Hotărârea Guvernului din 17 decembrie prin care urma să fie permisă vânătoarea a peste o sută de mistreți, vulpi și șacali în cinci rezervații naturale, a fost anulată la 3 ianuarie. Cabinetul de miniștri invocă schimbarea condițiilor climaterice ce favorizează perioada de înmulțire a animalelor.
Potrivit ministrului Agriculturii, Ion Perju, hotărârea ce permitea vânătoarea în rezervațiile naturale a fost aprobată fără a lua în considerație condițiile climaterice și călduroase, nespecifice pentru această perioadă a anului și constatării procesului biologic înaintat în fauna sălbatică.
„În mod natural se inițiază un proces de restructurare a fermelor de mistreți în turme în vederea alegerii habitatului mai favorabil și liniștite pentru reproducere. În această perioadă animalele au nevoie de asigurarea și păstrarea liniștei în teritoriul și arealul de răspândire în perioada de reproducere”, a spus Perju.
„Încălzirea globală afectează interesele vânătorilor”, a adăugat premierul Ion Chicu.
Fostul ministru al Mediului, Valeriu Munteanu, cel care a criticat hotărârea anterioară, a venit cu un nou comentariu:
„Este mai mult decât limpede că anularea Hotărârii de Guvern s-a făcut la presiunea cuiva, a unui decident partiinic, care înțelegând costurile politice ale preconizatului dezmăț de la Pădurea Domnească, a decis să facă un pas înapoi, având în vedere că suntem în an electoral și orice subiect scandalos se va deconta la toamnă, în campania electorală.
Din nota informativă la acest document înțelegem că totuși, la anul viitor, după alegeri, „vânătorii de elită” își propun să revină cu puștile încărcate la Pădurea Domnească”, a scris Munteanu pe pagina sa de Facebook.
Vezi și aceste știri

Expert în științe agricole: Fluctuațiile termice sunt îngrijorător. Ce riscuri sunt pentru roada anului 2023 (VIDEO)

Cinci bărbați din Rusia, blocați în aeroportul din Coreea de Sud de luni de zile. Statul nu-i recunoaște drept refugiați și le interzice intrarea în țară

Numărul real al populației care locuiește în R. Moldova este de 2,6 milioane de oameni. Rezultatele calcului după metodologia internațională
Advertoriale

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Scopul și valorile maib, într-o nouă interpretare – prezentate întregii echipe
