*Acest material este sponsorizat

Premieră la Medpark: anevrism de aortă abdominală tratat fără incizii! Pacientul s-a întors acasă a doua zi

Premieră la Medpark: anevrism de aortă abdominală tratat fără incizii! Pacientul s-a întors acasă a doua zi

Aorta este cea mai mare arteră din corp, care pornește de la inimă și se ramifică în vase mai mici, alimentând întregul organism. Atunci când această arteră se dilată cu mai mult de 50% vorbim despre anevrism de aortă și există riscul de ruptură a vasului, iar consecințele pot fi fatale. Dacă până acum anevrismele de aortă se tratau doar pe cale deschisă, echipa de cardiologie intervențională Medpark, alături de specialiști din Turcia, au tratat în premieră un anevrism de aortă abdominală fără incizii (tăieturi), prin implantare de proteză.

Pacientul în vârstă de 67 de ani suferea de hipertensiune (tensiune înaltă). Aceasta, alături de alți factori, a dus în timp la dilatarea excesivă a aortei abdominale, stabilindu-se diagnosticul de “anevrism de aortă abdominală”.

Mihai Tașnic, cardiolog intervenționist: „Apariţia unui anevrism în unul din segmentele aortei (AA) este de obicei asociată cu boală aortică difuză. Până la 13% din pacienţii cu AA au anevrisme multiple, iar aproximativ un sfert din pacienţii cu anevrisme de aortă toracică au și anevrisme de aortă abdominală. În general, anevrismele de aorta abdominală se întâlnesc mai frecvent decât cele de aortă toracică.”

Potrivit statisticilor, după vârsta de 60 de ani, incidenţa anevrismelor de aortă abdominală este între 4 și 9%. Majoritatea acestor anevrisme prezintă risc redus de ruptură, având diametrul de până la 35-40 mm și doar 40% necesită intervenție chirurgicală.

Intervențiile minim invazive, fără incizii, prezintă numeroase avantaje pentru pacienți: riscuri mai mici și recuperare mai rapidă.

Premieră la Medpark: anevrism de aortă abdominală tratat fără incizii! Pacientul s-a întors acasă a doua zi Premieră la Medpark: anevrism de aortă abdominală tratat fără incizii! Pacientul s-a întors acasă a doua zi Premieră la Medpark: anevrism de aortă abdominală tratat fără incizii! Pacientul s-a întors acasă a doua zi Premieră la Medpark: anevrism de aortă abdominală tratat fără incizii! Pacientul s-a întors acasă a doua zi Premieră la Medpark: anevrism de aortă abdominală tratat fără incizii! Pacientul s-a întors acasă a doua zi

Mihai Tașnic, cardiolog intervenționist: „Tratamentul endovascular (EndoVascular Aneurysm Repair – EVAR) reprezintă unul dintre cele mai importante progrese terapeutice în  anevrismele de aortă abdominală, cât și în  anevrismele de aortă toracică. Procedura minim invazivă EVAR se efectuează prin intermediul unui fir subțire (cateter) prin care se introduce o proteză auto-expandabilă (numită “stent-graft”) și când aceasta ajunge la nivelul anevrismului se expandează, creând astfel un canal nou pentru a normaliza circulația sangvină și pentru a evita presiunea asupra pereților vasului dilatat.”

În comparaţie cu metoda chirurgicală clasică, tratamentul endovascular EVAR se asociază cu reducerea semnificativă a morbidităţii perioperatorii. Intervențiile clasice sunt traumatizante, constând din protezarea deschisă a aortei dilatate și rata de complicații intraoperatorii și postoperatorii este mai înaltă.În comparaţie cu metoda chirurgicală clasică, tratamentul endovascular EVAR se asociază cu reducerea semnificativă a morbidităţii perioperatorii. Intervențiile clasice sunt traumatizante, constând din protezarea deschisă a aortei dilatate și rata de complicații intraoperatorii și postoperatorii este mai înaltă.

Pacientul operat prin metoda EVAR a fost externat la 24 ore după intervenție, iar riscul de rupere a aortei a fost înlăturat.

Cel mai frecvent anevrismele de aortă nu manifestă simptome până la momentul apariţiei unei complicaţii, cum este disecţia acută de aortă sau ruptură. Pacienţii nu dezvoltă simptome până când anevrismul de aorta nu se dezvoltă suficient pentru a produce compresia organelor vecine, eroziunea vertebrelor, greutate la înghiţit, răgușeală sau paralizie diafragmatică.

Anevrismele de aortă rupte se prezintă sub forma șocului hemoragic, iar cele abdominale se manifestă prin durere abdominală anterioară, laterală sau dureri lombare. Apariţia durerii este datorată creșterii rapide în volum sau compresiei structurilor intra-abdominale. În condițiile durerii violente se suspectează ruptura și trebuie efectuat urgent examenul angio-CT.

Pentru depistarea la timp a acestei afecțiuni se recomandă ecografia abdominală, iar bărbaţii care fumează și au între 65 și 75 de ani trebuie să efectueze această investigație anual.


De ce să alegi cardiologia intervenţională Medpark:

 • Unele intervenţii complicate pe cord deschis pot fi înlocuite cu proceduri simple, nechirurgicale, cu o recuperare mult mai rapidă și riscuri minime.
 • Procedurile sunt minim invazive şi nu lasă cicatrici postoperatorii, iar complicaţiile sunt rare.
 • Procedurile nu sunt foarte dureroase şi nu produc dureri postoperatorii.
 • Poate fi singura soluţie pentru pacienţii care nu se califică drept candidaţi pentru intervenţiile chirurgicale pe cord deschis.
 • Sala de intervenții este dotată cu echipamente performante, sistem continuu de aer sterilizat.
 • Echipa cardiologică este alcătuită din specialiști din țară și de peste hotare, cu vastă experiență în domeniu.
 • Centrul Cardiovascular Medpark este singurul din Moldova care posedă toate etapele de diagnostic și tratament în afecțiunile inimii.
 • Spitalul Internațional Medpark este acreditat de către Joint Comission International – cea mai înaltă apreciere în domeniul medical, care garantează calitatea serviciilor și siguranța pacientului.
 • Suntem la dispoziția ta 24/24 ore, 7/7 zile și putem interveni pentru orice complicație a bolilor cardiace.

Afecţiunile cardiovasculare reprezintă cauza principală a mortalităţii la nivel mondial şi de aceea necesită o abordare complexă. Nu ezita să apelezi la medic în cazul apariției simptomelor sau pentru a cere o a doua opinie medicală.

Programeză-te acum pentru o consultație sau investigație la tel. 022 40 00 40 (disponibil 24/24).

P.

P.

Vezi și aceste știri
Google Maps îi ajută pe șoferi să găsească bezinăriile cu cel mai ieftin combustibil. Iată c

Google Maps îi ajută pe șoferi să găsească bezinăriile cu cel mai ieftin combustibil. Iată c

Zeci de oameni au rămas blocați deasupra animalelor sălbatice de la o grădină zoologică din SUA

Zeci de oameni au rămas blocați deasupra animalelor sălbatice de la o grădină zoologică din SUA

Dodon l-a felicitat pe Lukașenko cu ocazia Zilei Independenței: „Moldova și Belarus sunt legate de o prietenie puternică”

Dodon l-a felicitat pe Lukașenko cu ocazia Zilei Independenței: „Moldova și Belarus sunt legate de o prietenie puternică”

Advertoriale
Pentru IMM – Victoriabank te ajută să-ți construiești o afacere modernă, durabilă și profitabilă cu Eu4Business EBRD Credit Line

Pentru IMM – Victoriabank te ajută să-ți construiești o afacere modernă, durabilă și profitabilă cu Eu4Business EBRD Credit Line

Complexul locativ Alpha Residence și-a deschis ușile pentru locatari ( VIDEO)

Complexul locativ Alpha Residence și-a deschis ușile pentru locatari ( VIDEO)

Cum să-ți crești de la 0 o afacere în regiune și să ai clienți de la Briceni și până la Cahul?

Cum să-ți crești de la 0 o afacere în regiune și să ai clienți de la Briceni și până la Cahul?

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Moldova, I am back! | Diana Adamciuc: „Diferența dintre Cluj și Chișinău este că, cel puțin în această țară, eu am sentimentul de «acasă»”
  Moldova, I am back! | Diana Adamciuc: „Diferența dintre Cluj și Chișinău este că, cel puțin în această țară, eu am sentimentul de «acasă»”
 • Copiii știu mai bine: Costum de baie „tigrovîi” și bani destui. De ce avem nevoie pentru o vacanță perfectă (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: „Scump, dom'le, scump!” (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Leo Zbancă: Mie îmi place cel mai mult acasă pentru că avem ce construi, avem la ce visa, avem unde ne porni și avem tare mult lucru (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Gheorghe și Tatiana Cîvîrjic au revenit după 20 de ani acasă și au pus bazele unei afaceri cu aur lichid (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Un deputat PAS vine cu clarificări, în contextul reformei învățământului superior. „Universitatea Agrară nu va fi lichidată”
 • 2
  Caniculă încă de la primele ore ale dimineții. Cum va fi vremea săptămâna viitoare
 • 3
  Cod galben de inundații în România! Regiunile afectate
 • 4
  EDITORIAL | Cum putem trăi mai multe vieți și cum zborurile low-cost pot contribui la aceasta
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.