Care este compania din România ce deține pachetul majoritar al acțiunilor școlilor „Orizont”. Iată cum s-a produs vânzarea

Care este compania din România ce deține pachetul majoritar al acțiunilor școlilor „Orizont”. Iată cum s-a produs vânzarea
Foto: orizont.org

Rețeaua de licee „Orizont” a trecut în proprietatea „S.A. Lumina” din România în 2018. Fiind societate pe acțiuni, trecerea dreptului de gestionare a fost posibilă prin vânzarea pachetului majoritar de acțiuni ce aparținea, la acel moment, directorului general Turgay Şen. AGORA a aflat ce a stat la baza contractului de cumpărare-vânzare și cine sunt noii proprietari ai școlilor „Orizont” din R. Molodva. 

Conform statutului juridic, rețeaua de licee „Orizont” este o societate pe acțiuni administrată de mai mulți acționari. În 2018, școlile erau dirijate de directorul general de atunci, cetățean al Turciei, Turgay Şen. Tot Şen era cel cărui îi revenea cota majoritară a acțiunilor, aceasta constituând circa 70-75% din totalul acestora. Schimbările au început la „Orizont” în 2018, atunci când a fost dispusă extrădarea celor șapte profesori turci aflați în R. Moldova. Printre ei se număra și Şen, care a fost reținut în martie 2018. În urma presiunilor exercitate asupra sa, directorul decide să scoată în vânzare acțiunile ce-i aparțineau. Cei care le-au cumpărat au fost proprietarii instituției de învățământ „Lumina”, din România. 

Cum au ajuns acțiunile la „Lumina”?

Potrivit regulamentului intern, S.A. „Orizont” fiind o societate de tip închis, Turgay Şen a propus spre vânzare partea sa, în primul rând, celorlalți acționari. „Lumina” la acea etapă se număra deja printre acționari de aproape 3-4 ani, deținând în jur de 30% din acțiuni. Societatea din România a achiziționat majoritatea cotei, iar în prezent deține un total de circa 70% din acțiunile rețelei de licee „Orizont”.

Cine sunt ceilalți acționari

Celelalte acțiuni sunt distribuite a câte 10%, 5%, 3%, 2% și câte 1% altor proprietari. Aceștia sunt cetățeni ai SUA, din Danemarca, Olanda și din R. Moldova. Potrivit departamentului juridic al școlilor Orizont, proprietarii din Moldova dețin o cotă nu prea mare, aceasta ajungând la circa 5% din totalul acțiunilor, acționarul majoritar rămâne a fi „Lumina”.

Odată cu schimbările de acum doi ani, Adunarea Fondatorilor a decis să delege în R. Moldova un nou director general. În această perioadă și până azi, directorul general al școlilor Orizont a devenit cetățeanul României, Szocs Domokos.

 „Am venit să conectez oamenii din România și Republica Moldova, cu ajutorul schimburilor educaționale dintre Lumina Instituții de Învățământ și Liceele Teoretice Orizont”, scrie Domokos pe pagina web a instituției.

Ce cunoaștem despre „S.A Lumina” 

„S.A Lumina instituții de învățământ” a fost înregistrată în februarie 1993, ajungând în prezent la o vechime în activitate de 27 de ani. În dreptul numărului de personal, entitatea raportează, pentru 2018, un număr mediu de 29 de angajați.


Societate, devenită acționar majoritar cu circa 70% din acțiunile Orizont, înregistra, în 2018, cifra de afaceri de 42,7 milioane de roni, sau aproape 170 de milioane de lei moldovenești (n.r. cifră raportată la cursul valutar actual). În același an, societatea declara profituri de 14 milioane de roni, sau 55,7 milioane de lei, cifre oarecum constante pentru perioada anilor 2016-2018.


 

Entitatea îl are drept director general pe Fatih Goktas, iar Consiliul de Administrare este condus de președintele Fatih Gursoy. În prezent societatea gestionează activitatea a trei licee, a câteva școli internaționale și instituții de învățământ preșcolar.

În ce condiții pot trece liceele Orizont în gestiunea altui stat?

„Trecerea în gestiunea unui alt stat a liceelor Orizont nu poate fi influențată de conducerea R. Moldova atâta timp cât proprietarul este unul privat. Acest lucru este posibil doar în cazul în care este luată o decizie în acest sens în cadrul adunării generale a fondatorilor, așa încât acționarii să decidă dacă scot în vânzare acțiunile sau bunurile imobile ale societății”, a ținut să menționeze pentru AGORA, jurista „Orizont”, Natalia Guma.

Amintim că despre acest fapt a menționat și șeful statului la 14 ianuarie. Igor Dodon afirma că statul nostru nu se va implica în soarta liceelor „Orizont”, la cererea conducerii de la Ankara.

„LT „Orizont” sunt licee private. Statul nu are nicio implicare în vânzare, cumpărare, transmitere. Mai mult ca atât, din câte știu eu, aceste licee au fost vândute de proprietari la o companie din România. Statul nu se va implica și nu poate să o facă”, a dat asigurări Igor Dodon.

Amintim că, la final de 2019, președintele Turciei, Recep Tayyp Erdogan, i-a mulțumit lui Igor Dodon pentru colaborare în lupta împotriva organizației teroriste FETO. Președintele turc i-a mulțumit țării noastre inclusiv pentru extrădarea membrilor grupării în Turcia.

Vezi și aceste știri
Cursa electorală de la Hîncești: Candidatul PAS ar fi fost ales în bază de sondaj. Năstase, în continuare, pentru un candidat comun

Cursa electorală de la Hîncești: Candidatul PAS ar fi fost ales în bază de sondaj. Năstase, în continuare, pentru un candidat comun

Confirmat! Primul caz de infecție cu coronavirus în România

Confirmat! Primul caz de infecție cu coronavirus în România

Sergiu Sîrbu, despre detaliile negocierilor PSRM-PD: „Dacă Dodon câștigă alegerile, atunci PD ar putea obține și funcția de premier”

Sergiu Sîrbu, despre detaliile negocierilor PSRM-PD: „Dacă Dodon câștigă alegerile, atunci PD ar putea obține și funcția de premier”

Advertoriale
30 de studenți din Moldova – premiați de MAIB în Programul „Burse pentru Viitorul Tău”

30 de studenți din Moldova – premiați de MAIB în Programul „Burse pentru Viitorul Tău”

Începe expoziția BEAUTY-2020! Să ne reîncărcăm cu energie, oferte speciale și frumusețe

Începe expoziția BEAUTY-2020! Să ne reîncărcăm cu energie, oferte speciale și frumusețe

Un deceniu de activitate în care Fundația Orange Moldova face lumea mai bună

Un deceniu de activitate în care Fundația Orange Moldova face lumea mai bună

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • PlayGround cu Alexandru Baltag: 100 de stații electrice până la sfârșitul lui 2020
  PlayGround cu Alexandru Baltag: 100 de stații electrice până la sfârșitul lui 2020
 • Nota de plată a lui Alexandru Luchianov. Despre profitul vinăriei Et Cetera, bani pierduți, dezvoltare personală și cum e să faci business cu fratele (VIDEO)
 • PlayGround cu Lisa Guțu: Cum dezvolți un fintech de milioane de dolari
 • PlayGround cu Vitalie Tătaru: Digital Banking
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Cristina Pozneac: „Fotografia este despre viață.”. Interviu cu și despre EA, cea care...
 • Legați prin sânge și aceeași pasiune. „Frații E30” despre interesul pentru mașini,...
Cele mai populare
 • 1
  De la 500 de milioane de dolari - la 200 de milioane. Chicu a explicat în ce condiții se negociează creditul cu Rusia și câți ani va avea Moldova la dispoziție pentru a plăti datoria
 • 2
  În timp ce Algeria a confirmat primul caz de Coronavirus, un bebeluș din China s-a vindecat fără tratament
 • 3
  Pensiile moldovenilor care muncesc în Rusia, dar și a cetățenilor ruși din Moldova, sub lupa autorităților
 • 4
  Guvernul propune modificări la Codul Muncii. Cum vor fi compensate orele suplimentare și cum se modifică perioada repausului
Autentificare