O filmare video verificată de către New York Times pare să arate racheta iraniană care ar fi lovit avionul ucrainean în momentul în care se afla deasupra orașul Parand, în apropiere de aeroportul din Teheran, zona din care aeronava nu a mai transmis semnal, înainte să se prăbușească, scrie hotnews.ro.
Surse din comunitatea de informații a SUA au declarat, pentru CBS News, că serviciile secrete americane au identificat, inițial, semnalele distincte ale unui radar care tocmai fusese activat.
Un satelit militar a detectat, de asemenea, amprentele termice provenind de la două lansări de rachete antiaeriene, cel mai probabil SA-15. La puțin timp, satelitul a detectat o nouă amprentă termică, provenită în urma exploziei în aer a aeronavei civile.
Și președintele american, Donald Trump, suspectează că Iranul a doborât „din greșeală” avionul civil ucrainean.
Potrivit CNN, atacul a fost unul accidental, în condițiile în care sistemele antiaeriene iraniene erau în stare de alertă, de teama unei riposte SUA la atacurile cu rachete asupra bazelor americane din Irak.
Pe de altă parte, administraţia din Iran a respins acuzațiile că ar fi doborât avionul ucrainean și a catalogat această idee drept „fără sens”.
„Astfel de zvonuri nu au niciun sens", a declarat directorul Autorităţii Aeronautice Civile din Iran şi adjunct al ministrului Transporturilor, Ali Abedzadeh. Oficialul a precizat că Iranul şi Ucraina sunt în procedura de accesare a informaţiilor din cutiile negre ale avionului Boeing. „Dar, dacă vor fi necesare activităţi mai specializate pentru extragerea şi analizarea datelor, putem face acest lucru în Franţa ori în altă ţară”.
Vezi și aceste știri

Expert în științe agricole: Fluctuațiile termice sunt îngrijorător. Ce riscuri sunt pentru roada anului 2023 (VIDEO)

Cinci bărbați din Rusia, blocați în aeroportul din Coreea de Sud de luni de zile. Statul nu-i recunoaște drept refugiați și le interzice intrarea în țară

Numărul real al populației care locuiește în R. Moldova este de 2,6 milioane de oameni. Rezultatele calcului după metodologia internațională
Advertoriale

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Scopul și valorile maib, într-o nouă interpretare – prezentate întregii echipe
