Dodon nu-l va decora post-mortem pe Ștefan Petrache, pentru că „așa ceva nu a mai fost”. Ce exemple îl contrazic

Dodon nu-l va decora post-mortem pe Ștefan Petrache, pentru că „așa ceva nu a mai fost”. Ce exemple îl contrazic

„Nicio persoană nu a fost decorată post-mortem în Republica Moldova”. Afirmația aparținea șefului statului, Igor Dodon, ca urmare la întrebarea dacă va fi analizată o astfel de posibilitate pentru regretatul artist Ștefan Petrache. Totuși, protocolul Republicii Moldova permite acest lucru. Mai mult, în statul vecin România, acesta este considerat un important gest de apreciere, astfel fiind decorat și poetul Grigore Vieru. AGORA a găsit o listă adunată în timp cu nume ale oamenilor ce au marcat istoria și au fost decorate după trecerea în neființă.

Așa cum, consideră președintele, până acum nu a fost decorată post-mortem nicio persoană, nici nu trebuie să fie început acum acest lucru.

Totuși, contrar afirmației șefului statului, am identificat mai multe exemple în care post-mortem au fost decorați oamenii din cultură, medicină sau militari.

Astfel, în urma tragediei din 2 iunie  când un elicopter SMURD ce venea de la Chişinău spre Cahul pentru a prelua un pacient, s-a prăbuşit în apropierea satului Haragâş, raionul Cantemir, fostul președinte Nicolae Timofti decorează post-mortem membrii echipajului.

„Ordinul Republicii” a fost acordat medicului Mihaela Dumea, pilotului Ilie Doru Gavril, asistentului medical Adrian-Gabriel Sandu și copilotului Constantin Voicu Șocae „în semn de înaltă apreciere și recunoștință pentru îndeplinirea ireproșabilă a datoriei de serviciu, precum și pentru curajul, dârzenia și spiritul de sacrificiu manifestate la salvarea de vieți omenești în situații excepționale”.

„Ordinul Ștefan cel Mare”, una dintre cele mai înalte distincții de stat, a fost conferită post- mortem, în 2016, pompierului Ivan Nogailîc. Distincția a fost înmânată familiei regretatului salvator, care și-a pierdut viața într-un incendiu devastator produs la 11 noiembrie 2016.

În iunie 2013, prin decretul șefului statului, Nicolae Timofti de înaltă distincție de stat „Ordinul Republicii” s-au învrednicit un șir de deputați din Parlamentul de legislatura a douăsprezecea, semnatari ai Declarației de Independență.

Post-mortem au fost decorați doi deputați: Mihail Plasiciuc și Vasile Vatamanu. Distincția a fost acordată în semn de profundă gratitudine pentru contribuția la actul de proclamare a R. Moldova ca stat suveran, independent și democratic.

Printr-un decret prezidențial, la 20 septembrie 2010 preşedintele interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu, conferirea post-mortem „Ordinului Republicii” medicului Nicolae Testemiţanu în semn de profundă recunoştinţă şi apreciere a meritelor deosebite în dezvoltarea ocrotirii sănătăţii.

În aceeași lună Ghimpu a decorat cu „Ordinului Republicii” unu grup de cetăţeni, în semn de profundă gratitudine pentru contribuţia remarcabilă la Mişcarea de Eliberare Naţională şi pentru merite deosebite în promovarea valorilor democratice şi a adevărului istoric. Printre cetățeni, decorați după trecerea în neființă au fost Lidia Istrati (Ciobanu), Andrei Vartic, Ion Vatamanu.

Tot atunci „Ordinului Republicii” a fost conferit unui grup de luptători împotriva regimului totalitar comunist de ocupaţie. Distincții pentru rezistenţă regimului totalitar comunist de ocupaţie, punându-şi în pericol viaţa şi libertatea şi care, pentru verticalitatea, curajul şi spiritul patriotic de care au dat dovadă, au fost condamnate la moarte sau la privaţiune de libertate post-mortem au fost decorați  circa 50 de luptători. 

În aprilie 2005 ordinul „Credinţă Patriei” i-a fost conferit post-mortem lui Sergiu COIPAN, locotenent-colonel de poliţie, grav rănit de o grupare criminală. Acest ordin a fost instituit în 2004 de preşedintele Vladimir Voronin și se oferă pentru vitejie şi spirit de sacrificiu, pentru acţiuni de curaj şi iniţiativă în combaterea criminalităţii, extremismului şi terorismului; pentru curaj şi dârzenie manifestate la salvarea oamenilor şi valorilor.

Ordinele post-mortem sunt un gest de apreciere în România

Oamenii emeriți ai țării sunt apreciați în țara vecină, România. Un exemplu recent în acest sens este gestul președintelui Klaus Iohannis care în octombrie 2019 decide ca regretatul cântăreț și compozitor Mihai Constantinescu să-I fie conferit Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler, în semn de apreciere pentru întreaga carieră. Distincția vine la scurt timp de la decesul artistului.

Mai mult, în ianuarie 2009 președintele Traian Băsescu a semnat decretul privind conferirea post-mortem a ordinului roman „Steaua Romaniei" in grad de Mare Cruce regretatului poet Grigore Vieru.

Menționăm că potrivit protocolului Republicii Molodva distincţiile de stat ale Republicii Moldova se conferă în semn de recunoştinţă şi apreciere a meritelor persoanelor fizice şi juridice care s-au evidenţiat pe timp de pace sau în perioada operaţiunilor militare şi post-mortem.

Conferirea distincţiilor de stat se efectuează prin decrete ale Preşedintelui Republicii Moldova, care se dau publicităţii.

Cât priveşte statutul ordinelor, medaliilor şi al titlurilor onorifice, ,,Ordinul Republicii” este cea mai mare distincţie de stat şi se conferă pentru merite excepţionale în toate domeniile de activitate întru binele Patriei şi al omenirii. Ordinul ,,Ştefan cel Mare” este decoraţia militară supremă a Republicii Moldova.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
CSE a dispus revizuirea tarifului la energia electrică. Principalii furnizori urmează să depună cereri la ANRE (DOC)

CSE a dispus revizuirea tarifului la energia electrică. Principalii furnizori urmează să depună cereri la ANRE (DOC)

MAEIE condamnă în termenii cei mai duri atacurile brutale cu rachete ale Federației Ruse asupra țării vecine

MAEIE condamnă în termenii cei mai duri atacurile brutale cu rachete ale Federației Ruse asupra țării vecine

Moldelectrica: Pentru moment, riscul deconectărilor îl considerăm depășit

Moldelectrica: Pentru moment, riscul deconectărilor îl considerăm depășit

Advertoriale
Orange Systems Academy explorat de studenţii UTM în cadrul unui stagiu de practică

Orange Systems Academy explorat de studenţii UTM în cadrul unui stagiu de practică

Anul acesta tu ești Moș Crăciun cu cardul de credit CIAO de la EXIMBANK!

Anul acesta tu ești Moș Crăciun cu cardul de credit CIAO de la EXIMBANK!

„Pământul ne hrănește, iar noi putem să îl răsplătim cu grija noastră” – lecții dedicate Zilei Mondiale a Solului (VIDEO)

„Pământul ne hrănește, iar noi putem să îl răsplătim cu grija noastră” – lecții dedicate Zilei Mondiale a Solului (VIDEO)

EMISIUNI
 • Prepare for Future | Adam Sigel, Viitorul industriei de gaming și al storytelling-ului
  Prepare for Future | Adam Sigel, Viitorul industriei de gaming și al storytelling-ului
 • DESCIFRAT| Strategia Securității Alimentare 2023-2030: Ce capacitate are R. Moldova să-și acopere necesarul de produse de bază, ce importăm și cum ne afectează crizele (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII| Pictor: „Artistul poate și trebuie să nu fie flămând și sărac” (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII | Activist civic: „Există stereotipurile că tot ce fac oamenii din ONG-uri, fac doar pentru bani. Acei oameni nu sunt activiști civici” (VIDEO)
 • Prepare for Future #11, Marcela Lefter - Viitorul energetic al Moldovei și al întregii planete
Cele mai populare
 • 1
  O rachetă a fost descoperită în apropierea orașului Briceni, anunță Ministerul Afacerilor Interne (FOTO)
 • 2
  Ultima oră! Se reduce rata de bază până la 20%. Octavian Armașu prezintă noile decizii de politică monetară (LIVE)
 • 3
  Ex-președintele georgian Mihail Saakașvili ar fi fost otrăvit cu mercur și arsen. Maia Sandu: „Necesită transfer la un spital adecvat pentru a-i salva viața”
 • 4
  Prețul nucilor cu coajă pe piața moldovenească este sub 30 de lei. Se așteaptă o majorare la începutul lui decembrie
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.