Masa de sărbătoare a unei familii vegane. Anna Smolnițchi, despre cum reinterpretează „șuba” sau salata „Olivier”

Masa de sărbătoare a unei familii vegane. Anna Smolnițchi, despre cum reinterpretează „șuba” sau salata „Olivier”
Foto: arhiva personală

V-ați gândit vreodată cum arată masa de sărbătoare a unei familii vegane? Curiozitatea ne-a împins să aflăm răspunsul la această întrebare de la jurnalista Anna Smolnițchi, care ne-a povestit cum a reinterpretat bine cunoscutele salate „șuba” și „Olivier”.

Anna ne-a spus că, de la o vreme încoace, încearcă să gătească puțin, indiferent că e o sărbătoare sau o reuniune de familie: „Sincer, mă zăpăcesc mesele copioase. Până și mama mea, o bucătăreasă excelentă, a renunțat la meniurile complexe. Prefer jocuri de masă în locul meselor în exces încărcate”, a explicat ea.


Cât despre bucatele care nu lipsesc de pe masa de sărbătoare: „Îmi plac foarte mult sosurile în care poți înmuia o felie de pită sau de pâine (cu maia în loc de drojdii, preparată din făină de grâu integrală) și gustările care pot fi servite pe pâine – hummusul, pesto, baba ghanoush. După rețeta clasică pentru hummus (un amestesc din năut, lamâie, ulei de măsline și tahini) și baba ghanoush (se prepară ca hummusul, doar că în loc de năut e vânătă) pregătesc gustări din mazăre, linte sau fasole. Acestea sunt proteina noastră”.

„Mâncarea vegană nu cere mult timp de preparare”

„Mâncarea vegană e superbă prin faptul că nu cere mult timp de preparare. Nu trebuie să petreci zile întregi în bucătărie pentru o masă de 2-3 ore. Boboasele se lasă la înmuiat peste noapte și fierb, o parte din ele, 20-30 de minute. Le treci prin robot și voila! Ai câteva gustări bune în câteva minute. Cannelloni și lasagna, la fel, nu cer să fie păzite ore întregi cât se prepară. Faci umplutura, le dai la cuptor și gata, îți vezi de treabă”, a povestit Anna.


„Eu consider foarte important să petreci puțin timp în bucătărie, ca să ai timp din belșug pentru conectarea cu cei dragi. Nu mi-a plăcut niciodată obiceiul moldovenilor de a umple mesele cu zeci de farfurii, de a sta doar la masă. Gospodinele niciodată nu înțeleg nimic din sărbătoare, aleargă de la masă în bucătărie toată seara, schimbând farfuriile, aducând alte feluri de mâncare, păzind nu știu ce bucate, să nu dea foc, să nu ardă. Sărbătoarea devine un maraton, din care au de pierdut toți”, a adăugat tânăra mămică.

„Șuba” și Olivier, reinterpretate

Anna ne-a povestit ce a gătit de Crăciunul pe stil nou: „Anul acesta, mi-a venit pofta de o lasagna vegetariană, doar că eu am exclus și lactatele din schemă. Noi nu mai folosim lactatele în bucătăria noastră. În loc de bechamel, care se prepară din lapte și sos de tomate, am folosit lapte vegetal pe care l-am făcut eu din migdale, la care am adăugat sosul de roșii și făina integrală. Nu a lipsit salata „Olivier”. În loc de maioneza clasică, am folosit tofu (un fel de brânză din soie)”.


Iar de Revelion va găti bine cunoscuta „șubă”, doar că vegană. „În loc de pește – varză de mare. În loc de maioneză obișnuită – maioneza care are la bază tofu. Nu lipsesc niciodată salatele, mai nou, micro-verdețurile (legumele tinere care nu depășesc vârsta de două săptămâni – mazăre, ridiche, ceapă)”, a explicat ea.


Bineînțeles, nu lipsesc deserturile. „Checul din dovleac îmi pare foarte potrivit pentru această perioadă a anului. Prefer și băuturile calde – lapte vegetal cu turmeric, piper și miere, de exemplu”, a spus jurnalista.


Cum reacționează prietenii?

„Prietenii s-au obișnuit cu stilul nostru de viață”, a menționat tânăra mămică.

„Li s-a părut interesant, anul trecut, să guste bucate clasice din URSS, în versiune vegetariană (anul acesta sărbătorim în familie). În rest, la reuniunile cu prietenii, pe la casele noastre, nu se prea gătește carne. Și, în general, observ că tot mai mulți oameni din cercul meu de cunoștințe reduc esențial consumul de carne. De regulă, motivul e starea sănătății sau simpla dorință de a se simți mai ușurei și mai voioși”, a adăugat ea.


Rețeta recomandată de Anna Smolnițchi

Pentru cei curioși, Anna a recomandat ciupercuțele umplute. Mai jos vă oferă și rețeta. Este preluată din cartea „Istoria unei iubiri ECO. Un an la fermă. Rețete vegetariene și de post”, scrisă de Tamara Șchiopu, specialistă în marketing agricol și alimentar, care locuiește împreună cu soțul ei, Iain Tolhurst – fermier englez, la ferma lor ecologică din Marea Britanie.

Pentru patru persoane, aveți nevoie de următoarele ingrediente:

  • 12 ciuperci Champignon
  • 180 g de roșii uscate și conservate în ulei
  • O mână de busuioc verde proaspăt/congelat sau uscat
  • 100 g de miez de semințe de pin sau de floarea-soarelui
  • 2 linguri de pastă Tahini
  • Sucul unei lămâi
  • Sare și piper

Mod de preparare:

  1. Cuptorul se încinge până la 200 de grade Celsius;
  2. Se înlătură piciorușele de la ciuperci și se taie cu foarfeca marginile, ca să se deschidă pălărioara mai tare;
  3. Roșiile și busuiocul se toacă mărunt și se amestecă cu miezul de semințe, pasta tahini, sucul de lămâie, sarea și piperul;
  4. Ciupercile se umplu cu amestecul pregătit și se pun pe o tavă de copt.
  5. Se coc 15-20 de minute și se servesc fierbinți.


„Poftă bună să aveți, un an nou rodnic și blând cu voi, dar și cu cei dragi”, a urat Anna Smolnițchi.

Sprijină redacția Agora cu doar 98 de lei pe lună, iar noi te răsplătim cu un coș de produse locale de la From the Heart Shop.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Pacienții vor primi gratuit o parte din medicamentele din lista celor compensate

Pacienții vor primi gratuit o parte din medicamentele din lista celor compensate

Vom primi gaz și de la olandezi. Compania Vitol a câștigat tenderul lansat de Energocom

Vom primi gaz și de la olandezi. Compania Vitol a câștigat tenderul lansat de Energocom

Cealaltă pandemie. Despre depresie, suicid și cifrele care mint

Cealaltă pandemie. Despre depresie, suicid și cifrele care mint

Advertoriale
La Microinvest, datele tale personale sunt în siguranță, la fel ca într-un safeu

La Microinvest, datele tale personale sunt în siguranță, la fel ca într-un safeu

Victoriabank susține oamenii de cultură prin acordarea unui sprijin financiar Teatrului Geneza Art din Chișinău

Victoriabank susține oamenii de cultură prin acordarea unui sprijin financiar Teatrului Geneza Art din Chișinău

Echipa de fotbal maib - în TOP 5 cele mai bune echipe de la EURO Business Cup (FOTO)

Echipa de fotbal maib - în TOP 5 cele mai bune echipe de la EURO Business Cup (FOTO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
  • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
    Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
  • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
  • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
  • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
  • 1
    Moldova a cumpărat un milion de metri cubi de gaze naturale de la compania poloneză PGNiG
  • 2
    Cât costă gazul din Polonia? Gavrilița: Este considerat un secret comercial
  • 3
    Gavrilița despre acordul Moldova-Ucraina privind 700 milioane de metri cubi de gaz: Este o știre falsă
  • 4
    Activitatea directorului Moldovagaz ar putea fi evaluată
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.