„Urmărim foarte atent ceea ce se întâmplă cu urmărirea penală în Moldova. În ultimele luni, procurorii anticorupție au făcut mai mulți pași importanți în cele mai importante investigații penale. Moldova are nevoie de polițiști, procurori și judecători determinați și independenți, care sunt pregătiți să dea rezultate reale în lupta împotriva corupției”, a scris oficialul european.

„Poporul moldovenesc merită să trăiască liber de corupție, protejat de instituțiile în care pot avea încredere în cele din urmă”, a adăugat Peter Michalko.

Amintim că șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a fost reținut pe 10 ianuarie. Acesta este bănuit de abuz în serviciu și fals în acte publice.

Mai exact, Morari este suspectat că, în martie 2017, a înregistrat, contrar cerințelor legale, o plângere depusă de fostul președinte PDM, Vlad Plahotniuc. Ulterior, ar fi falsificat mai multe acte procesuale pe parcursul urmării penale, cu scopul de a-și proteja interesele sale, dar și pe cele ale lui Plahotniuc și ale oamenilor din anturajul lui, pentru ca aceștia să nu fie bănuiți în cauza penală privind furtul miliardului.

Precizăm că Viorel Morari pledează nevinovat. Procurorii susțin că acesta nu cooperează cu anchetatorii.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!