Armașu: BNM nu ia din rezerve ca să crediteze statul. Este ilegal

Armașu: BNM nu ia din rezerve ca să crediteze statul. Este ilegal
Foto: captură video, Moldova1

„Banca Națională nu poate acorda asistență financiară statului. Este ilegal.” Este declarația făcută de guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu. Afirmațiile vin la scurt timp după ce președintele Igor Dodon a declarat că ar fi posibilă folosirea unui miliard de dolari din rezervele de stat pentru investiții în economie.

„Legea spune că „Banca Națională nu va acorda împrumuturi şi garanţii sub orice formă statului sau organelor acestuia, inclusiv prin procurarea pe piaţa primară a valorilor mobiliare de stat sau prin acordarea de credite overnight”.  Asta deoarece rezervele valutare acoperă și banii în circulație, iar dacă vom credita statul din resursele respective, vom avea în circulație bani neacoperiți, ceea ce va afecta stabilitatea prețurilor. Or tocmai asigurarea şi menținerea stabilității prețurilor este obiectivul fundamental al Băncii Naționale”, a mai adăugat Armașu.

Șeful BNM a mai adăugat că o eventuală scădere a rezervelor s-ar răsfrânge negativ asupra economiei, ar afecta ratingul de țară al Republicii Moldova și încrederea investitorilor străini, întrucât nivelul rezervelor internaționale influențează capacitatea unei economii de a atrage împrumuturi externe. 

„În prezent, nivelul de rezerve este unul adecvat pentru sustenabilitatea viitoare a rezervelor internaționale. Astfel, utilizarea unei părți din rezervele internaționale, cu o ulterioară conversie a acesteia în moneda națională și majorare a cheltuielilor în economie, ar prejudicia considerabil obiectivul fundamental al BNM - asigurarea și menținerea stabilității prețurilor. Ca urmare, Republica Moldova s-ar confrunta cu o inflație cu impact negativ asupra economiei. Nivelul actual al activelor oficiale de rezervă este de peste trei miliarde de dolari SUA și corespunde tuturor criteriilor de suficiență. Asigură circa 4,7 luni de importuri prognozate de mărfuri și servicii (nivelul minim recomandat este 3 luni). Aceasta acoperă integral datoria publică externă pe termen scurt și, în acest fel, susține credibilitatea Republicii Moldova pe plan internațional”, a mai subliniat Octavian Armașu.

Ce spune Dodon

„Noi avem trei miliarde de dolari, rezerve valutare a statului R. Moldova. Acești bani se află pe cont în Washington. Adică tot la americani stau. Am zis să luăm o parte din acești bani și să investim în economie. Știu că banii trebuie să acopere trei ani de import, dar ea deja de 3 ori a depășit suma. Hai să lăsăm 1-2 miliarde, iar un miliard... să nu căutăm bani nu știu pe unde. Decizia o ia Guvernul în coordonare cu FMI. Noi nu avem acces la banii noștri. Vă imaginați ce prostie? Ca să luăm banii de la FMI, trebuie să majorăm tarifele, iar banii să-i punem înapoi la ei pe cont”, a spus șeful statului în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” la N4. 

Reprezentanții altor partide politice și experții în economie afirmă că o astfel de intervenție în rezervele valutare ar genera o serie de riscuri pentru economia țării, întrucât datoriile statului sunt de 2,5 ori mai mari decât rezervele valutare. 

În replică, Dodon a revenit cu explicații pe acest subiect menționând că doar a cerut informații la acest subiect și că nu exclude o eventuală consultare a cetățenilor în privința utilizării banilor. 

„Nu am cerut nici unei instituții să scoată bani din rezerva valutară, așa cum în mod manipulativ au afirmat unii. Am cerut însă clarificări și voi primi aceste clarificări, indiferent că le place sau nu unor experți, după care voi informa și opinia publică în detaliu legat de ce se întâmplă cu rezerva financiară a țarii, dar și de sursele financiare interne pe care le-am identificat. Nu exclud că în urma informațiilor pe care le voi primi, voi examina oportunitatea de a consulta public cetățenii în privința utilizării pragmatice a banilor”, a scris Dodon pe Facebook.

Vezi și aceste știri
Primul caz de infecție cu coronavirus în România (Surse)

Primul caz de infecție cu coronavirus în România (Surse)

Sergiu Sîrbu, despre detaliile negocierilor PSRM-PD: „Dacă Dodon câștigă alegerile, atunci PD ar putea obține și funcția de premier”

Sergiu Sîrbu, despre detaliile negocierilor PSRM-PD: „Dacă Dodon câștigă alegerile, atunci PD ar putea obține și funcția de premier”

Klaus Iohannis desemnează un nou prim-ministru. Este actualul ministru al Finanțelor

Klaus Iohannis desemnează un nou prim-ministru. Este actualul ministru al Finanțelor

Advertoriale
30 de studenți din Moldova – premiați de MAIB în Programul „Burse pentru Viitorul Tău”

30 de studenți din Moldova – premiați de MAIB în Programul „Burse pentru Viitorul Tău”

Începe expoziția BEAUTY-2020! Să ne reîncărcăm cu energie, oferte speciale și frumusețe

Începe expoziția BEAUTY-2020! Să ne reîncărcăm cu energie, oferte speciale și frumusețe

Un deceniu de activitate în care Fundația Orange Moldova face lumea mai bună

Un deceniu de activitate în care Fundația Orange Moldova face lumea mai bună

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • PlayGround cu Alexandru Baltag: 100 de stații electrice până la sfârșitul lui 2020
  PlayGround cu Alexandru Baltag: 100 de stații electrice până la sfârșitul lui 2020
 • Nota de plată a lui Alexandru Luchianov. Despre profitul vinăriei Et Cetera, bani pierduți, dezvoltare personală și cum e să faci business cu fratele (VIDEO)
 • PlayGround cu Lisa Guțu: Cum dezvolți un fintech de milioane de dolari
 • PlayGround cu Vitalie Tătaru: Digital Banking
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Cristina Pozneac: „Fotografia este despre viață.”. Interviu cu și despre EA, cea care...
 • Legați prin sânge și aceeași pasiune. „Frații E30” despre interesul pentru mașini,...
Cele mai populare
 • 1
  De la 500 de milioane de dolari - la 200 de milioane. Chicu a explicat în ce condiții se negociează creditul cu Rusia și câți ani va avea Moldova la dispoziție pentru a plăti datoria
 • 2
  În timp ce Algeria a confirmat primul caz de Coronavirus, un bebeluș din China s-a vindecat fără tratament
 • 3
  Pensiile moldovenilor care muncesc în Rusia, dar și a cetățenilor ruși din Moldova, sub lupa autorităților
 • 4
  Italia înregistrează 322 de persoane infectate cu Covid-19 și 11 decese
Autentificare