Guvernul de la Chișinău a remis pentru examinare Consiliului Europei un set de acte determinante în procesul de reformă a justiției. Unul dintre acestea este proiectul de lege privind evaluarea judecătorilor, care presupune și participarea experților europeni. Declarația a fost făcută de premierul Ion Chicu în cadrul unei discuții cu Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko.
Prim-ministrul l-a informat pe oficialul european despre ultimele măsuri întreprinse de Guvern pentru implementarea Planului de Acțiuni, în scopul transpunerii standardelor UE. În context, a fost menționată aprobarea ratificării Convenției de la Istanbul și a proiectului Legii privind achizițiile în sectoarele energeticii, apei, transporturilor și serviciilor poștale, astfel aliniind cadrul normativ național la directivele UE.
Cât despre evaluarea judecătorilor, Chicu a precizat că mecanismul nou va putea fi aplicat inclusiv în cazul evaluării integrității și profesionalismului procurorilor.
De asemenea, părțile au făcut un schimb de opinii privind extinderea cotelor de comerț în UE, situația aprovizionării cu gaze a Republicii Moldova în 2020 și necesitatea finalizării construcției gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău.
AGORA amintește că, vineri, în cadrul ședinței Cabinetului de Miniștri, premierul a anunțat că Ministerul Justiției va înainta Consiliului Europei, la 3 ianuarie, setul de documente cu privire la Reforma Justiției. Ulterior, până la data de 20 ianuarie, un grup de experți externi vor veni în țară pentru a asista la desfășurarea procesului.
Potrivit ministrului Justiției, prima evaluare o vor trece membrii CSM, iar ulterior judecătorii din cadrul Colegiului specializat creat pe lângă Curtea de Apel.
Toată procedura de evaluare a judecătorilor ar urma să dureze până la 5 ani, iar procesul, se prevede să fie demarat în luna iunie-iulie.
Potrivit premierului, termenul de remitere a acestor documente este de până la 5 ianuarie. Astfel, grupul de experți oferiți R. Moldova de către Consiliul Europei vor veni în țară la 20 ianuarie, având drept scop să asiste la implementarea reformei.
Vezi și aceste știri

Expert în științe agricole: Fluctuațiile termice sunt îngrijorător. Ce riscuri sunt pentru roada anului 2023 (VIDEO)

Cinci bărbați din Rusia, blocați în aeroportul din Coreea de Sud de luni de zile. Statul nu-i recunoaște drept refugiați și le interzice intrarea în țară

Numărul real al populației care locuiește în R. Moldova este de 2,6 milioane de oameni. Rezultatele calcului după metodologia internațională
Advertoriale

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Scopul și valorile maib, într-o nouă interpretare – prezentate întregii echipe
