Revelionul este una dintre cele mai așteptate sărbători. Moldovenii se pregătesc ca la carte de noaptea dintre ani. Și dacă ținutele sunt alese ca pe sprânceană cu mai mult timp înainte, masa festivă este o responsabilitate lăsată pe ultima sută de metri. Preocuparea cea mare a gospodinelor este să reușească să întrunească în meniul de sărbătoare bucate care de care mai alese pentru a fi pe gustul tuturor. Totuși, salatele bogate în calorii, mezelurile și produsele din carne pot lăsa urme nedorite atât asupra siluetei cât și asupra sănătății. Jurnaliștii AGORA au încercat să afle de la nutriționista Maria-Victoria Racu ce ar fi bine să mâncâm în noaptea dintre ani în așa fel ca a doua zi să nu avem mustrări de conștiință și nici dureri de stomac.
„Să alegem fie carnea, fie peștele. Asta este prima greșeală pe care o facem: punem pe masă și multă carne și mult pește. Ar fi bine să fie un tip de carne: răciturile la facem din ciolanul de porc, apoi alegem fie vită, fit pui. Dacă suntem în post, alegem un tip de pește din care facem salate, pește la cuptor. Să nu abuzăm de maioneză și să facem salate din legumele proaspete și să punem accent pe ele sau pe legumele coapte”, explică specialista.
De asemenea, Maria-Victoria Racu atenționează asupra pericolului pe care îl pot ascunde salatele pregătite cu multă maioneză:
„Este în regulă dacă le păstrăm la frigider nu mai mult de 12, dar dacă sunt păstrate la temperatura camerei, timp de 4,5,6,7 ore, pentru că masa de sărbătoare începe la ora 10, 11 și durează până dimineață? Nu există tacâmuri sterile. Pe acea farfurie se pot găsi microorganisme, și pe furculițe, și pe mâinile noastre. Sigur că gospodinele respectă igiena, dar nu întotdeauna se creează mediu steril. Atunci când aceste microorganisme nimeresc în salată cu maioneză, maioneza fiind un mediu gras și umed favorizează acumularea bacteriilor”.
Cât despre senzația de stomac prea-plin pe care o au moldovenii după mai multe ore petrecute în fața unei mese copioase, nutriționiștii au o explicație științifică.
„Dacă noi în mod normal suntem obișnuiți să mâncăm 300-400 de grame de alimente la o masă, trebuie să știm că volumul stomacului este de 500 de ml. Dacă ne-am obișnuit să-l umplem pe jumătate, el are tendința să se mărească în dimensiuni. Dacă punem în el 2000- 3000 de ml este evident că există acea presiune intra-abdominală care ne încurcă să stăm. Poate să ajungă până la acea senzație de durere când stomacul zice: stop, eu mai mult nu pot să mă destind”.
Maria-Vitctoria Racu a precizat că deși pastilele pentru digestie pot fi o soluție care ne va salva pe moment, nu ar trebui să transformăm într-un obicei consumul acestora.
„Ele sunt ok pentru că ele conțin acele enzime care ajută să se degradeze grăsimile, glucidele și lipidele. Aceste trei enzime care ajută la digerarea alimentelor. Pastilele sunt eficiente, dar nu este bine să facem abuz pentru că ne obișnuim organismul să devină leneș. Dacă vom face abuz de aceste pastiluțe la toate mesele copioase pe care le vom avea, cu timpul organismul nostru nu va elimina de sine stătător enzimele necesare”, a spus nutriționista.
Vezi și aceste știri

Sezonul de vânătoare în zona de frontieră: 18 persoane au fost documentate pentru practicarea activității ilegal

Moldova, pe locul 4 din 46, după cererile împotriva statului înregistrate la CtEDO

ANRE susține că Apă-Canal Chișinău poate să-și achite facturile la energie electrică. Precizările Agenției
Advertoriale

Vrei să recrutezi ca un profesionist? Iată 5 trucuri care te vor ajuta să găsești cei mai buni angajați

Fundația Orange ajută tinerii din Moldova să dezvolte competențe în domeniul producției digitale (VIDEO)
