Potrivit informațiilor obținute de AGORA, viceministrul Sergiu Diaconu ar fi depus cerere de demisie pentru că va ocupa o altă funcție în Executiv: consilier al premierului pe reforma instituțiilor de drept. 

Doi viceminiștri noi?

Potrivit informațiilor încă neconfirmate, în cadrul MAI urmează să fie numiți alți doi viceminiștri: Ion Țurcan - comandant al Brigăzii de Poliţie cu Destinaţie Specială „Fulger” a Inspectoratului General al Poliţiei al Ministerului Afacerilor Interne și Oleg Babin, fost șef al Direcției Generale Resurse Umane al MAI, în prezent șef adjunct al Academiei de Poliție Ștefan cel Mare.

Gradul lui Țurcan

AGORA amintește că Ţurcan este cavaler al ordinului ”Ştefan cel Mare”, acordat pentru participarea la războiul de pe Nistru. Este decorat şi cu „Meritul Militar”, pentru combaterea crimei organizate. În anii 2001-2007, Ţurcan a fost şef al Departamentului de Combatere a Crimei Organizate al MAI. În 2013 în presă au apărut mai multe articole care ridicau semne de întrebare despre modul cum acesta a obținut gradul de general-maior. Nicolae Timofti a semnat decretul privind acordarea gradului special de general-maior. Gradul special a fost oferit la propunerea ministrului Afacerilor Interne, fiind coordonat cu premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă. 

O solicitare în acest sens a mai fost depusă la Președinție încă la sfârșitul lunii august 2011. În scrisoarea, semnată de ministrul de Interne de atunci, Alexei Roibu, acesta îl prezenta pe colonelul de poliţie Ion Ţurcan, şeful Brigăzii de poliţie cu destinaţie specială „Fulger", pentru avansarea în grad de general. Ulterior ministrul de Interne a declarat că nu ar fi semnat un asemenea document şi că semnătura sa a fost falsificată. Faptul a fost infirmat însă de expertiza grafologică efectuată la Procuratura Generală.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!