Prime TV pierde poziția de lider la capitolul audiență

Prime TV pierde poziția de lider la capitolul audiență


Pentru prima dată în anul 2019 (perioada ianuarie-noiembrie), Prime TV, postul de televiziune al ex-liderului democrat Vlad Plahotniuc, a cedat poziția de lider în ratingul popularității radiodifuzorilor. Acesta este depășit de RTR Moldova (locul 1) și postul public de televiziune Moldova 1 (locul 2), potrivit datelor măsurătorului de audiență TV MR MLD în Republica Moldova (reprezentant al The Nielson Company din Elveția). Astfel, potrivit rapoartelor de audiență al măsurătorului, Prime TV și-a coborât ratingul – de la 3,04 în ianuarie, până la 1,38 în luna noiembrie, scrie media-azi.md.

RTR Moldova a acumulat 1,67 procente în luna noiembrie, devansând PRIME TV cu 0,29 puncte. La începutul anului, RTR a avut un rating de 1,97. Iar Moldova 1 a acumulat, în noiembrie, 1,40%, adică cu 0,02 puncte mai mult decât Prime TV.


Ratingul tv pentru luna noiembrie 2019. Sursa: agb.md

Un alt post de televiziune, afiliat lui Plahotniuc, Canal 2, care aparține consilierului acestuia, Oleg Cristal, la fel, a înregistrat o cădere de rating – de la 1,35% în luna ianuarie la 0,48% în noiembrie. De menționat că postul de televiziune Primul în Moldova, deși a fost evaluat pentru prima dată în luna noiembrie, a ajuns foarte aproape de Canal 2, înregistrând un rating de 0,38%.


Ratingul posturilor tv PRIME TV, RTR Moldova, Canal 2, Moldova 1, Primul în Moldova pentru perioada ianuarie-noiembrie 2019. Sursa: TV MR MLD

Precizăm că posturile de televiziune Prime TV și Canal 2, înainte de a renunța la frecvențele naționale în format analogic, erau considerate de Consiliul Audiovizualului drept furnizori naționali de servicii media audiovizuale.

Astfel, deocamdată în format analog emite doar postul public de televiziune Moldova 1. Președinta Teleradio-Moldova Olga Bordeianu afirma în cadrul unei ședințe a Consiliului de Supraveghere al TRM că ratingul înalt al Moldova 1 din ultima perioada se datorează inclusiv faptului că posturile Prime TV și Canal 2 au renunțat la formatul analog.

Ratingul posturilor tv ar fi fost influențat într-o anumită măsură și de poziția pe care o dețin în grila operatorilor de telecomunicații. Astfel, potrivit ultimelor modificări făcute de Moldtelecom, postul de televiziune Primul în Moldova ocupă în prezent poziția a doua în grila operatorului național de telecomunicații. Anterior, pe acest loc se afla postul Prime TV, care acum a trecut pe poziția a opta.

În grila unui alt operator de telecomunicații, cu o bază de clienți importantă, StarNet, grila arată altfel. Aici pe locul cinci se află postul de televiziune Prime TV. Moldova 1 este pe locul nouă, iar Primul în Moldova - pe locul 33.

Măsurătorul TV MR MLD utilizează sistemul de măsurare a audienței peoplemeter pentru a afla preferințele telespectatorilor. În total, 365 de gospodării de pe întreg teritoriul Republicii Moldova sunt utilizate pentru a acumula astfel de informații.

TV MR MLD a obținut dreptul exclusiv de a măsura audiența tv pe piața moldovenească în următorii cinci ani după ce a fost aleasă, în luna martie 2019, de o Comisie de licitație, formată din reprezentanți ai furnizorilor de servicii media, agenților de publicitate și caselor de vânzare a publicității. Cel puțin două posturi de televiziune - PRO TV Chișinău și Jurnal TV  - au declarat că nu vor utiliza serviciile companiei selectate, pentru că, în opinia lor, licitația nu a fost desfășurată corect.

Susține AGORA

AGORA arată realitatea în care trăim, fără a o distorsiona sau a ascunde adevărul. În fiecare zi îți oferim știri adevărate și echidistante. Susține-ne să îți livrăm conținutul relevant, de care ai nevoie. Durează doar 1 minut.

Ai deja cont? Autentifică-te aici.

Dacă tot ai ajuns aici…

… vrem să-ți cerem o favoare. Sute de mii de oamenii intră pe AGORA, lună de lună, pentru informație de calitate. Noi credem că toți oamenii merită acces la informație corectă, verificată și explicată. Tocmai din această cauză vrem să păstrăm știrile și articolele pe care le facem accesibile pentru toată lumea.

La acest site de știri independent, arătăm zilnic acțiunile celor de la putere și tot ce se întâmplă în țară. Nu avem în spate oligarhi, jurnalismul pe care îl facem este liber de orice părtinire politică. Cu ajutorul tău vom continua să scoatem adevărul la suprafață și vom continua să dezvoltăm proiecte media noi care să inspire.

Suntem determinați să asigurăm un jurnalism care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțeleagă mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească atât pe timpuri de criză sau pandemie, cât și în afara ei. Munca noastră nu ar fi posibilă fără cititorii noștri, care ne susțin și ne încurajează.

Fiecare contribuție este valoroasă pentru activitatea redacției.
Ia-ți un Abonament și fii alături de AGORA. Durează doar 1 minut. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
42 de secții pentru cetățenii din stânga Nistrului, la alegerile prezidențiale din noiembrie

42 de secții pentru cetățenii din stânga Nistrului, la alegerile prezidențiale din noiembrie

Alți 15 moldoveni au murit din cauza COVID-19. Printre victime, o asistentă medicală din Vadul lui Vodă

Alți 15 moldoveni au murit din cauza COVID-19. Printre victime, o asistentă medicală din Vadul lui Vodă

868 de cazuri noi de COVID-19 în R. Moldova, cel mai mare număr de îmbolnăviri de până acum. Țara a depășit 50.000 de cazuri

868 de cazuri noi de COVID-19 în R. Moldova, cel mai mare număr de îmbolnăviri de până acum. Țara a depășit 50.000 de cazuri

Advertoriale
Startup Academy Bootcamp revine cu o nouă ediție: 3 zile de workshop-uri, 11 mentori internaționali, 10 cele mai bune startup-uri

Startup Academy Bootcamp revine cu o nouă ediție: 3 zile de workshop-uri, 11 mentori internaționali, 10 cele mai bune startup-uri

Cel mai mare magazin Kaufland Moldova a fost inaugurat la Bălți. Doar câteva cifre care să vă convingă: Implicarea face diferența (VIDEO)

Cel mai mare magazin Kaufland Moldova a fost inaugurat la Bălți. Doar câteva cifre care să vă convingă: Implicarea face diferența (VIDEO)

S-a dat startul înscrierilor în proiectul „Burse pentru formare profesională”

S-a dat startul înscrierilor în proiectul „Burse pentru formare profesională”

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Ana Josan, doctorița care trăiește zilnic mici vieți aducând pe lume destine cu piciorușe dolofane și obrăjori de lapte (VIDEO, FOTO)
  Oameni ca tine: Ana Josan, doctorița care trăiește zilnic mici vieți aducând pe lume destine cu piciorușe dolofane și obrăjori de lapte (VIDEO, FOTO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Aceleași măști, dar altă piesă. Cum pandemia ar putea schimba tabloul „voturilor salvatoare” ale diasporei
 • Oameni ca tine: Radu Țurcan, ghidul montan care a schimbat frica de înălțime pe destinația „sus” (FOTO, VIDEO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Turnați vin și dați COVID-ul, hop, hop, hop și-Athos (AUDIO)
 • Diana Boico, despre educația financiară în rândul femeilor, cum e să fii parteneră Ogilvy, tendințe în publicitate și psihiatrie | Nota de Plată (VIDEO)
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • 4 lucruri pe care să le faci pentru sănătatea ta feminină în această toamnă
 • Așa tată, așa fiică! Cât de talentată e Ruxanda, fiica lui Ion Rață de la...
Cele mai populare
 • 1
  Sandu, Deliu, Țîcu, Usatîi și Chirtoacă au semnat o scrisoare comună către oficiali UE: Există riscul unei fraudări masive a alegerilor (DOC)
 • 2
  R. Moldova va intra în datorie cu 2,5 milioane de euro pentru inaugurarea Arenei Chișinău (DOC)
 • 3
  Toamna își intră în drepturi. Vezi cum va fi vremea în acest weekend
 • 4
  Tragedie aviatică în Ucraina. Un avion militar cu pasageri la bord s-a prăbușit (VIDEO)
Autentificare
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.