionând putem spune că ne așteaptă un an deloc ușor, un an care se va caracteriza prin scumpiri, falimentări de companii, disponibilizări și diminuarea cererii de consum. Începând cu 2015 putem spune că am intrat, oficial, într-o nouă criză, iar această criză va fi aidoma unui test pentru Republica Moldova și parcursul său european. Vitalie Rapcea, Expert economic, Vicepreședinte al Asociației Naționale de Marketing, Membru al Grupului de Consultanță și Avocatură LEXCONSULT
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.