Chiar dacă fiecare an lasă amprente importante în istorie, 2019 are un loc aparte printre aceștia. Iată care sunt principalele evenimente de pe plan extern, care au făcut anul trecut memorabil.
Desemnarea lui Boris Johnson în funcția de premier al Marii Britanii și demersul Brexit-ului
Actualul premier britanic, Boris Johnson, a fost învestit în funcție la 24 iulie anul trecut, iar în prezent, este una dintre figurile de bază în demersul Brexit-ului. Imediat după numirea sa, acesta și-a reiterat intenția de a accelera divorțul Marii Britanii de Uniunea Europeană, până la sfârșitul anului 2019.
foto: Business Insider
Dacă inițial era vorba despre data de 31 octombrie, „indiferent de orice”, Londra a negociat un acord cu Bruxelles-ul, potrivit căruia ieșirea Marii Britanii din componența UE este amânată până în 31 ianuarie 2020.
Incendiile din Amazon și Siberia
Vara cumplită cu cel mai fierbinte iulie din istoria înregistrărilor meteorologice, este un alt motiv pentru care vom ține minte anul 2019. Oamenii de știință au corelat cu acest fapt incendiile de proporții deosebit de mari, care au mistuit teritorii vaste de păduri din America Latină și suprafețe mari din apropierea Cercului Polar.
Incendiile de vegetație din Siberia au durat mai mult de două luni, timp în care au reușit să afecteze serios calitatea aerului în localitățile populate din apropierea pădurilor. Oamenii au purtat măști și timp de câteva săptămâni nu au văzut lumina zilei, din cauza păturii de fum, care a împânzit împrejurimile.
foto: Siberian Times
În același timp, flăcările mistuiau pădurile Amazonului. Focul scăpat de sub control a afectat și populația din regiune, provocând boli respiratorii mai ales copiilor, a scris CNN. Mai mult, zeci de specii de plante și animale rare, dar și ecosisteme unice, care se găseau exclusiv în pădurile tropice din Amazon, au dispărut. Alte vietăți, care au reușit să scape, se consideră periclitate pentru că nu mai au habitatul potrivit. Jaguarul este unul dintre aceste specii și riscă să dispară în regiune.
Stingerea incendiilor sălbatice a fost și unul dintre subiectele discutate la Summit-ul G7. Între 24 și 26 august, în toată lumea au avut loc manifestații la care oamenii au scandat lozinci, încercând să atragă atenția liderilor celor mai puternice state, întruniți la Biarritz, Franța, asupra problemelor ecologice. Greta Thunberg, o activistă pentru protecția mediului, s-a remarcat în această perioadă prin mesajele de îndemn care au chemat oamenii la proteste. Ulterior, tânăra a fost numită „Omul Anului” de către publicația The Time.
foto: The Time
Votarea rezoluției privind întoarcerea dreptului de vot Rusiei la APCE
Recăpătarea dreptului de vot al Rusiei la APCE este un al motiv pentru care vom ține minte 2019. Moscova a fost lipsită doi ani mai devreme de el, după anexarea Peninsulei Crimeea în 2014. Potrivit presei internaționale, Rusia a reluat achitarea contribuțiilor la fondul APCE (în valoare de 33 milioane de euro), condiție indispensabilă înaintată de către instituție, în cazul în care diplomații Kremlinului doresc să-și recapete dreptul la vot. Aprobarea rezoluției în acest sens, însă, a stârnit nemulțumirea Ucrainei și Georgiei, reprezentanții căreia au părăsit sediul instituției, în semn de protest.
foto: newsypeople.com
Protestele de la Moscova, Tbilisi, Hong Kong
2019 a fost tumultos și pe plan social. La Moscova, Tbilisi și Hong Kong, oamenii au ieșit pe străzi să ceară democrație.
Încă de la începutul verii, protestele pașnice din cele mai mari orașe din Rusia au debutat cu rețineri de civili, care cereau alegeri locale libere. Potrivit presei internaționale, în care au ajuns imagini video din timpul operațiunilor de arestări, oamenii erau selectați haotic din mulțime, iar dacă opuneau rezistență, mai și erau agresați. Se întâmpla în condițiile în care principalii opozanți ai Kremlinului erau arestați, iar conturile lor bancare, înghețate.
foto: Irish Times
Proteste anti-putiniste au avut loc și la Tbilisi. Locuitorii capitalei Georgiei au cerut, începând cu iunie demisia premierului georgian, George Gakharia, care ar fi un trimis al Moscovei. În acest sens, oamenii au organizat manifestații non-stop, flash mob-uri, concerte rock și recitaluri de poezii, chiar în fața Guvernului georgian. În replică neliniștii de la Tbilisi, autoritățile de la Moscova au interzis toate zborurile din și spre Georgia.
foto: IrishTimes
Și fosta colonie a Marii Britanii, Hong Kong-ul, a deschis ușile anului 2020 cu proteste violente, care s-au soldat cu reținerea a 400 de oameni. Poliția, ca și în cazul lanțului de manifestații, care izbucnesc în ultima jumătate de an, a folosit gaze lacrimogene pentru a destabiliza spiritele stradale încinse. Oamenii din Hong Kong cer, în continuare, democrație, libertate și independență față de Beijing. La sfârșitul lunii august, protestatarii au format un lanț de oameni, numit Hong Kong Way, o replică Lanțului Baltic, lung de 600 de kilometri, organizat de cetățenii țărilor baltice în 1989, marcând comemorarea a 50 de ani de la semnarea pactului Ribbentrop-Molotov.
foto: TheInsider.com
A treia lansarea de succes al celei mai puternice rachete, Falcon Heavy
Falcon Heavy, cea mai puternică rachetă inventată vreodată, a fost lansată cu succes în 24 iunie 2019. Este a treia oară când aceasta a fost trimisă să plaseze sateliți. De această dată, nava a avut o încărcătură specială. La bordul Falcon Heavy, care a fost lansat pentru prima dată pe timp de noapte, se afla cenușa a 152 de oameni, un ceas atomic, un prototip de vehicul cu pânze solare și LightSail2, imaginat de astrofizicianul Carl Sagan, încă în anii 1970.
foto: Business Insider
Vezi și aceste știri

Dosarul de corupție la administrația locală Călărași: Procurorii cer mandate de arest pentru primar, președintele de raion și un șef de direcție

Atracțiile turistice și locurile de cazare din regiunea Cahul, accesibile la un singur click distanță: A fost lansată platforma cahul.travel
