Acesta a vorbit despre momentele de groază prin care a trecut pentru CNN, citat de Digi24.

„Mi-am luat arma, am lăsat capul în jos şi am încercat să îmi imaginez o scenă în care aş fi fericit – le cântam fiicelor mele. Apoi am aşteptat şi am sperat că orice ar fi urmat să se întâmple, să se întâmple repede. Eram 100% pregătit să mor”, spune sergentul american.

Ferguson a supravieţuit, însă, neatins, împreună cu alţi soldaţi americani şi civili de la baza al-Assad din Irak, după un atac cu rachete balistice lansate de Iran în dimineaţa zilei de 8 ianuarie.

Militarii au fost informați din timp despre atac. Când ora la care rachetele urmau să cadă se apropia, aceștia s-au refugiat în structurile piramidale abandonate din jurul bazei, buncăre construite de pe vremea când Saddam Hussein conducea Irakul. Nu au avut, însă, la dispoziţie niciun fel de capacitate de a reacţiona la atac, fapt ce i-a lăsat la mila rachetelor care cădeau peste ei. 

Ferguson se afla ascuns între bucăţi de beton, fortificate cu ajutorul unor saci de nisip. A privit atacul prin nişte crăpături din pereţi. Înaintea fiecărei explozii asurzitoare se putea vedea o lumină puternică.

„Nu ştiam când se vor opri”, spune Ferguson care adaugă că în momentul în care prima serie de lovituri s-a oprit, mai mulţi militari au ieşit pentru a vedea dacă există victime.

Când a doua serie de lovituri a început, unii dintre ei au rămas prinşi fără adăpost. 

Amintim că în 8 ianuarie, Iranul a atacat cu rachete balistice două baze militare din Irak, unde sunt soldați americani. Din fericire, niciun soldat american sau irakian nu a murit. A fost cel mai mare atac asupra unei baza care găzduia soldaţi americani din ultimele decenii. Soldaţii spun că faptul că nu au existat victime a fost un miracol.

Trupele americane staţionate la baza irakiană sunt acolo pentru a preveni atacuri ale ISIS şi pentru a antrena forţe irakiene pentru astfel de atacuri, mai scriu sursele citate.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!