Fosta prim-ministră, Maia Sandu, a făcut o postare pe pagina sa de Facebook: 

 „SUA au impus sancțiuni personale împotriva lui Plahotniuc și a familiei sale. Mulțumim Guvernului SUA că a dat curs solicitării noastre de a-l pedepsi, făcând astfel dreptate cetățenilor țării noastre. Igor Dodon, care încearcă să preia sistemul corupt al lui Plahotniuc, trebuie sa ia aminte - mai devreme sau mai târziu, cei care comit crime împotriva propriului popor vor fi pedepsiți”.

Și Andrei Năstase, liderul PPDA, a scris pe Facebook:

 „Cine credea anul trecut, pe vremea asta că va ajunge aici? Dar în 2016, pe vremea asta?

Întotdeauna oamenii demni, cinstiți și curajoși. Mulțumesc, Platforma Demnitate și Adevăr!”.

Mihai Popșoi, vicepreședintele Parlamentului RM și Vicepreședintele Partidului Acțiune şi Solidaritate, a postat și el un mesaj pe pagina sa:  „Plahotniuc devine indezirabil in SUA!
Am reușit!”.

Și fostul prim ministrul RM, Ion Sturza, s-a bucurat de anunțul oficialului american: 

Uite aici a venit sfarsitul lui Plahotniuc ... Lectie pentru D&Co. Folisit ca un g...n, stors de bani de conservatorii americani, tancuri, smancuri si la gunoi! Politica ( nu numai la americani) e cinica! Ultima zi de la Pompei(o)”.

În raport cu ultimile eventimente, guvernarea nu a venit, deocamdată, cu reacții. La rândul său, Președintele RM, Igor Dodon, a comunicat pentru Tass că gestul lui Pompeo este o motivație pentru lupta cu corupția în RM”. 

Potrivit lui Pompeo, decizia de a-l denunța public pe fostul lider democrat, Vlad Plahotniuc, a fost luată în conformitate cu Secţiunea 7031 (c) din Legea privind atribuirea de credite a Departamentului de Stat. Aceasta prevede că, în cazurile în care secretarul de stat are informaţii credibile conform cărora oficialii guvernelor străine au fost implicaţi în corupţie semnificativă, acei indivizi şi membrii imediat ai familiei lor nu sunt eligibili pentru intrarea în Statele Unite. Legea impune, de asemenea, secretarului de stat să desemneze public sau privat pe aceşti funcţionari şi pe membrii apropiaţi ai familiei lor. 

Astfel, atât Plahotniuc cât și soția sa, Oxana Childescu, dar și ambii fii ai săi au fost declarați indezirabili.

De menționat că, din 3 decembrie 2019, Vlad Plahotniuc are acces interzis pe teritoriul Elveției și al principatului Liechtenstein pe un termen de 10 ani. La 29 octombrie, ex-președintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, a fost anunțat în căutare internațională și interstatală. Abia la început de decembrie, oamenii legii au transmis demersuri și Ambasadele Regatului Unit şi a Statelor Unite ale Americii din Republica Moldova, asta deși zvonul că Plahotniuc s-ar afla în SUA circula de câteva luni. Totodată, Centrul Național Anticorupție a anunțat că l-a căutat pe Plahotniuc în România, pe final de octombrie, bănuind că acesta s-ar afla la Iași.
Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!