Cu o gaură în podea și toaletă în curte. Cum arată oficiul medical dintr-un sat din nordul țării și ce fac autoritățile

Cu o gaură în podea și toaletă în curte. Cum arată oficiul medical dintr-un sat din nordul țării și ce fac autoritățile
Colaj: Agora.md

Cu pereți ce se risipesc, gaură în podea, ploaie care picură prin acoperișul crăpat și cu veceu în curte. Așa arată locul unde se adresează după ajutor medical localnicii din satul Gordinești, raionul Edineț. Aici locuiesc în jur de 3 200 de săteni. Situația rămâne fără schimbări de ani buni, ultima reparație fiind făcută acum trei ani. Responsabilii din centrul raional consideră că problema poate fi rezolvată doar prin construcția unei noi clădiri. Iată la ce etapă se află proiectul.

Așa arată clădirea „Oficiului Medicilor de Familie Gordinești”. Edificiul a fost amenajat într-o casă de locuit construită în 1978. Aterior, Centrul medical era amplasat într-o altă clădire din sat, ce a devenit ulterior depozit. Astfel, din 1986, medicii activiază în această casă.

Ultima reparație cosmetică a fost făcută acum trei ani. În sala de primire pentru mamă și copil, tot trei ani în urmă, a fost săpată o gaură. Intenția era de a alimenta încăperea cu apă, dar proiectul a stagnat mult timp, iar personalul medical încerca să corespundă normelor sanitare cum putea. Apa era adusă cu găleata și turnată în chiuvetă, ne-a mărturisit una dintre asistentele medicale din localiate, care a vrut să-și păstreze anonimatul. De ceva timp, clădirea are apă într-o încăpere. 


Pentru a mări spațiul, a fost adăugată o anexă. Aici, însă, acoperișul este șubred, iar pe timp de ploaie, apa picură din tavan.

 

Cu o gaură în podea și toaletă în curte. Cum arată oficiul medical dintr-un sat din nordul țării și ce fac autoritățileCu o gaură în podea și toaletă în curte. Cum arată oficiul medical dintr-un sat din nordul țării și ce fac autoritățileCu o gaură în podea și toaletă în curte. Cum arată oficiul medical dintr-un sat din nordul țării și ce fac autoritățileCu o gaură în podea și toaletă în curte. Cum arată oficiul medical dintr-un sat din nordul țării și ce fac autoritățileCu o gaură în podea și toaletă în curte. Cum arată oficiul medical dintr-un sat din nordul țării și ce fac autoritățileCu o gaură în podea și toaletă în curte. Cum arată oficiul medical dintr-un sat din nordul țării și ce fac autoritățileCu o gaură în podea și toaletă în curte. Cum arată oficiul medical dintr-un sat din nordul țării și ce fac autoritățileCu o gaură în podea și toaletă în curte. Cum arată oficiul medical dintr-un sat din nordul țării și ce fac autoritățileCu o gaură în podea și toaletă în curte. Cum arată oficiul medical dintr-un sat din nordul țării și ce fac autoritățileCu o gaură în podea și toaletă în curte. Cum arată oficiul medical dintr-un sat din nordul țării și ce fac autoritățileCu o gaură în podea și toaletă în curte. Cum arată oficiul medical dintr-un sat din nordul țării și ce fac autoritățile

În urma procesului descentralizării administrative, proces ce este implementat și azi, responsabilitățile cu privire la întreținerea clădirilor s-au divizat. Mai exact, Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM) îi revine obligația de a asigura centrele cu echipamente medicale și consumabile. Activitatea instituției și starea edificiului este în grija APL de nivel II. Astfel, centrul de sănătate din Gordinești este gestionat de Centrul de Sănătate Edineț, iar fondatorii oficiului și cei care alocă bani pentru întreținerea clădirii sunt reponsabilii din Consiliul Raional Edineț. 

Ce soluție propun responsabilii?

Directorul Centrului de Sănătate Edineț, Oleg Guțan, a confirmat că problema este una mai veche și că până în prezent se caută soluții. Astfel, după alegerile locale din toamna 2019, responsabilii - vicepreședintele raionului, Gheorghe Pulbere, șeful Centrului de Sănătate Publică Edineț, Oleg Guțan și primarul localității Gordinești, Victor Gurău - au mers repetat în teritoriu pentru a evalua situația. Contactați de AGORA, aceștia ne-au spus că starea clădirii este una deplorabilă, iar eventuale investiții în reparația acesteia ar fi inutile.

„Am discutat de mai multe ori problema existentă. Dacă ar fi să investim în reparațiile curente, aceasta nu o să aducă la nimic bun”, afirmă Guțan.

Și vicepreședintele raionului, Gheorghe Pulbere a menționat că au fost examinate câteva opțiuni, printre care posibilitatea ca oficiu să fie mutat în altă clădire. Decizia finală, totuși, este ca în localitate să fie construit, din temelie, un nou centru de sănătate.

Pentru aceasta din bugetul raional au fost prevăzuți o parte din bani, atât pentru proiect cât și pentru investigațiile terenului unde va fi amplasată clădirea. Anterior, suma a fost estimată la circa patru milioane de lei. Totuși, urmează un recalcul în raport cu prețurile actuale.

 „Proiectul este gata. Trebuie doar actualizat la ziua de azi, să vedem care sunt prețurile și materialele de construcție. Totodată, este nevoie de a fi demarat concurs pentru a fi numită compania care va efectua lucrările”, susține vicepreședintele.

Autoritățile locale afirmă că soluția finală pentru problema existentă va fi determinată până la sfârșitul lunii ianuarie, când va avea loc sesiunea în cadrul căreia se vor discuta problemele din sectorul de sănătate din raion. Lucrările de construcție ar urma să fie demarate în acest an, susțin responsabilii.

Vezi și aceste știri
Modificări în Programul „Prima Casă”: Vor putea beneficia și cei care au luat credite până la lansarea proiectului

Modificări în Programul „Prima Casă”: Vor putea beneficia și cei care au luat credite până la lansarea proiectului

Au plecat spre Antarctida. Expediția unui grup de aventurieri din R. Moldova și România (FOTO)

Au plecat spre Antarctida. Expediția unui grup de aventurieri din R. Moldova și România (FOTO)

Harry şi Meghan renunță la denumirea de „Sussex Royal”

Harry şi Meghan renunță la denumirea de „Sussex Royal”

Advertoriale
În doar câteva secunde, îți poți transforma ochelarii de vedere în unii de soare. Vezi cum e posibil (VIDEO)

În doar câteva secunde, îți poți transforma ochelarii de vedere în unii de soare. Vezi cum e posibil (VIDEO)

MAIB – un angajator inovativ și atractiv pentru tineri. Iată cum i-a convins (FOTO)

MAIB – un angajator inovativ și atractiv pentru tineri. Iată cum i-a convins (FOTO)

Sistemul de plată Garmin Pay a devenit disponibil pentru cardurile Mastercard de la Victoriabank

Sistemul de plată Garmin Pay a devenit disponibil pentru cardurile Mastercard de la Victoriabank

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • PlayGround cu Alexandru Baltag: 100 de stații electrice până la sfârșitul lui 2020
  PlayGround cu Alexandru Baltag: 100 de stații electrice până la sfârșitul lui 2020
 • Nota de plată a lui Alexandru Luchianov. Despre profitul vinăriei Et Cetera, bani pierduți, dezvoltare personală și cum e să faci business cu fratele (VIDEO)
 • PlayGround cu Lisa Guțu: Cum dezvolți un fintech de milioane de dolari
 • PlayGround cu Vitalie Tătaru: Digital Banking
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Ca doi cetățeni de rând! Prinţul Harry și Meghan Markle au uitat de aparițiile elegante (Foto)
 • 6 mituri despre epilarea definitivă cu laser
Cele mai populare
 • 1
  CSM acuză autoritățile de „atentat la independența justiției”
 • 2
  Chicu, către judecători: „Un bănuț nu transfer pe cauzele CtEDO, până nu-i scoatem din voi”
 • 3
  „Niciodată nu deconectez telefonul de la internet”. Ce spun moldovenii despre rețeaua care le-a schimbat viața (VOX POPULI)