
Viorel Morari a fost reținut pentru 72 de ore
Fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a fost reținut pentru 72 de ore. Totul a avut loc în baza abuzului de serviciu și falsificarea unor acte publice. Informația a fost confirmată pentru AGORA purtătorul de cuvânt al Procuraturii Generale, Emil Gaitur.
・
Potrivit adjunctului procurorului general, Ruslan Popov, ar fi vorba despre o plângere depusă de Vladimir Plahotniuc ce viza investigarea furtului miliardului.
„Este vorba despre falsificarea unor documente procesuale din cadrul unei cauze penale, acte comise în luna martie 2017 și este legat de o plângere depusă de Vladimir Plahotniuc, în baza căreia a fost pornit ulterior un dosar penal pentru denunț calomnios în privința lui Veaceslav Platon și toate activitățile date vizau investigarea furtului miliardului”, a declarat pentru ZdG adjunctul procurorului general, Ruslan Popov.
Cazul este gestionat de un grup de procurori și ofițeri de urmărire penală, care este condus de procurorul Vladislav Căruceru din cadrul Direcției urmărire penală a PG.
Amintim că șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a fost suspendat din funcție în legătură cu efectuarea unui control special, efectuat prin dispoziția procurorului general, Alexandr Stoianoglo, în cadrul Procuraturii Anticorupție (PA) și Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Precizăm că astăzi Procuratura Generală a finalizat verificările la cele două procuraturi - PA și PCCOCS.
Viorel Morari și-a dat demisia, în luna mai 2019, după ce în spațiul public au apărut informații precum că el ar fi fost implicat într-o schemă de deposedare de bunuri și bani a unui om de afaceri. Acuzațiile se referă în special la dosarul omului de afaceri Andrei Tranga, proprietarul rețelei de restaurante „Andy's Pizza” și „La Plăcinte”. După săptămâni bune de tăcere, Morari a spart gheața și a spus de ce și-a dat demisia din funcția de șef al Procuraturii Anticorupție (PA). A invocat trei motive: imaginea instituției, obiectivitatea anchetei și aspectele de ordin personal.
În septembrie, procurorul general interimar, Dumitru Robu, a semnat Ordinul de restabilire a lui Morari în funcția de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție.
Știrea se actualizează.