În urma studiilor realizate anterior la Universitatea Warwick din Marea Britanie, cercetătorii au dezvăluit că prezența insuficientă a celulelor stem din mucoasa uterină face ca mii de femei să sufere avorturi spontane recurente. Acestea sunt definite ca pierderea a două sau mai multe sarcini consecutive, fiecare avort reducând probabilitatea unei sarcini în termen.

Potrivit studiului publicat în jurnalul științific EBioMedicine, o nouă clasă de medicamente pentru diabet, numite gliptine, vizează o enzimă implicată în recrutarea celulelor stem circulante către uter. Cercetătorii au analizat dacă inhibarea acestei enzime, îmbunătăți condițiile în uter pentru susținerea sarcinii.

Într-un studiu clinic pilot, 38 de femei cu vârste cuprinse între 18 și 42 de ani, care au suferit un număr mare de avorturi spontane recurente - cinci, în medie - au primit fie sitagliptină, fie un placebo, timp de trei cicluri menstruale. La începutul tratamentului și ulterior au fost prelevate eșantioane din uter pentru a se determina numărul de celule stem prezente.

S-a observat o creștere medie a numărului de celule stem de 68 de procente la femeile cărora li s-a administrat un curs complet cu sitagliptină, se arată în studiu. În cazul grupului care a luat o substanţă placebo, nu a fost consemnată nicio creștere semnificativă. Potrivit cercetătorilor, au fost consemnate efecte secundare minime în cazul participantelor la studiu.

Echipa de oameni de ştiință speră ca acest tratament să intre în faza de studiu clinic. Dacă se va dovedi un succes, acesta ar putea fi primul tratament pentru prevenirea avortului spontan.

Studiul a avut loc la Tommy's National Centre for Miscarriage Research, care l-a și finanțat. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!