Materiale AGORA din 2019 pe care merită să le citești, chiar dacă nu au avut sute de mii de afișări. Alegerea autorilor

Materiale AGORA din 2019 pe care merită să le citești, chiar dacă nu au avut sute de mii de afișări. Alegerea autorilor

De cum s-a început anul, aici, la AGORA, ne-am numărat reușitele. Am făcut „contabilitatea” celor mai accesate știri ale anului 2019 și ne-am dat seama că ne minunăm. Pentru că acolo găsim accidente, știri despre cadavre, știri din politică... Aceste materiale au fost accesate de voi, cititorii noștri, de zeci de mii de ori. Dar echipa noastră știe că a făcut materiale despre lipsa farmaciilor în sate, despre copii cu sindrom Down, despre lobby-ul industriei tobacco, despre alergii sezoniere sau am mers să vorbim cu consătenii lui Vlad Plahotniuc în prag de alegeri. Deși n-au fost la fel de accesate ca alte articole virale, noi am decis că trebuie să le dăm încă o șansă unor materiale la care țin autorii lor. Fiecare membru al echipei noastre a ales un articol de pe AGORA căruia îi mai dă o posibilitate sa fie văzut.

Irina Harea-Mardari, jurnalistă, autoarea proiectului „Oameni ca tine”

Recomandarea Irinei:
1. Moartea cerebrală, o ecuație cu mai multe necunoscute. Ce spune legea despre deconectarea de la aparate și ce părere au moldovenii despre donarea de organe (VIDEO)

„Donarea de organe este un subiect sensibil despre care se discută prea puțin în societate. Reportajul despre moartea cerebrală prezintă mai multe realități curioase, dar și câte elemente legislative care funcționează prost în Moldova fiind astfel o piedică în carea potențialilor donatori. Mă așteptam că materialul va avea un impact mai mare, întrucât lucrurile nespuse sunt, de regulă cele mai interesante”, spune Irina. 

2. Companiile caută angajați - tinerii se declară șomeri. Piața muncii din Republica Moldova, un paradox care are explicație (REPORTAJ VIDEO)

„O altă problemă acută pe piața muncii din R. Moldova sunt pretențiile tinerilor și incapabilitatea angajatorilor de a le face față. În rezultat avem mulți șomeri și multe companii care își caută angajații. Am desfăcut firul în patru și am încercat să aflu ce-și dorește generația Millenials de la jobul visurilor sale”, își amintește autoarea.

Anastasia Antoceanu, jurnalistă, coordonatoarea proiectului „Jurnalism de Soluții”

Recomandarea Anastasiei:
Jurnaliștii, prinși în capcana birocrației. TOP 5 răspunsuri primite la solicitările de informații

„Din păcate, sunt multe materiale la care muncești sau care ți se pare importante, dar care nu ajung să aibă priză la public. Am ales să includ în acest top un subiect care vizează toată breasla jurnalistică – accesul la date publice. Este un material scris încă mai 2019, în ajun de Ziua Libertății Presei. Mai exact, am prezentat modul în care sunt ignorați jurnaliștii și răspunsurile primite la unele solicitări de informații. Deși a fost citit de puțin peste 2.200 de persoane, materialul ne vizează pe noi toți. Explicația e simplă. Noi scriem pentru oameni și nu de dragul de a face știri. Respectiv, dacă nu obținem datele solicitate, informațiile de interes public nu ajung la cititorii noștri”, crede Anastasia.

Capitolina Turculeț, jurnalistă

Recomandarea Capitolinei:
1. „Eu sunt puternică”: Sindromul Down i-a devenit coleg de viață, iar răutățile le tratează cu indiferență. Cunoaște-o pe Olga și povestea ei (REPORTAJ VIDEO)
2. „Sunt țigani și fură”: Despre discriminare, stereotipuri, dar și despre problemele romilor, cu Marin Alla (VIDEO)

„Deși aceste materiale depășesc câteva mii de vizualizări, mi-aș fi dorit ca subiectele sociale, materialele cu oameni de la care avem cu toții de învățat, să fie mai accesate decât știrile cu meme-uri, spre exemplu, care acumulează zeci de mii de accesări”, spune Capitolina.

Irina Soltan, jurnalistă

Recomandarea Irinei:
De șapte ani trăiesc în beznă, la propriu. Câteva familii dintr-o suburbie a Chișinăului nu au electricitate acasă, iar primăria îi hrănește cu promisiuni (VIDEO)

„Un reportaj video, lucrat în plină noapte. Deși tehnica cu care am mers în teren nu permite să captezi imagini foarte calitative pe întuneric, am reușit să reflectăm durerea oamenilor din Dobrogea, suburbie a Chișinăului. Familiile cu copii mici, locuiesc la o margine de sat, în case noi construite, dar fără electricitate. Chinul durează, în unele cazuri, de circa 7 ani.

Cazul a fost folosit ca instrument de promovare a candidaților în campania electorală din toamnă. După ce am arătat situația, cazul pare să se fi mișcat din loc, dar lucrurile se rezolvă cu greu. Reportajul a fost vizualizat de peste 3 mii de oameni, direct pe pagina AGORA și peste 2 mii pe pagina Facebook. Dar, considerăm noi, subiectul merită promovat în continuare, așa cum oamenii au nevoie de ajutor. Așadar, urmăriți și distribuiți!”, este îndemnul Irinei.


Felicia Nedzelschi, editoră

Recomandarea Feliciei:

1. „Sora umbla cu băutul și mă bătea. Asistentul social nu intervenea că era cumătrul ei”. Istoria unei tinere orfane care încă se visează pe marile scene (FOTO)

„Fiecare jurnalist poate să vă spună că astfel de subiecte le treci prin tine, te consumă, te gândești la ele atunci când te pregătești de interviu și îți ajung în inimă și după ce demult au fost citite. Când te apuci de asemenea istorii umane, trebuie să te ții de regula medicilor: să nu dăunezi. Pășești atent în viața altui om și-l iei cu binișorul, îl încerci, îi tatonezi terenul și încerci să scoți la iveală lucrurile pe care, de regulă, le ține ascunse. Nu e ușor și nici nu e întotdeauna cu succes, dar știi că pe cineva asta poate ajuta, inspira, înbărbăta, liniști. Istoria Mariei, ca și alte materiale similare pe care le-am scris, rămân în memorie. Nu e asemeni știrilor despre Plahotniuc. Nu e un video cu bâlba lui Țuțu. Nu e despre cum se ceartă deputații în plen. Dar, din păcate, anume acestea sunt cele mai citite. De asta vă rog să citiți istoria Mariei: pentru a pune o piatră la temelia a ceea ce ar fi bine să consume cititorii. Știu că ne criticați dese ori pentru că livrăm brașoave ale politicienilor, dar să știți că atunci când publicăm materiale sociale, ele se pierd. Vă îndemn să vă opriți la ele un pic mai des”, vă roagă Felicia.

Victoria Dumbravă, redactoră-șefă

Recomandarea Victoriei:
1. Moldova 1 reclamă o campanie de denigrare: Mesajul vine după ce parlamentarii au propus demiterea conducerii TRM
2. Compania „Teleradio Moldova” are un „nou-vechi” director

„Știu că risc să fiu subiectivă (calitate improprie meseriei de jurnalist) dar de data asta o să-mi permit. În acest anti-top al subiectelor care nu au avut priză la public în 2019 vreau să includ unul care vine dintr-o durere a breslei. Și anume schimbările care au avut loc (sau poate mai corect ar fi „stabilitatea” confirmată), la Compania Publică Teleradio Moldova. Știrile la acest subiect nu au fost, cum ne place să spunem, cele mai virale. Nu ne-au adus mare audiență pe site și nici nu au generat reacții masive și nemulțumiri în societate, cu excepția cercurilor restrânse de experți sau forumuri media. Publicul larg a rămas cumva amorf, deși beneficiarul final este tocmai el. Or, ne dorim să avem un cetățean informat, culturalizat, cu o gândire critică dezvoltată și capabil să pună la îndoială tot ce vede și ce aude la televizor. În condițiile în care, în Republica Moldova, televiziunea rămâne încă pe primul loc la capitolul surse de informare, iar postul public de televiziune „Moldova1” este (potrivit sondajelor) postul TV de unde se informează cei mai mulți conaționali, ping-pong-ul de demiteri, concursuri de selecție, numiri în funcție a celor care urmau să conducă sau să supravegheze activitatea acestei instituții - IPNA Teleradio-Moldova - era un subiect ce trabuia urmărit. Pentru că rezultatele muncii celor numiți le vom simți și ele cu siguranță vor fi generate și de gradul de transparență a procesului, și de integritatea persoanelor, pregătirea lor profesională și viziunea de dezvoltare”, spune Victoria.

Editor's Choice

Un proiect cu iz electoral? Misterele celor 300 de complexuri sportive ale lui Dodon: „Nu s-a mișcat un deget” (DOC)

Nu dăm uitării nici promisiunile politicienilor. La acest text, reporterul a muncit în jur de o lună, cu migală, însă textul a ajuns să fie accesat mult prea puțin. Impactul unor asemenea texte ar fi enorm datorită puterii cititorului, iar cea mai eficientă armă împotriva minciunilor politicienilor este informația deținută de alegători.

Chișinăul de fațadă sau cum au ajuns clădirile istorice între demolări și neant (FOTO)

Și mai puțin a fost accesat textul despre clădirile pe lângă care trecem zilnic. Clădiri istorice de care ne-am putea minuna, pe care le-am putea arăta străinilor, păstra, fotografia și îndrăgi, dacă acestea ar fi păstrate și îngrijite.

Dacă vrei să ne vezi sinceri și fără măști, află că de ziua sa, pe 18 februarie, AGORA te invită la AntiConferință, locul unde oamenii pot afla ce e dincolo de aparențe. La prima ediție te chemăm să fii parte a Newsroom-ului. Ieșim în față și îți povestim tot. Cum facem ceea ce facem, din ce bani plătim salariile, cu cine lucrăm și unde cedăm, ce planuri avem și de ce ne dorim să parcurgi acest drum împreună cu noi.

Prinde un bilet (sau mai multe) pe iticket și ne vedem marți, 18 februarie, începând cu ora 18:30, la Teatrul Național Satiricus Ion Luca Caragiale. Le mulțumim partenerilor pentru susținere: AccesImobilEngystolMoldova Agroindbank.

Mai multe detalii găsești aici

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Cupa Mondială 2022: Victorie surprinzătoare a echipei Costa Rica împotriva naționalei Japoniei

Cupa Mondială 2022: Victorie surprinzătoare a echipei Costa Rica împotriva naționalei Japoniei

Maia Sadu, mesaj de Ziua Lucrătorului din Agricultură și Industria Prelucrătoare: Le mulțumesc tuturor fermierilor pentru munca pe care o fac

Maia Sadu, mesaj de Ziua Lucrătorului din Agricultură și Industria Prelucrătoare: Le mulțumesc tuturor fermierilor pentru munca pe care o fac

Situația la frontieră: Câte persoane au intrat în țară în ultimele 24 de ore

Situația la frontieră: Câte persoane au intrat în țară în ultimele 24 de ore

Advertoriale
Farmacia Familiei deschide cea mai mare Hyper Farmacie DITA din țară!

Farmacia Familiei deschide cea mai mare Hyper Farmacie DITA din țară!

Moda trebuie să fie online! Despre fashion și inovație la cea de-a 7-a ediție Moldova In Fashion Conference (VIDEO)

Moda trebuie să fie online! Despre fashion și inovație la cea de-a 7-a ediție Moldova In Fashion Conference (VIDEO)

Cât costă să găsești angajați cu ajutorul unei companii de recrutare

Cât costă să găsești angajați cu ajutorul unei companii de recrutare

EMISIUNI
 • Moldova, I am back! | Alina Perju, tânăra care a revenit din Franța pentru a îmbunătăți viața sătenilor din sudul țării
  Moldova, I am back! | Alina Perju, tânăra care a revenit din Franța pentru a îmbunătăți viața sătenilor din sudul țării
 • Prepare for Future #10. Svetlana Dimitrioglo și Cătălina Bacalâm, despre digitalizarea globală a industriei fashion
 • DESCIFRAT| Interesele din spatele spargerilor de Telegram și securitatea cibernetică în era tehnologiilor informaționale (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII|Event-manager: „Poate cădea decorul, să nu vină un invitat special, orice se poate întâmpla”
 • Moldova, I am back! | Dmitri Moruz: „Vrem ca toți reprezentanții minorităților naționale și etnice din Republica Moldova să se simtă acasă și nimeni să nu plece din țară”
Cele mai populare
 • 1
  Cercetătorii ar putea construi o centrală în spațiu pentru a trimite electricitate pe Pământ
 • 2
  Papa Francisc: „Mă rog pentru liderii din Ucraina. A lor e datoria să ia decizii în perspectivă pentru pace”
 • 3
  Președintele Chinei îi solicită liderului Coreei de Nord să să coopereze pentru accelerarea păcii în lume
 • 4
  Moldova a aderat la un program internațional pentru mediu și politici climatice. Gavrilița „Vrem să reducem cu 70% emisiile de gaze cu efect de seră”
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.