*Acest material este sponsorizat

Premieră la Medpark: anevrism de aortă abdominală tratat fără incizii! Pacientul s-a întors acasă a doua zi

Premieră la Medpark: anevrism de aortă abdominală tratat fără incizii! Pacientul s-a întors acasă a doua zi

Aorta este cea mai mare arteră din corp, care pornește de la inimă și se ramifică în vase mai mici, alimentând întregul organism. Atunci când această arteră se dilată cu mai mult de 50% vorbim despre anevrism de aortă și există riscul de ruptură a vasului, iar consecințele pot fi fatale. Dacă până acum anevrismele de aortă se tratau doar pe cale deschisă, echipa de cardiologie intervențională Medpark, alături de specialiști din Turcia, au tratat în premieră un anevrism de aortă abdominală fără incizii (tăieturi), prin implantare de proteză.

Pacientul în vârstă de 67 de ani suferea de hipertensiune (tensiune înaltă). Aceasta, alături de alți factori, a dus în timp la dilatarea excesivă a aortei abdominale, stabilindu-se diagnosticul de “anevrism de aortă abdominală”.

Mihai Tașnic, cardiolog intervenționist: „Apariţia unui anevrism în unul din segmentele aortei (AA) este de obicei asociată cu boală aortică difuză. Până la 13% din pacienţii cu AA au anevrisme multiple, iar aproximativ un sfert din pacienţii cu anevrisme de aortă toracică au și anevrisme de aortă abdominală. În general, anevrismele de aorta abdominală se întâlnesc mai frecvent decât cele de aortă toracică.”

Potrivit statisticilor, după vârsta de 60 de ani, incidenţa anevrismelor de aortă abdominală este între 4 și 9%. Majoritatea acestor anevrisme prezintă risc redus de ruptură, având diametrul de până la 35-40 mm și doar 40% necesită intervenție chirurgicală.

Intervențiile minim invazive, fără incizii, prezintă numeroase avantaje pentru pacienți: riscuri mai mici și recuperare mai rapidă.

Premieră la Medpark: anevrism de aortă abdominală tratat fără incizii! Pacientul s-a întors acasă a doua zi Premieră la Medpark: anevrism de aortă abdominală tratat fără incizii! Pacientul s-a întors acasă a doua zi Premieră la Medpark: anevrism de aortă abdominală tratat fără incizii! Pacientul s-a întors acasă a doua zi Premieră la Medpark: anevrism de aortă abdominală tratat fără incizii! Pacientul s-a întors acasă a doua zi Premieră la Medpark: anevrism de aortă abdominală tratat fără incizii! Pacientul s-a întors acasă a doua zi

Mihai Tașnic, cardiolog intervenționist: „Tratamentul endovascular (EndoVascular Aneurysm Repair – EVAR) reprezintă unul dintre cele mai importante progrese terapeutice în  anevrismele de aortă abdominală, cât și în  anevrismele de aortă toracică. Procedura minim invazivă EVAR se efectuează prin intermediul unui fir subțire (cateter) prin care se introduce o proteză auto-expandabilă (numită “stent-graft”) și când aceasta ajunge la nivelul anevrismului se expandează, creând astfel un canal nou pentru a normaliza circulația sangvină și pentru a evita presiunea asupra pereților vasului dilatat.”

În comparaţie cu metoda chirurgicală clasică, tratamentul endovascular EVAR se asociază cu reducerea semnificativă a morbidităţii perioperatorii. Intervențiile clasice sunt traumatizante, constând din protezarea deschisă a aortei dilatate și rata de complicații intraoperatorii și postoperatorii este mai înaltă.În comparaţie cu metoda chirurgicală clasică, tratamentul endovascular EVAR se asociază cu reducerea semnificativă a morbidităţii perioperatorii. Intervențiile clasice sunt traumatizante, constând din protezarea deschisă a aortei dilatate și rata de complicații intraoperatorii și postoperatorii este mai înaltă.

Pacientul operat prin metoda EVAR a fost externat la 24 ore după intervenție, iar riscul de rupere a aortei a fost înlăturat.

Cel mai frecvent anevrismele de aortă nu manifestă simptome până la momentul apariţiei unei complicaţii, cum este disecţia acută de aortă sau ruptură. Pacienţii nu dezvoltă simptome până când anevrismul de aorta nu se dezvoltă suficient pentru a produce compresia organelor vecine, eroziunea vertebrelor, greutate la înghiţit, răgușeală sau paralizie diafragmatică.

Anevrismele de aortă rupte se prezintă sub forma șocului hemoragic, iar cele abdominale se manifestă prin durere abdominală anterioară, laterală sau dureri lombare. Apariţia durerii este datorată creșterii rapide în volum sau compresiei structurilor intra-abdominale. În condițiile durerii violente se suspectează ruptura și trebuie efectuat urgent examenul angio-CT.

Pentru depistarea la timp a acestei afecțiuni se recomandă ecografia abdominală, iar bărbaţii care fumează și au între 65 și 75 de ani trebuie să efectueze această investigație anual.


De ce să alegi cardiologia intervenţională Medpark:

 • Unele intervenţii complicate pe cord deschis pot fi înlocuite cu proceduri simple, nechirurgicale, cu o recuperare mult mai rapidă și riscuri minime.
 • Procedurile sunt minim invazive şi nu lasă cicatrici postoperatorii, iar complicaţiile sunt rare.
 • Procedurile nu sunt foarte dureroase şi nu produc dureri postoperatorii.
 • Poate fi singura soluţie pentru pacienţii care nu se califică drept candidaţi pentru intervenţiile chirurgicale pe cord deschis.
 • Sala de intervenții este dotată cu echipamente performante, sistem continuu de aer sterilizat.
 • Echipa cardiologică este alcătuită din specialiști din țară și de peste hotare, cu vastă experiență în domeniu.
 • Centrul Cardiovascular Medpark este singurul din Moldova care posedă toate etapele de diagnostic și tratament în afecțiunile inimii.
 • Spitalul Internațional Medpark este acreditat de către Joint Comission International – cea mai înaltă apreciere în domeniul medical, care garantează calitatea serviciilor și siguranța pacientului.
 • Suntem la dispoziția ta 24/24 ore, 7/7 zile și putem interveni pentru orice complicație a bolilor cardiace.

Afecţiunile cardiovasculare reprezintă cauza principală a mortalităţii la nivel mondial şi de aceea necesită o abordare complexă. Nu ezita să apelezi la medic în cazul apariției simptomelor sau pentru a cere o a doua opinie medicală.

Programeză-te acum pentru o consultație sau investigație la tel. 022 40 00 40 (disponibil 24/24).

P.

P.

Vezi și aceste știri
Va ajunge sau nu Nagacevschi viceprimar? Consilierii spun cum vor vota joi la ședința CMC

Va ajunge sau nu Nagacevschi viceprimar? Consilierii spun cum vor vota joi la ședința CMC

În premieră, declarațiile de avere ale conducerii BNM vor fi verificate de ANI

În premieră, declarațiile de avere ale conducerii BNM vor fi verificate de ANI

Certificatele de vaccinare moldovenești au fost testate cu succes în UE

Certificatele de vaccinare moldovenești au fost testate cu succes în UE

Advertoriale
Depozite în lei cu rată fixă de 6% anual, de la OTP Bank

Depozite în lei cu rată fixă de 6% anual, de la OTP Bank

La Microinvest, datele tale personale sunt în siguranță, la fel ca într-un safeu

La Microinvest, datele tale personale sunt în siguranță, la fel ca într-un safeu

Victoriabank susține oamenii de cultură prin acordarea unui sprijin financiar Teatrului Geneza Art din Chișinău

Victoriabank susține oamenii de cultură prin acordarea unui sprijin financiar Teatrului Geneza Art din Chișinău

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Vom primi gaz și de la olandezi. Compania Vitol a câștigat tenderul lansat de Energocom
 • 2
  ULTIMĂ ORĂ! Dorin Chirtoacă se retrage din politică
 • 3
  Rusia ar vrea un preţ al gazelor mai mic pentru a-şi putea păstra controlul asupra Europei
 • 4
  Ultimă oră! Pericol de prăbușire a unei porțiuni de carosabil în capitală (FOTO)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.