În pofida reducerii prețurilor la petrol și deprecierii euro, numărul miliardarilor la nivel global continuă să extindă. Clasamentul din acest an include un număr record de 1.826 de miliardari a căror averea se estimează la 7,05 trilioane de dolari, în creștere de la 6,4 trilioane de dolari acum un an.
Lista Forbes include 290 de nume noi, printre care 71 de chinezi. În creștere a fost și numărul tinerilor miliardari, 46 având o vârstă de sub 40 de ani.
Averea lui Warren Buffett a avut parte de cea mai mare creștere în ultimul an, cu 14,5 miliarde de dolari şi a ajuns la 72,7 miliarde. Mark Zuckerberg a ajuns pentru prima dată în top-20. Proprietarul Facebook ocupă locul 16, cu o avere estimată la 33,4 miliarde de dolari.
Cel mai tânăr miliardar de pe glob este Evan Spiegel, 24 de ani, co-fondatorul aplicației Snapchat.
Companiile din Silicon Valley au adus 23 de miliardari noi, inclusiv cofondatorii aplicației de taximetrie Uber, Travis Kalanick, Garrett Camp și Ryan Graves.
Cea mai tânăra miliardară a lumii care și-a clădit singură averea este Elizabeth Holmes, de 31 de ani. Ea a fondat la Stanford, compania Theranos specializată în testări ale sângelui.
Cel mai mare perdant al anului este Aliko Dangote, proprietarul Dangote Group, cel mai mare conglomerat industrial din vestul Africii producător de ciment, ai cărui averea a scăzut de la 25 miliarde de dolari la 14,7 miliarde dolari, asta datorită deprecierii monedei nigeriene și scăderii cererii la materiale de construcție. Oricum Dangote și-a păstrat titlul de cel mai bogat om din Africa.
Țara în care numărul de miliardari a scăzut cel mai mult este Rusia, de la 111 la 88, mai puțin nu doar comparativ cu SUA și China, dar și Germania și India.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.