Cine sunt laureații Galei Premiilor anuale în domeniul culturii 2020

Cine sunt laureații Galei Premiilor anuale în domeniul culturii 2020

Mai multe personalități din 12 domenii ale culturii - literatura, teatrul, muzica, coregrafia, cinematografia, artele plastice, biblioteconomia, restaurarea, conservarea patrimoniului cultural şi muzeografia - au fost premiate, pe 15 ianuarie, de Ziua Culturii.

Premiile celor 16 laureați din acest an au fost înmânate de ministrul Culturii, Corneliu Popovici.

1. Premiul „Ştefan cel Mare”, în domeniul conservării patrimoniului cultural, i-a revenit Ecaterinei Botnarenco, șefa secției Restaurare al Muzeului Național de Istorie al Moldovei.

Publicitate

2. Premiul „Gavriil Musicescu”, în domeniul muzicii, a fost acordat lui Gheorghe Mustea, director artistic și prim-dirijor al Orchestrei Simfonice Naționale Teleradio Moldova, Artist al Poporului.

3. Premiul „Vladimir Curbet”, în domeniul Coreografiei, a fost acordat lui Anatol Magdâu, conducător al Ansamblului de dans popular „Mărțișor”.

4. Premiul „Mihai Grecu”, în domeniul artelor plastice, a fost obținut de pictorul Alexandru Macovei, pentru expoziția „Stigmatul Caligrafic opus 02457 Re Minor”.

5. Premiul în domeniul educației artistice i-a revenit lui Mihail Munteanu, artist al poporului, pentru o contribuție semnificativă în educarea generațiilor în cadrul culturii naționale și universale.

6. Premiul „Constantin Stere”, în domeniul literaturii, a fost oferit lui Ghenadie Postolache, poet și prozator, pentru romanul „Pastorala”, și lui Teo Chiriac, scriitor, „Frictiunea dintre Totul și Nimic”.

7. Premiul „Ion Madan”, în domeniul biblioteconomic și bibliografic, i-a fost acordat Eugeniei Bejan, directoare generală a Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă”.

8. Premiul „Valeriu Cupcea”, în domeniul artei teatrale, i-a fost oferit lui Petru Vutcarău, regizor prim la Teatrul Național „Eugen Ionesco”, pentru piesa „Căldură în Noiembrie”.

9. Premiul „Gheorghe Cincilei”, în domeniul promovării culturii în mass-media, a fost oferit criticului de teatru și cinema Larisa Turea, șefa secției Literar-dramatice la Teatrul Național „Mihai Eminescu”, pentru cronici și recenzii de teatru și film pentru publicații de profil din RM, Germania, România, Italia și Franța.

10. Premiul „Isidor Burdin”, în domeniul patrimoniului imaterial, i-a fost acordat Ansamblului Etnofolcloric „Ștefan-Vodă”, pentru conservarea și promovarea patrimoniului cultural, Ansamblului etnofolcloric „Romanița” a Centrului de Excelență în Medicină și Farmacie.,

11. Laureți ai Premiului „Alexandru Fedco”, pentru cel mai bun manager în domeniul culturii, au fost Angela Bazatin, șeful secției Cultură și Turism al raionului Edineț, și Grigore Bucătaru, șeful secției Cultură și Turism al raionului Soroca.

12. Premiul „Emil Loteanu”, în domeniul cinematrografiei, i-a revenit lui Mihai Poiată, scriitor și publicist, pentru seria de eseuri despre cineaștii din RM.

Gala Premiilor în domeniul Culturii 2020 este la a șaptea ediție.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal