Partidul Acțiune și Solidaritate își propune să protejeze, prin intermediul unui proiect de lege, obiectivele de importanță strategică din Moldova de investiții dubioase și de proprietari rău intenționați. În cadrul unei conferințe de presă, lidera formațiunii, Maia Sandu a declarat că proiectul își propune să limiteze statul în efectuarea tranzacțiilor cu firme off-shore.
„Aeroportul, Compania Moldtelecom, transportul feroviar și multe alte obiective importante pentru securitatea țării ajung în ultimul timp pe mâinile unor anonimi, a unor persoane dubioase. Cadrul legal nu oferă suficiente pârghii pentru a preveni asemenea situații. Vom introduce interdicții ca statul să poată face tranzacții cu firme off-shore. Reglementările pe care le propunem ar cere acordul Guvernului, a autorităților pentru ca aceste tranzacții să se întâmple”, a declarat Maia Sandu.
Lidera PAS a subliniat că în cazul aeroportului, de exemplu, autoritățile ar trebui să reușească să anuleze contractul de concensionare. Maia Sandu precizează că dacă ar exista o reglementare precum cea pe care o propune partidul pe care îl reprezintă, autoritățile ar avea pârghii să verifice reputația noului proprietar și dacă acesta nu reprezintă pericol pentru securitatea țării:
„Știm cu toții cu Air Moldova a fost privatizată fără a se ține cont de calitatea investitorilor. Moldtelecom este o întreprindere importantă, am auzit că Guvernul discută despre privatizare și ne putem pomeni că această întreprindere va ajunge în mâna unor companii din off-shore. În ceea ce ține de Portul Giurgiulești, de asemenea, este important să știm cine va fi noul proprietar. Sunt mai multe domenii pe care le identifică proiectul de lege pe care îl propunem”.
În context, deputatul PAS, Sergiu Litvninenco, a adăugat că securizarea investițiilor este un subiect sensibil și la nivelul Uniunii Europene.
„Pentru noi de asemenea este un subiect primordial. Am elaborat un proiect de lege destul voluminos. El introduce conceptul de clauză de gestionare a controlului: ea îl obligă pe cel care ia în concesiune un bun, atunci când vrea să predea controlul asupra altcuiva să ceară în mod obligatoriu acordul celui de la care a luat în concesiune bunul, a Guvernului în cazul nostru. În caz contrar, contractul de privatizare sau concesiune se reziliază”, a spus deputatul.
Alesul a mai spus că proiectul își propune ca în legislație să fie prevăzută obligativitatea unui acord de investiții între guvern și investitori, printr-o Hotărâre de Guvern, atfel încât Executivul să declare că agreează acești investitori și îi consideră de bună credință:
„Interdicții exprese pentru companiile off-shore de a participa în procesul de privatizare a bunurilor publice dacă ele sunt de importanță pentru securitatea națională, dar și interdicții pentru cei care au fost implicați în cazul contravenționale, sau când există vreun risc serios ca acești investitori să desfășoare activități ilegale”.
Proiectul a fost propus pentru discuții publice, apoi va ajunge în Parlament pentru a fi dezbătut.
Vezi și aceste știri

Expert în științe agricole: Fluctuațiile termice sunt îngrijorător. Ce riscuri sunt pentru roada anului 2023 (VIDEO)

Cinci bărbați din Rusia, blocați în aeroportul din Coreea de Sud de luni de zile. Statul nu-i recunoaște drept refugiați și le interzice intrarea în țară

Numărul real al populației care locuiește în R. Moldova este de 2,6 milioane de oameni. Rezultatele calcului după metodologia internațională
Advertoriale

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Scopul și valorile maib, într-o nouă interpretare – prezentate întregii echipe
