Un grup de lucru la nivel de Guvern va examina problema instruirii necalitative a pretendenților la permis de conducere. Asta a dispus premierul Ion Chicu, în urma unei ședințe dedicate mecanismului de susținere a probei practice.
În cadrul discuțiilor, responsabilii au ajuns la concluzia că rândurile pentru programarea la proba practică sunt cauzate de rata de promovare mică.
„Problema cea mai mare pe care o vedem noi ține de calitatea procesului de școlarizare. Persoanele nu sunt pregătite corespunzător pentru a susține aceste probe”, a declarat secretarul de stat de la Interne, Ianul Erhan.
„Avem un sistem defect de pregătire practică a candidaților. Programul de instruire e axat pe pregătirea teoretică - 140 de ore teoretice și doar 40 de ore practice. Iar în UE se pune accent pe instruirea practică. Studiile europene arată că este nevoie de 180 de ore practice ca persoana să conducă bine. În Europa mai este și conducerea asistată, care oferă posibilitatea conducătorului, în afara școlilor de instruire, să colecteze experiență”, a spus un participant la ședință.
O altă problemă relevată de reprezentanții Agenției Servicii Publice (ASP) a fost programarea artificială la examen. Aceștia dau asigurări că au fost luate deja măsuri pentru a contracara această schemă.
Cât ține de corupția întâlnită în mecanismul de evaluare, a fost menționată o altă carență: „Până în prezent, nu a fost sancționată nicio persoană. Persoanele vizate în cadrul dosarelor penale au probleme. Dar din partea justiției nu am primit solicitări. Ei continuă să fie examinatori. Fără decizia instanței, nu îi putem demite sau sancționa”, a declarat șeful Departamentului înmatriculare a mijloacelor de transport şi calificare a conducătorilor auto, Gheorghe Crețu.
„Găsiți motiv legal pentru suspiciuni de corupție, cum să îi transferați în altă funcție, până justiția noastră va începe să funcționeze”, a insistat prim-ministrul Ion Chicu.
Potrivit datelor ASP, aproximativ 39% dintre candidați susțin examenul practic din prima tentativă. În medie, timpul de programare la proba practică este de două luni și jumătate.