Găgăuzia nu renunță la ideea construcției unui aeroport. Irina Vlah enunță aspectele ce au marcat anul 2019

Găgăuzia nu renunță la ideea construcției unui aeroport. Irina Vlah enunță aspectele ce au marcat anul 2019

Circa 82 de milioane de lei au fost investiți în proiectele sociale, continuă reparația drumului Comrat-Vulcănești, se planifică construcția unui aeroport și continuă dialogul pe dimensiunia politică cu autoritățile de la Chișinău. Bașcana Irina Vlah a făcut totalurile anului 2019, în cadrul unei conferințe de presă.

În domeniul programelor sociale, Vlah a menționat că au fost investite până la începutul anului 2020, circa 82 de milioane de lei. Programele au vizat toate categoriile de locuitori ai Găgăuziei și includ alocațiile acordate la nașterea copiilor, alocațiile pentru perioada rece a anului și pentru alimentația gratuită în grădinițe, scrie nokta.md

Irina Vlah a atins și subiectul celor trei proiectele de legi ce vizează consolidarea autonomiei găgăuze, inițiate în 2016, prin care partea găgăuză își dorește lărgirea autonomiei și o mai mare independență față de Chișinău.

Publicitate

Potrivit bașcanei, dialogul în acest sens continuă. „Trebuie să evităm situațiile când problemele se rezolvă la proteste sau prin judecată. Sunt pentru discuții la nivel de experți. Avem confirmarea că PCRM va susține proiectele de lege, iar cu restul partidelor trebuie să lucrăm”, a spus Vlah.

Bașcana a remarcat colaborarea strânsă cu președintele Igor Dodon, care a fost decorat recent, cu ordinul Găgăuziei.

Proiecte de importanță locală

Irina Vlah a menționat că nu renunță la ideia unui aeroport în regiune. Lidera a specificat că pista din Ciadîr-Lunga nu corespunde cerințelor necesare, aflându-se prea aproape de hotarul cu Ucraina. Alte terenuri potrivite ar fi în Comrat sau Congaz. În vederea construcției unui aerorport, în prezent se poartă dialoguri cu experți din GIZ. Investițiile pentru proiect se prevăd din contul partenerilor turci.

Totodată, se planifică finisarea drumului Comrat-Vulcănești, până în 2022, în care s-a investit 24 de milioane de euro. „O mare parte din lucrări, s-au reușit în 2019”, susține Vlah. În prezent de lucrări se ocupă o companie din Ucraina, deși anterior drumul era construit de români.

25 de ani ai UTA Găgăuzia, sărbătoriți la Chișinău

„Mulți au întrebat de ce nu am sărbătorit acasă. Când sărbătoream astfel în anii trecuți, era între noi. Veneau oaspeți și spuneau ce doream să auzim și plecau. Susținerea legilor despre statutul special al Găgăuziei, se referă la toată țara”, a spus Vlah

Irina Vlah susține că așa cum a promis în perioada electorală, o bună parte din angajații din regiune au salarii de circa 10 mii de lei.

„Deși am menținat în campania electorală, salarii de 10 mii de lei, aceasta nu înseamnă că banii vor veni din bugetul local. Veniturile ilegale, sunt principala problemă. Apoi, angajații se plâng de pensii mici. Pensia este mică ăentru că angajatorii nu vă achită corect salariul”, a punctat bașcana.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal