Dincolo de falsele temeri ale unui eventual război mondial, ca urmare a tensiunilor dintre Statele Unite și Iran, avem efectele imediate, cele din piețe. Prețul petrolului Brent a sărit de 70 de dolari pe baril, un maxim al ultimilor 4 luni, atunci când Iranul a fost blamat că a atacat cu rachete instalațiile petroliere din Arabia Saudită.
Noile amenințări ale lui Trump au sporit de fapt îngrijorarea unor confruntări, care pot perturba aprovizionarea cu petrol din regiunea care reprezintă aproape jumătate din producția mondială.
Departamentul de Stat: Risc mare de atacuri asupra instalațiilor petroliere din Arabia Saudită
În urma amenințărilor americane cu impunerea de sancțiuni, prețul petrolului Brent a sărit de 70 de dolari pe baril. Este o creștere de 2,4% față de vineri, atunci când cotațiile crescuseră deja cu peste 3%, după atactul aerian al americanilor din Irak, în urma căruia a fost ucis generalul iraninan Qassem Soleimani.
În total, de la atac, în doar 4 zile, Brentul a urcat cu peste 5 procente. Există acum îngrijorarea reală legată de perturbarea întregului climat, iar investitorii s-au îndreptat către activele de refugiu, cum ar fi aurul - căutat în perioadele de incertitudine financiară. Cotația aurului a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimii şapte ani, iar uncia de paladiu a atins un nivel record de peste 2.000 de dolari, pe măsură ce investitorii s-au îndreptat spre protecţia oferită de metalul galben, pe fondul escaladării tensiunilor dintre SUA şi Iran.
Departamentul de stat american a avertizat că acum există un risc tot mai mare de atacuri asupra instalațiilor petroliere din Arabia Saudită, pe motiv că Iranul va vrea să răzbune uciderea generalului Soleimani. De asemenea, în urma execuției, Iranul a declarat că nu va mai respecta niciunul dintre angajamentele sale cu privire la acordul nuclear din 2015 pe care l-a semnat cu marile puteri mondiale.
Robert Halver, analist Baader Bank: O reacție tipică în perioadele de criză este întotdeauna creșterea prețurilor la aur și petrol. Nu mă aștept la un război între Iran și Statele Unite, deoarece ambele au prea multe de pierdut.
Conflict cu rezerve
Un război la scară largă între Statele Unite și Iran ar fi extrem de costisitor pentru ambele țări. Acest lucru pare să fi fost înțeles până acum atât de Washington, cât și de Teheran, în ciuda unor tensiuni constante în ultimii 40 de ani, care s-au manifestat inclusiv prin ciocniri directe sau operațiuni clandestine.
Statele Unite și Iranul se află de fapt într-un război încă din 1979, anul în care islamiștii au luat cu asalt ambasada americană de la Teheran și au ținut ostatici zeci de americani.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.