Liviu Dragnea şi cei doi copii ai săi au primit interdicţie de intrare în SUA din cauza implicării lui Dragnea în acte de corupţie la începutul lunii septembrie 2019. Atunci, politicianul român a fost desemnat de Mike Pompeo, secretarul american de Stat, drept persoană implicată în „acte semnificative de corupţie", potrivit presei române. 

Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv la trei ani şi șase luni de închisoare pentru instigare la abuz în serviciu în cazul angajărilor fictive de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a judeţului Teleorman. La fel, fostul şef al Camerei Deputaţilor, era acuzat de infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene.

Cât despre fostul ministru al Apărării din Zimbabwe, Owen Ncube, SUA a impus aceleași sancțiuni, după ce oficialii americani au fost informați despre "încălcări grave ale drepturilor omului" înfăptuite de acesta, declara secretarul de stat al SUA la sfârșitul lunii octombrie 2019. 

O lună mai târizu, mai exact în noiembrie 2019, ex-ministrul de Interne din Cuba, Julio Cesar Gandarilla Bermejo, a fost sancționat de autoritățile din SUA, fiind acuzat pentru „violarea drepturilor omului”. În toate cele trei cazuri, familiile oficialilor au primit interdicție de a intra pe teritoriul SUA. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!