Actorul Viorel Cornescu mai ia un rol în viață: „Eu trăiesc în spectacol, altfel nu pot să joc”

Actorul Viorel Cornescu mai ia un rol în viață: „Eu trăiesc în spectacol, altfel nu pot să joc”

Viorel Cornescu, actorul Teatrului Național „Satiricus I.L.Caragiale”, a interpretat o galerie impresionantă de roluri – de la cele mai „modeste” la cele mai „ilustre”, de la clasic la contemporan. Talentul, sensibilitatea, inteligenţa nativă se proiectează în orice creaţie scenică a acestui excepțional artist, pentru care profesia de actor a devenit un ritual al existenţei sale în perimetrele scenei şi dincolo de ea. 

Viorel Cornescu are o capacitate rară de transfigurare totală, excelând cu măiestrie de la un rol dramatic la unul de comedie. Se întâmplă să interpreteze în același spectacol mai multe roluri, de factură diversă, comică sau tragică, schimbând din mers registrele jocului actoricesc. Transfigurarea sa în asemenea roluri este absolut remarcabilă.

„Eu trăiesc în spectacol, altfel nu pot să joc”

Actorul exprimă în profunzime stările personajelor („Eu trăiesc în spectacol, altfel nu pot să joc”), jocul său scenic este dinamic și nuanțat, de o naturalețe seducătoare. Chiar și atunci când evoluează într-un spectacol de comedie, farsă sau bufonadă, când înfățișează un personaj grotesc, eroul întruchipat de actorul Viorel Cornescu este convingător, captivant, concludent, șarmant, memorabil. Maestrul dă dovadă de o intuiție artistică deosebită. Chipurile artistice sunt plăsmuite cu măiestrie, cu o sensibilă cunoaștere a psihologiei personajului, după o logică proprie, sub semnul perenității.

Cu toate că timpurile vitrege în care trăim nu l-au favorizat să devină, eventual, o vedetă a ecranului, Viorel s-a produs şi în câteva filme – „Prostia omenească”, în regia lui Ion Popescu, „Tenis cu moldovenii”, realizat, în 2010, de către un regizor englez, precum și într-un film produs de un regizor american. Sperăm că viitorul va fi mai generos pentru redutabilul actor, oferindu-i și alte ocazii, mai concludente, de a cuceri publicul cinefil.Viorel Cornescu este angajat al Teatrului Național „Satiricus I.L. Caragiale” chiar de la fondarea acestei instituții, pe a cărei scenă a creat zeci și zeci de roluri memorabile. A absolvit, în 1990, Facultatea de regie şi actorie a Institutului de Stat al Artelor din Chișinău, în clasa profesorului Nelu Bordeianu. Al doilea institut – de fapt, am putea să-i spunem, a doua academie – a fost scena de la „Satiricus”, pe care maestrul a stropit-o cu sudoarea sa timp de aproape 3 decenii.

Ca un adevărat maestru

Indiscutabil, cel mai bun profesor de actorie, de teatru, în general, i-a fost regizorul, pedagogul, directorul artistic al teatrului, Sandu Grecu. Sub bagheta sa regizorală, Viorel și-a cultivat cu migală talentul scenic, măiestria artistică, și-a extins orizontul profesional, și-a dezvoltat aptitudinile regizorale.


Actorul Viorel Cornescu a fost și rămâne un bun discipol al magistrului său, devenindu-i un susținător și ajutor de nădejde. De mai mulți ani este șeful trupei. În ultimul timp, Viorel își încearcă puterile și în regie. Astfel, în 2019 a montat spectacolul „Îți vreau soțul” de Mihail Zadornov. La multe din spectacolele puse în scenă de maestrul Sandu Grecu, el îndeplinește și atribuțiile de regizor secund. Este nu doar un profesionist impecabil, dar și un conducător și executor conștiincios, exigent. Or, în lipsa unor asemenea colaboratori, orice echipă și, mai ales, o echipă de actori este nefuncțională. Cu colegii săi de scenă, Viorel Cornescu se înțelege dintr-un cuvânt; aprecierea și respectul reciproc, spiritul de echipă – iată liantul care cimentează trupa exemplară a Teatrului Național „Satiricus I.L. Caragiale”.

Cunoscute fiindu-i grija și atașamentul față de breasla actoricească, nu e de mirare că Viorel Cornescu, de mai mult timp, este și un bun educator al noii generații de actori, profesând în școli specializate, precum și în calitate de lector la disciplina „Arta Actorului” în cadrul Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice. Se bucură și aici de o înaltă apreciere a colegilor săi. „Este un pedagog desăvârșit. Are răbdarea de a lucra cu studenții. Mă ajută și în teatru – își susține colegii mai tineri”, astfel îl caracterizează directorul instituţiei menționate.De altfel, el însuși a fost descoperit și apreciat după merit la timpul potrivit, iar în 2003 Viorel Cornescu a devenit laureat al Premiului Național pentru Tineret în domeniul artei teatrale. În 2010, prin decret prezidenţial, i s-a conferit titlul onorific „Artist Emerit”, iar la sfârșitul anului trecut, cu câteva zile înainte de a-și sărbători jubileul de 50 de ani, Monitorul Oficial ne-a informat despre conferirea titlului onorific „Artist al Poporului”.

Colegii de la „Satiricus”, împreună cu cei mai fideli spectatori, admiratori ai talentului său actoricesc, îl vor omagia pe Viorel Cornescu în cadrul Seratei jubiliare care va avea loc pe 19 ianuarie 2020, ora 18.30 urmărindu-i evoluția în spectacolul „Banii, banii sau borsetca” de Ray Cooney, în care el interpretează rolul lui Vic Johnson.
Sunt așteptați toți doritorii. 

La „Satiricus” va ninge cu flori. PS: Un text semnat de colegii artistului.


Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Din februarie, aproape 3 milioane de ucraineni s-au mutat cu forța în Rusia

Din februarie, aproape 3 milioane de ucraineni s-au mutat cu forța în Rusia

A 284 zi de război, iar pagubele nu descresc: 29 de obiective de infrastructură civilă ucrainene distruse

A 284 zi de război, iar pagubele nu descresc: 29 de obiective de infrastructură civilă ucrainene distruse

EDITORIAL | Mini-ghid de supraviețuire în decembrie

EDITORIAL | Mini-ghid de supraviețuire în decembrie

Advertoriale
Bucătarii din Moldova au câștigat Cupa de Aur, la Campionatul Mondial de Gastronomie

Bucătarii din Moldova au câștigat Cupa de Aur, la Campionatul Mondial de Gastronomie

Nikos Vertis este pregătit să încânte Moldova în concertul său live (VIDEO)

Nikos Vertis este pregătit să încânte Moldova în concertul său live (VIDEO)

Mii de copii din toată Republica au fost informați despre regulile de circulație rutieră

Mii de copii din toată Republica au fost informați despre regulile de circulație rutieră

EMISIUNI
 • DESCIFRAT| Strategia Securității Alimentare 2023-2030: Ce capacitate are R. Moldova să-și acopere necesarul de produse de bază, ce importăm și cum ne afectează crizele (VIDEO)
  DESCIFRAT| Strategia Securității Alimentare 2023-2030: Ce capacitate are R. Moldova să-și acopere necesarul de produse de bază, ce importăm și cum ne afectează crizele (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII| Pictor: „Artistul poate și trebuie să nu fie flămând și sărac” (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII | Activist civic: „Există stereotipurile că tot ce fac oamenii din ONG-uri, fac doar pentru bani. Acei oameni nu sunt activiști civici” (VIDEO)
 • Prepare for Future #11, Marcela Lefter - Viitorul energetic al Moldovei și al întregii planete
 • Moldova, I am back! | Alina Perju, tânăra care a revenit din Franța pentru a îmbunătăți viața sătenilor din sudul țării
Cele mai populare
 • 1
  Cât te costă să îți încarci bateria telefonului mobil pe parcursul unui an
 • 2
  Moldovenii au puține șanse să afle de ce anumiți judecători sau procurori au picat evaluarea comisiei pre-vetting. Motivul, explicat de președintele instituției: „E regretabil”
 • 3
  Spînu: „Premise reale pentru a avea un tarif în jur de 4 MDL” și alte consecințe ale semnării contractului de livrare a energiei electrice cu MGRES
 • 4
  Strategia chineză pentru a întoarce diaspora în țară: constrângere, hărțuire, forțare. 100 de așa-numite secții de poliție monitorizează activitatea din afara granițelor
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.