Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut, sâmbătă, pedepsirea vinovaţilor şi despăgubiri din partea Iranului. Iar prim-ministrul canadian, Justin Trudeau, a solicitat o „anchetă completă şi aprofundată”, scrie presa internațională, citată de Agerpres. Asta după ce Iranul a recunoscut că a doborât „dintr- eroare” avionul companiei Ukraine Airlines International (UAI), catastrofă soldată cu 176 de morţi.
„Aşteptăm din partea Iranului (...) ca vinovaţii să fie deferiţi justiţiei”, „plata unor despăgubiri” şi „aducerea trupurilor victimelor”, a scris Zelenski pe Facebook.
„Sperăm că ancheta va continua fără întârzieri deliberate şi fără obstacole. Cei 45 de specialişti ai noştri trebuie să obţină acces total” la ansamblul elementelor anchetei, a adăugat el, în contextul în care printre cele 176 de victime ale catastrofei se numără şi 11 cetăţeni ucraineni, inclusiv cei nouă membri ai echipajului.
Kievul anunţase vineri că experţii săi prezenţi în Iran pentru a ancheta au obţinut acces la cutiile negre ale aeronavei, la resturile acesteia, la locul prăbuşirii şi la discuţiile dintre piloţi şi turnul de control iranian.
La rândul său, prim-ministrul canadian Justin Trudeau a cerut o „anchetă completă şi aprofundată. „Prioritatea noastră este să se facă lumină în acest dosar, într-un spirit de transparenţă şi justiţie”, a afirmat Trudeau într-un comunicat.
„Este vorba despre o tragedie naţională şi toţi canadienii sunt în doliu. Vom continua să lucrăm cu partenerii noştri din toată lumea pentru a veghea ca o anchetă completă şi aprofundată să fie întreprinsă”, a dat el asigurări.
În acelaşi comunicat, Justin Trudeau a mai declarat că „Guvernul Canadei se aşteaptă la o colaborare deplină din partea autorităţilor iraniene”.
Vineri, ministrul canadian al afacerilor externe, Francois-Philippe Champagne, a anunţat că numărul victimelor canadiene ale catastrofei a fost revizuit în scădere, trecând de la 63 la 57 din totalul celor 176 de decedaţi. Această diferenţă se explică în special prin noile informaţii obţinute în cursul examinării documentelor de călătorie ale victimelor. Numărul total al pasagerilor aparatului Boeing 737 ucrainean care aveau ca destinaţie finală Canada rămâne neschimbat - 138, a adăugat el.
Primul bilanţ al diplomaţiei ucrainene informa despre 82 de iranieni morţi, 63 de canadieni, 10 suedezi, patru afgani, trei germani şi trei britanici. Alţi 11 erau ucraineni, între care nouă membri ai echipajului.
Ministrul canadian a mai anunţat crearea unui grup de coordonare cu Ucraina, Suedia, Afganistan şi Marea Britanie, care va vorbi „pe o singur voce” în favoarea unei anchete „complete şi transparente” asupra cauzelor prăbuşirii avionului.
Pe 11 ianuarie, Iranul a recunoscut că a doborât, din greșeală, avionului Boeing 737 al companiei Ukrainian Airlines. Aeronava zburase deasupra unui sit militar sensibil aparţinând Gardienilor Revoluţiei, menționase într-un comunicat Statul Major al forţelor armate iraniene, menționând că părţile responsabile vor fi deferite unui tribunal militar şi vor fi trase la răspundere.
Tragedia a avut loc pe 8 ianuarie 2020. Avionul companiei Ukraine International Airlines, care zbura pe ruta Teheran-Kiev, s-a prăbuşit miercuri, la scurt timp după decolare. Toate cele 176 de persoane aflate la bord şi-au pierdut viaţa, majoritatea pasagerilor fiind iranieni şi canadieni de origine iraniană.
Inițial, autorităţile iraniene insistau că avionul s-ar fi prăbuşit din cauza unei defecţiuni tehnice, dar responsabili americani afirmau că acesta a fost doborât neintenţionat de armata iraniană cu o rachetă sol-aer, versiune negată de Teheran. Imagini video dificil de autentificat au fost publicate de New York Times în sprijinul acestei teze.
Vezi și aceste știri

Centrul GDM anunță că va depune o plângere la Poliție în urma declarației emisă de Mitropolia Moldovei

Un cuplu iranian care s-a filmat dansând în centrul Teheranului în sprijinul protestelor, condamnat la peste 10 ani de închisoare (VIDEO)

R. Moldova, condamnată din nou la CtEDO pe cazul privării ilegale de libertate a omului de afaceri Valentin Eșanu (DOC)
Advertoriale

La Chișinău vor fi amenajate curți ideale pentru trai ca în Europa (VIDEO)

Continuăm campania „Generația Inteligenței Financiare”. Urmăriți al doilea episod în limba rusă al serialului „Cunoaște sensul banului cu Emily” (VIDEO)
