Vicepreședintele Parlamentului cere Procuraturii să fie informat dacă a fost demarat un dosar penal cu referire la Construcția Complexului Arena Chișinău, inclusiv despre exploatarea sau gajarea terenului de 59 ha din preajma construcției.

„Comuna Stăuceni a fost lipsită de aproape 70 de hectare agricole, 59 dintre care nu sunt folosite deloc în cadrul construcției.

Studiul de fezabilitate a fost făcut superficial de către un ONG necunoscut. Concursul a fost organizat de ochii lumii, cu un sîngur participant din Turcia. În grabă a fost fondată o întreprindere de stat în fruntea cu un consilier al lui Candu. A lipsit un calcul elementar în privința recuperării investițiilor în contextul capacității Arenei raportate la numărul de populației din țara”, scrie Slusari pe pagina sa de Facebook.

Deputatul presupune că terenul ar fi gajat sau regajat și afirmă că  există un risc sporit ca statul să rămănă fără acest lot de pământ, valoarea comercială a căruia s-ar estima la circa 70 mln. euro. 

În context, Slusari a expediat o solicitare și Ministerului Economiei, unde întreabă dacă terenul este gajat. Totodată, deputatul dorește să afle cine se face vinovat și de ce afost amânat termenul de dare în exploatare a Complexului.

Totodată, apare întrebarea dacă s-a examinat posibilitatea rezilierii contractului și care ar fi costurile percepute de Guvernul R. Moldova.

Amintim că în vara anului 2019, ministrul Economiei, Vadim Brânzan, a declarat că în spatele Arenei Chișinău ar sta o schemă. Cele zece hectare pe care se construiește complexul de agrement sunt de fapt 69 de hectare în acte, spunea șeful de la Economie, menționând că Arena Chișinău nu va fi capabilă să asigure un flux suficient de mare de vizitatori zilnici pentru a acoperi cheltuielile, iar partea turcă are dreptul să preia cele 59 de hectare și să le împartă cesionarilor după bunul plac.

Totodată, potrivit contractului de parteneriat public-privat, construcția complexului ne va costa 43 de milioane de euro. Banii vor fi investiți de compania „Summa”, dar trebuie returnați în 12 ani. Asta în afară de contribuția inițială a statului de peste 200 de milioane de lei și un teren de 69 de hectare în comuna Stăuceni. Totodată, potrivit contractului, Arena trebuie să fie gata într-un an de la primirea autorizației de construire.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!