*Acest material este sponsorizat

Elevii școlilor profesionale au participat la primul Makeathon „Clubul Tinerilor Makeri”

Elevii școlilor profesionale au participat la primul Makeathon „Clubul Tinerilor Makeri”

Tinerii și tinerele care își fac studiile în cadrul școlilor profesionale au participat la primul Makeathon „Clubul Tinerilor Makeri”, un atelier captivant în cadrul căruia participanții au proiectat, dezvoltat și testat soluții creative menite să soluționeze o provocare din viața reală. Evenimentul a avut loc pe data de 14 decembrie, în incinta FabLab Chișinău și a fost organizat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC cu sprijinul Fundației „Liechtenstein Development Service” (LED).

Pius Frick, Președintele Fundației „Liechtenstein Development Service” (LED): „Mișcarea „Maker” este una globală și bucură faptul că a ajuns și în Moldova. Scopul principal este de a oferi elevilor o modalitate captivantă de a petrece timpul, de a experimenta și de a fi ocupați cu noile tehnologii. Ne bucură mult să vedem că elevii sunt foarte entuziasmați de noile activități. Iar aceasta e ceea ce ne doream cel mai mult.”

Irina Oriol, Manager de Proiecte, Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC: „Makeathonul este o activitate dintr-o serie de evenimente pe care noi le organizăm în cadrul proiectului „Clubul Tinerilor Makeri” susținut de către Fundația „Liechtenstein Development Service”, implementat de către Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC. Scopul acestui proiect este susținerea studenților din școlile profesional-tehnice pentru ca ei să capete niște deprinderi și abilități tehnice, să experimenteze, să colaboreze și să creeze împreună cu ceilalți colegi.”


Makeathon-ul s-a desfășurat sub forma unui exercițiu practic pentru tinerii care aspiră să dezvolte soluții inovatoare și interesante. Grupați în echipe, participanții au parcurs procesul de crearea a unui produs, de la generarea ideii până la dezvoltarea unui prototip. Pe întreaga durată a evenimentului, echipele au fost ghidate de mentori cu experiență – membri activi ai comunității locale de Makeri. Makeathon-ul a culminat cu etapa de prezentare a proiectelor și o ceremonie de premiere, în cadrul căreia au fost recunoscute cele mai bune soluții create.


Victor Bujoreanu, Coordonatorul Proiectului „Clubul Tinerilor Makeri”, Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC: „Elevii din școlile profesionale au fost puși într-o situație de provocare și provocarea era să construiască un dispozitiv sau un obiect, scopul căruia era să decoreze un interior. Elevii au avut la dispoziție lemn, imprimante 3D, instrumente electrice de mână, microntrollere Arduino, LED-uri. Cu toate aceste componente trebuiau să construiască un proiect timp de 4 ore.”

Evenimentele de tip „makeathon” sunt focusate asupra procesului de creare a lucrurilor împreună. În cadrul unui makeathon, participanții au posibilitatea să creeze soluții inovatoare și să învețe lucruri noi într-un mod interactiv și interesant, să îmbunătățească abilitățile de comunicare și lucru în echipă. 


Chiril Covali, participant Makeathon „Clubul Tinerilor Makeri” 2019: „Mi-a plăcut că am utilizat în practică chestiile pe care le-am învățat pe parcursul câtorva săptămâni în cadrul Proiectului ”Clubul Tinerilor Makeri”. Am învățat cum să lucrăm cu Arduino, cu lemnul, cu imprimatele 3D și toate aceste cunoștințe le-am aplicat în practică pentru proiectele noastre. Noi, ca elevi, învățăm să lucrăm în echipă și să facem chiar lucruri inovatoare.”

Proiectul „Clubul Tinerilor Makeri” a fost lansat în octombrie 2019 și are drept scop susținerea elevilor din școlile profesionale în dezvoltarea competențelor tehnice prin intermediul activităților practice, desfășurate într-un mediu modern, tehnologizat, care promovează experimentarea, colaborarea și realizarea unor proiecte autentice. Inițiativa este implementată de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC cu sprijinul Fundației Liechtenstein Development Service (LED). 

Clubul include o serie de ateliere practice, competiții tehnice și tabere de vară, unde participanții vor învăța despre imprimarea 3D, echipament cu control numeric (CNC), microcontrolere Arduino și sisteme inteligente cu Raspberry Pi. Activitățile educaționale se desfășoară  în perioada noiembrie 2019 – august 2020 și sunt gratuite. 


Pentru a fi la curent cu oportunitățile din cadrul Proiectului, urmărește pagina Clubului Tinerilor Makeri pe Facebook - https://www.facebook.com/YouthMakerClub.

P.

P.

Vezi și aceste știri
În premieră, declarațiile de avere ale conducerii BNM vor fi verificate de ANI

În premieră, declarațiile de avere ale conducerii BNM vor fi verificate de ANI

Certificatele de vaccinare moldovenești au fost testate cu succes în UE

Certificatele de vaccinare moldovenești au fost testate cu succes în UE

Nemerenco: Rata spitalizării persoanelor cu COVID-19 a crescut cu circa 35%

Nemerenco: Rata spitalizării persoanelor cu COVID-19 a crescut cu circa 35%

Advertoriale
Depozite în lei cu rată fixă de 6% anual, de la OTP Bank

Depozite în lei cu rată fixă de 6% anual, de la OTP Bank

La Microinvest, datele tale personale sunt în siguranță, la fel ca într-un safeu

La Microinvest, datele tale personale sunt în siguranță, la fel ca într-un safeu

Victoriabank susține oamenii de cultură prin acordarea unui sprijin financiar Teatrului Geneza Art din Chișinău

Victoriabank susține oamenii de cultură prin acordarea unui sprijin financiar Teatrului Geneza Art din Chișinău

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Vom primi gaz și de la olandezi. Compania Vitol a câștigat tenderul lansat de Energocom
 • 2
  Ultimă oră! Pericol de prăbușire a unei porțiuni de carosabil în capitală (FOTO)
 • 3
  Rusia ar vrea un preţ al gazelor mai mic pentru a-şi putea păstra controlul asupra Europei
 • 4
  Partidul Șor afirmă că proiectul propus de PAS nu corespunde ideii de anulare a imunității parlamentare
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.