Amploarea incendiilor australiene a fost redată de unii prin distribuirea unei imagini care ar fi fost efectuată de NASA, din spațiu. În fotografie s-ar vedea cum întregul continent este cuprins de flăcări.

Fotografia este falsă


Pe 5 ianuarie, site-ul Snopes a făcut un fact check al acestei imagini, care reprezintă, de fapt, o vizualizare digitală a incendiilor, realizată de Anthony Hearsey. După ce imaginea a devenit virală, Hearsey a venit cu un comentariu. „Aceasta este o vizualizare 3D a incendiilor din Australia. NU ESTE O FOTOGRAFIE. Gândiți-vă la ea ca la un grafic ce arată mai frumos”. Aceasta este o imagine în baza datelor de la NASA cu privire la incendiile înregistrate între 5 decembrie 2019 și 5 ianuarie 2020. Acestea sunt toate zonele care au fost afectate de incendii. Scara e exagerată puțin din cauza luminozității. Repet, nu toate aceste zone ard acum, e o compilație”, a scris autorul.

Aici puteți vedea o serie de imagini reale ale NASA. Încă un set de fotografii reale din spațiu a fost publicat de CNN.

Fotografia este un fake


Încă o imagine virală, distribuită și de internauții moldoveni, în care apare o fetiță ținând în brațe un urs koala, pe un fundal în flăcări, este o imagine creată în Photoshop. Sursa acesteea este pictorița digitală Thuie.

Lucrarea ei a trezit nemulțumiri în rândul mai multor internauți, iar un utilizator a postat și fotografia originală a copilului.


Fotografia e scoasă din context

Un cangur care îmbrățișează o voluntară care l-a salvat - așa e prezentată această fotografie pe rețelele de socializare. Aceasta a fost apreciată de câteva mii de oameni și distribuită de aproape o mie de ori. 


În realitate, imaginea a fost realizată acum trei ani și nu are vreo legătură cu incendiile.

Imaginea apare pentru prima dată în 2016, pe pagina de Facebook a The Kangaroo Sanctuary Alice Springs, o rezervație naturală. Pagina a postat un video cu o femelă cangur pe nume Queen Abi. Aceasta a fost adusă în rezervație când avea cinci luni și își „răsplătește” salvatorii cu îmbrățișări. Fotografia a fost făcută de pe un video pe care-l puteți viziona aici.

Fotografia nu este din Australia


Video original datează din Rusia, în anul 2011. Secvența video durează un singur minut, iar contextul imaginilor este necunoscut. O serie de forumuri din Federația Rusă dezbat autenticitatea și istoria acestui video, mai multe voci susținând că e doar o secvență în care bărbatul se joacă cu puiul de urs.

Fotografia este reală, dar nu a fost realizată în 2019-2020


Fotografia a doi pui de canguri care par să se îmbrățișeze a fost încă una dintre fotografiile devenite virale. Aceasta nu este editată, fiind absolut reală, însă a fost făcut acum zece ani, în 2009. Ea poate fi găsită în colecția digitală a Muzeului Victoria. Fotografa care a prins momentul este Stella Reid, care era patroana unui adăpost pentru animale. Ea a făcut poza nu departe de casa sa, pe 13 octombrie 2009, la câteva luni după incendiile distrugătoare din februarie 2009. Animalele care se aflau în grija Stellei și a soțului ei au pierit în flăcări, iar cei doi pui de cangur - Cooper (dreapta) și Merlot (stânga) au fost primele animale care au ajuns la adăpostul Stellei, Wildheaven, după incendiile devastatoare. Fotografia a devenit celebră, a fost inclusă în cărți și documentare și a ajuns în colecție muzeală.

Video nu este actual

După vești înspăimântătoare despre incendii, mai mulți internauți au început a distribui imagini video cu o ploaie salvatoare care a atenuat focul. Într-un video apar pompieri australieni care râd și dansează în ploaie. 


Deși imaginile sunt reale, acestea au avut loc în noiembrie 2019, așa cum relevă un site din Noua Zeelandă.

Citește și: Cum incendiile din Australia generează furtuni cu fulgere

Agenția de presă Reuters a comunicat, pe 6 ianuarie noapte, că peste Australia într-adevăr vin precipitații.

Mai jos vă prezentăm câteva fotografii reale, realizate de fotograful australian Alex Coppel.

Incendiile din Australia au provocat deja moartea a 24 de persoane. Zeci de alte persoane sunt date dispărute, mai mult de 1.300 de case au ars. O suprafaţă de două ori mai mare decât Belgia a ars.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!