Primăria Chișinău a cheltuit, în cinci ani, 1,2 miliarde de lei pentru a subvenționa două întreprinderi

Primăria Chișinău a cheltuit, în cinci ani, 1,2 miliarde de lei pentru a subvenționa două întreprinderi

Peste 10% din bugetul anual al municipiului Chișinău este alocat pentru a subvenționa două întreprinderi municipale: Regia Transport Electric și Parcul Urban de Autobuze. În decurs de șapte ani, valoarea totală a acestora a trecut deja de două miliarde de lei, scrie Mold-Street. Chiar și cu astfel de subvenții grase, situația de la cele două întreprinderi nu arată îmbunătățiri semnificative, iar dependența lor de ajutorul acordat din bugetul municipal a crescut, relevă un raport de audit al Curții de Conturi.

Potrivit documentului, în anii 2014-2018, întreprinderile municipale Regia Transport Electric (RTEC) și Parcul Urban de Autobuze (PUA) din Chişinău au primit, sub formă de subvenții, în jur de 1,19 miliarde de lei. Din acestea, aproape 58% au fost alocate pentru RTEC.

Auditorii susțin că, deși în această perioadă au crescut și veniturile acumulate de cele două întreprinderi, ponderea subvențiilor în totalul veniturilor s-a majorat. În consecință, la Regia Transport Electric cota subvențiilor în total venituri a urcat de la 42,2%, în anul 2016, la 45,7%, în anul 2018, iar la Parcul Urban de Autobuze, respectiv, de la 73,7% la 78,9%.

Majoritatea banilor s-au dus pentru achiziţia de noi unităţi de transport, dar şi pentru a menține prețuri mici pentru o călătorie cu transportul. Auditorii au calculat că, dacă în cazul unei călătorii cu troleibuzul în 2018 prețul de cost era de 3,15 lei, cu 58% mai mare decât prețul plătit de călători, în cazul PUA prețul de cost a constituit 10,42 lei, de aproape 3,4 ori mai mare decât cel achitat de pasageri.

Practica subvenționării celor două întreprinderi continuă și este chiar în creștere. De exemplu, pentru 2019, Consiliul Municipal Chișinău a aprobat alocarea a unor subvenții de 467,7 milioane de lei, cu circa 60% mai mari decât în 2018, bani din care au fost cumpărate inclusiv cele 31 de autobuze noi Isuzu, achiziție ce s-a făcut cu încălcări, fiind pornit și un dosar penal, mai scrie Mold-Street. Totodată, pentru 2020 sunt planificate subvenții de 447 milioane lei pentru RTEC și PUA.

Astfel, că în șapte ani (2014-2020) valoarea subvenţiilor constituie circa 2,1 miliarde de lei. Potrivit Curții de Conturi, aceste subvenții urmau a fi raportate la Consiliul Concurenței pentru informare cu privire la beneficiarii ajutorului de stat, dar această procedură a fost iniţiată abia anul trecut. Astfel, pe 1 august 2019, Consiliul Concurenței a constatat ca ajutor de stat cele 78 de milioane lei alocate de CMC pentru procurarea autobuzelor, dar și scutirile de la plata taxei pe valoare adăugată aplicate la importul acestora, în sumă de 15,1 milioane lei.

Totodată, raportul Curţii de Conturi arată că Primăria Chișinău şi RTEC au notificat, pe 11 iulie 2019, măsurile de sprijin pentru prestarea serviciilor de interes economic general acordate RTEC în ultimii trei ani (2016-2018 n.r.) în valoare de 760,5 milioane de lei. Din această sumă, 475,9 milioane de lei sunt compensațiile/subvențiile; 265,7 milioane de lei - resursele financiare pentru asamblarea troleibuzelor; 6,6 milioane de lei - scutirile de taxa locală; 1,7 milioane de lei - garanțiile în condiții preferențiale; 9 milioane de lei - folosința încăperilor şi 1,6 milioane de lei - compensarea ratei BERD.

Aceste date denotă că valoarea ajutorului acordat de municipalitate celor două întreprinderi este mult mai mare decât cea care figurează în bugetul municipal.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.