Care este compania din România ce deține pachetul majoritar al acțiunilor școlilor „Orizont”. Iată cum s-a produs vânzarea

Care este compania din România ce deține pachetul majoritar al acțiunilor școlilor „Orizont”. Iată cum s-a produs vânzarea
Foto: orizont.org

Rețeaua de licee „Orizont” a trecut în proprietatea „S.A. Lumina” din România în 2018. Fiind societate pe acțiuni, trecerea dreptului de gestionare a fost posibilă prin vânzarea pachetului majoritar de acțiuni ce aparținea, la acel moment, directorului general Turgay Şen. AGORA a aflat ce a stat la baza contractului de cumpărare-vânzare și cine sunt noii proprietari ai școlilor „Orizont” din R. Molodva. 

Conform statutului juridic, rețeaua de licee „Orizont” este o societate pe acțiuni administrată de mai mulți acționari. În 2018, școlile erau dirijate de directorul general de atunci, cetățean al Turciei, Turgay Şen. Tot Şen era cel cărui îi revenea cota majoritară a acțiunilor, aceasta constituând circa 70-75% din totalul acestora. Schimbările au început la „Orizont” în 2018, atunci când a fost dispusă extrădarea celor șapte profesori turci aflați în R. Moldova. Printre ei se număra și Şen, care a fost reținut în martie 2018. În urma presiunilor exercitate asupra sa, directorul decide să scoată în vânzare acțiunile ce-i aparțineau. Cei care le-au cumpărat au fost proprietarii instituției de învățământ „Lumina”, din România. 

Cum au ajuns acțiunile la „Lumina”?

Potrivit regulamentului intern, S.A. „Orizont” fiind o societate de tip închis, Turgay Şen a propus spre vânzare partea sa, în primul rând, celorlalți acționari. „Lumina” la acea etapă se număra deja printre acționari de aproape 3-4 ani, deținând în jur de 30% din acțiuni. Societatea din România a achiziționat majoritatea cotei, iar în prezent deține un total de circa 70% din acțiunile rețelei de licee „Orizont”.

Cine sunt ceilalți acționari

Celelalte acțiuni sunt distribuite a câte 10%, 5%, 3%, 2% și câte 1% altor proprietari. Aceștia sunt cetățeni ai SUA, din Danemarca, Olanda și din R. Moldova. Potrivit departamentului juridic al școlilor Orizont, proprietarii din Moldova dețin o cotă nu prea mare, aceasta ajungând la circa 5% din totalul acțiunilor, acționarul majoritar rămâne a fi „Lumina”.

Odată cu schimbările de acum doi ani, Adunarea Fondatorilor a decis să delege în R. Moldova un nou director general. În această perioadă și până azi, directorul general al școlilor Orizont a devenit cetățeanul României, Szocs Domokos.

 „Am venit să conectez oamenii din România și Republica Moldova, cu ajutorul schimburilor educaționale dintre Lumina Instituții de Învățământ și Liceele Teoretice Orizont”, scrie Domokos pe pagina web a instituției.

Ce cunoaștem despre „S.A Lumina” 

„S.A Lumina instituții de învățământ” a fost înregistrată în februarie 1993, ajungând în prezent la o vechime în activitate de 27 de ani. În dreptul numărului de personal, entitatea raportează, pentru 2018, un număr mediu de 29 de angajați.


Societate, devenită acționar majoritar cu circa 70% din acțiunile Orizont, înregistra, în 2018, cifra de afaceri de 42,7 milioane de roni, sau aproape 170 de milioane de lei moldovenești (n.r. cifră raportată la cursul valutar actual). În același an, societatea declara profituri de 14 milioane de roni, sau 55,7 milioane de lei, cifre oarecum constante pentru perioada anilor 2016-2018.


 

Entitatea îl are drept director general pe Fatih Goktas, iar Consiliul de Administrare este condus de președintele Fatih Gursoy. În prezent societatea gestionează activitatea a trei licee, a câteva școli internaționale și instituții de învățământ preșcolar.

În ce condiții pot trece liceele Orizont în gestiunea altui stat?

„Trecerea în gestiunea unui alt stat a liceelor Orizont nu poate fi influențată de conducerea R. Moldova atâta timp cât proprietarul este unul privat. Acest lucru este posibil doar în cazul în care este luată o decizie în acest sens în cadrul adunării generale a fondatorilor, așa încât acționarii să decidă dacă scot în vânzare acțiunile sau bunurile imobile ale societății”, a ținut să menționeze pentru AGORA, jurista „Orizont”, Natalia Guma.

Amintim că despre acest fapt a menționat și șeful statului la 14 ianuarie. Igor Dodon afirma că statul nostru nu se va implica în soarta liceelor „Orizont”, la cererea conducerii de la Ankara.

„LT „Orizont” sunt licee private. Statul nu are nicio implicare în vânzare, cumpărare, transmitere. Mai mult ca atât, din câte știu eu, aceste licee au fost vândute de proprietari la o companie din România. Statul nu se va implica și nu poate să o facă”, a dat asigurări Igor Dodon.

Amintim că, la final de 2019, președintele Turciei, Recep Tayyp Erdogan, i-a mulțumit lui Igor Dodon pentru colaborare în lupta împotriva organizației teroriste FETO. Președintele turc i-a mulțumit țării noastre inclusiv pentru extrădarea membrilor grupării în Turcia.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Maia Sadu, mesaj de Ziua Lucrătorului din Agricultură și Industria Prelucrătoare: Le mulțumesc tuturor fermierilor pentru munca pe care o fac

Maia Sadu, mesaj de Ziua Lucrătorului din Agricultură și Industria Prelucrătoare: Le mulțumesc tuturor fermierilor pentru munca pe care o fac

Situația la frontieră: Câte persoane au intrat în țară în ultimele 24 de ore

Situația la frontieră: Câte persoane au intrat în țară în ultimele 24 de ore

Șeful diplomației de la Minsk a „murit subit”, transmite presa din Belarus. Acesta urma să se întâlnească cu Serghei Lavrov

Șeful diplomației de la Minsk a „murit subit”, transmite presa din Belarus. Acesta urma să se întâlnească cu Serghei Lavrov

Advertoriale
Farmacia Familiei deschide cea mai mare Hyper Farmacie DITA din țară!

Farmacia Familiei deschide cea mai mare Hyper Farmacie DITA din țară!

Moda trebuie să fie online! Despre fashion și inovație la cea de-a 7-a ediție Moldova In Fashion Conference (VIDEO)

Moda trebuie să fie online! Despre fashion și inovație la cea de-a 7-a ediție Moldova In Fashion Conference (VIDEO)

Cât costă să găsești angajați cu ajutorul unei companii de recrutare

Cât costă să găsești angajați cu ajutorul unei companii de recrutare

EMISIUNI
 • Moldova, I am back! | Alina Perju, tânăra care a revenit din Franța pentru a îmbunătăți viața sătenilor din sudul țării
  Moldova, I am back! | Alina Perju, tânăra care a revenit din Franța pentru a îmbunătăți viața sătenilor din sudul țării
 • Prepare for Future #10. Svetlana Dimitrioglo și Cătălina Bacalâm, despre digitalizarea globală a industriei fashion
 • DESCIFRAT| Interesele din spatele spargerilor de Telegram și securitatea cibernetică în era tehnologiilor informaționale (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII|Event-manager: „Poate cădea decorul, să nu vină un invitat special, orice se poate întâmpla”
 • Moldova, I am back! | Dmitri Moruz: „Vrem ca toți reprezentanții minorităților naționale și etnice din Republica Moldova să se simtă acasă și nimeni să nu plece din țară”
Cele mai populare
 • 1
  Cercetătorii ar putea construi o centrală în spațiu pentru a trimite electricitate pe Pământ
 • 2
  Papa Francisc: „Mă rog pentru liderii din Ucraina. A lor e datoria să ia decizii în perspectivă pentru pace”
 • 3
  Președintele Chinei îi solicită liderului Coreei de Nord să să coopereze pentru accelerarea păcii în lume
 • 4
  Moldova a aderat la un program internațional pentru mediu și politici climatice. Gavrilița „Vrem să reducem cu 70% emisiile de gaze cu efect de seră”
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.