Materiale AGORA din 2019 pe care merită să le citești, chiar dacă nu au avut sute de mii de afișări. Alegerea autorilor

Materiale AGORA din 2019 pe care merită să le citești, chiar dacă nu au avut sute de mii de afișări. Alegerea autorilor

De cum s-a început anul, aici, la AGORA, ne-am numărat reușitele. Am făcut „contabilitatea” celor mai accesate știri ale anului 2019 și ne-am dat seama că ne minunăm. Pentru că acolo găsim accidente, știri despre cadavre, știri din politică... Aceste materiale au fost accesate de voi, cititorii noștri, de zeci de mii de ori. Dar echipa noastră știe că a făcut materiale despre lipsa farmaciilor în sate, despre copii cu sindrom Down, despre lobby-ul industriei tobacco, despre alergii sezoniere sau am mers să vorbim cu consătenii lui Vlad Plahotniuc în prag de alegeri. Deși n-au fost la fel de accesate ca alte articole virale, noi am decis că trebuie să le dăm încă o șansă unor materiale la care țin autorii lor. Fiecare membru al echipei noastre a ales un articol de pe AGORA căruia îi mai dă o posibilitate sa fie văzut.

Irina Harea-Mardari, jurnalistă, autoarea proiectului „Oameni ca tine”

Recomandarea Irinei:
1. Moartea cerebrală, o ecuație cu mai multe necunoscute. Ce spune legea despre deconectarea de la aparate și ce părere au moldovenii despre donarea de organe (VIDEO)

„Donarea de organe este un subiect sensibil despre care se discută prea puțin în societate. Reportajul despre moartea cerebrală prezintă mai multe realități curioase, dar și câte elemente legislative care funcționează prost în Moldova fiind astfel o piedică în carea potențialilor donatori. Mă așteptam că materialul va avea un impact mai mare, întrucât lucrurile nespuse sunt, de regulă cele mai interesante”, spune Irina. 

2. Companiile caută angajați - tinerii se declară șomeri. Piața muncii din Republica Moldova, un paradox care are explicație (REPORTAJ VIDEO)

„O altă problemă acută pe piața muncii din R. Moldova sunt pretențiile tinerilor și incapabilitatea angajatorilor de a le face față. În rezultat avem mulți șomeri și multe companii care își caută angajații. Am desfăcut firul în patru și am încercat să aflu ce-și dorește generația Millenials de la jobul visurilor sale”, își amintește autoarea.

Anastasia Antoceanu, jurnalistă, coordonatoarea proiectului „Jurnalism de Soluții”

Recomandarea Anastasiei:

Jurnaliștii, prinși în capcana birocrației. TOP 5 răspunsuri primite la solicitările de informații

„Din păcate, sunt multe materiale la care muncești sau care ți se pare importante, dar care nu ajung să aibă priză la public. Am ales să includ în acest top un subiect care vizează toată breasla jurnalistică – accesul la date publice. Este un material scris încă mai 2019, în ajun de Ziua Libertății Presei. Mai exact, am prezentat modul în care sunt ignorați jurnaliștii și răspunsurile primite la unele solicitări de informații. Deși a fost citit de puțin peste 2.200 de persoane, materialul ne vizează pe noi toți. Explicația e simplă. Noi scriem pentru oameni și nu de dragul de a face știri. Respectiv, dacă nu obținem datele solicitate, informațiile de interes public nu ajung la cititorii noștri”, crede Anastasia.

Capitolina Turculeț, jurnalistă

Recomandarea Capitolinei:
1. „Eu sunt puternică”: Sindromul Down i-a devenit coleg de viață, iar răutățile le tratează cu indiferență. Cunoaște-o pe Olga și povestea ei (REPORTAJ VIDEO)
2. „Sunt țigani și fură”: Despre discriminare, stereotipuri, dar și despre problemele romilor, cu Marin Alla (VIDEO)

„Deși aceste materiale depășesc câteva mii de vizualizări, mi-aș fi dorit ca subiectele sociale, materialele cu oameni de la care avem cu toții de învățat, să fie mai accesate decât știrile cu meme-uri, spre exemplu, care acumulează zeci de mii de accesări”, spune Capitolina.

Irina Soltan, jurnalistă

Recomandarea Irinei:
De șapte ani trăiesc în beznă, la propriu. Câteva familii dintr-o suburbie a Chișinăului nu au electricitate acasă, iar primăria îi hrănește cu promisiuni (VIDEO)

„Un reportaj video, lucrat în plină noapte. Deși tehnica cu care am mers în teren nu permite să captezi imagini foarte calitative pe întuneric, am reușit să reflectăm durerea oamenilor din Dobrogea, suburbie a Chișinăului. Familiile cu copii mici, locuiesc la o margine de sat, în case noi construite, dar fără electricitate. Chinul durează, în unele cazuri, de circa 7 ani.

Cazul a fost folosit ca instrument de promovare a candidaților în campania electorală din toamnă. După ce am arătat situația, cazul pare să se fi mișcat din loc, dar lucrurile se rezolvă cu greu. Reportajul a fost vizualizat de peste 3 mii de oameni, direct pe pagina AGORA și peste 2 mii pe pagina Facebook. Dar, considerăm noi, subiectul merită promovat în continuare, așa cum oamenii au nevoie de ajutor. Așadar, urmăriți și distribuiți!”, este îndemnul Irinei.


Felicia Nedzelschi, editoră

Recomandarea Feliciei:

1. „Sora umbla cu băutul și mă bătea. Asistentul social nu intervenea că era cumătrul ei”. Istoria unei tinere orfane care încă se visează pe marile scene (FOTO)

„Fiecare jurnalist poate să vă spună că astfel de subiecte le treci prin tine, te consumă, te gândești la ele atunci când te pregătești de interviu și îți ajung în inimă și după ce demult au fost citite. Când te apuci de asemenea istorii umane, trebuie să te ții de regula medicilor: să nu dăunezi. Pășești atent în viața altui om și-l iei cu binișorul, îl încerci, îi tatonezi terenul și încerci să scoți la iveală lucrurile pe care, de regulă, le ține ascunse. Nu e ușor și nici nu e întotdeauna cu succes, dar știi că pe cineva asta poate ajuta, inspira, înbărbăta, liniști. Istoria Mariei, ca și alte materiale similare pe care le-am scris, rămân în memorie. Nu e asemeni știrilor despre Plahotniuc. Nu e un video cu bâlba lui Țuțu. Nu e despre cum se ceartă deputații în plen. Dar, din păcate, anume acestea sunt cele mai citite. De asta vă rog să citiți istoria Mariei: pentru a pune o piatră la temelia a ceea ce ar fi bine să consume cititorii. Știu că ne criticați dese ori pentru că livrăm brașoave ale politicienilor, dar să știți că atunci când publicăm materiale sociale, ele se pierd. Vă îndemn să vă opriți la ele un pic mai des”, vă roagă Felicia.

Victoria Dumbravă, redactoră-șefă

Recomandarea Victoriei:
1. Moldova 1 reclamă o campanie de denigrare: Mesajul vine după ce parlamentarii au propus demiterea conducerii TRM
2. Compania „Teleradio Moldova” are un „nou-vechi” director

„Știu că risc să fiu subiectivă (calitate improprie meseriei de jurnalist) dar de data asta o să-mi permit. În acest anti-top al subiectelor care nu au avut priză la public în 2019 vreau să includ unul care vine dintr-o durere a breslei. Și anume schimbările care au avut loc (sau poate mai corect ar fi „stabilitatea” confirmată), la Compania Publică Teleradio Moldova. Știrile la acest subiect nu au fost, cum ne place să spunem, cele mai virale. Nu ne-au adus mare audiență pe site și nici nu au generat reacții masive și nemulțumiri în societate, cu excepția cercurilor restrânse de experți sau forumuri media. Publicul larg a rămas cumva amorf, deși beneficiarul final este tocmai el. Or, ne dorim să avem un cetățean informat, culturalizat, cu o gândire critică dezvoltată și capabil să pună la îndoială tot ce vede și ce aude la televizor. În condițiile în care, în Republica Moldova, televiziunea rămâne încă pe primul loc la capitolul surse de informare, iar postul public de televiziune „Moldova1” este (potrivit sondajelor) postul TV de unde se informează cei mai mulți conaționali, ping-pong-ul de demiteri, concursuri de selecție, numiri în funcție a celor care urmau să conducă sau să supravegheze activitatea acestei instituții - IPNA Teleradio-Moldova - era un subiect ce trabuia urmărit. Pentru că rezultatele muncii celor numiți le vom simți și ele cu siguranță vor fi generate și de gradul de transparență a procesului, și de integritatea persoanelor, pregătirea lor profesională și viziunea de dezvoltare”, spune Victoria.

Editor's Choice

Un proiect cu iz electoral? Misterele celor 300 de complexuri sportive ale lui Dodon: „Nu s-a mișcat un deget” (DOC)

Nu dăm uitării nici promisiunile politicienilor. La acest text, reporterul a muncit în jur de o lună, cu migală, însă textul a ajuns să fie accesat mult prea puțin. Impactul unor asemenea texte ar fi enorm datorită puterii cititorului, iar cea mai eficientă armă împotriva minciunilor politicienilor este informația deținută de alegători.

Chișinăul de fațadă sau cum au ajuns clădirile istorice între demolări și neant (FOTO)

Și mai puțin a fost accesat textul despre clădirile pe lângă care trecem zilnic. Clădiri istorice de care ne-am putea minuna, pe care le-am putea arăta străinilor, păstra, fotografia și îndrăgi, dacă acestea ar fi păstrate și îngrijite.


Dacă vrei să ne vezi sinceri și fără măști, află că de ziua sa, pe 18 februarie, AGORA te invită la AntiConferință, locul unde oamenii pot afla ce e dincolo de aparențe. La prima ediție te chemăm să fii parte a Newsroom-ului. Ieșim în față și îți povestim tot. Cum facem ceea ce facem, din ce bani plătim salariile, cu cine lucrăm și unde cedăm, ce planuri avem și de ce ne dorim să parcurgi acest drum împreună cu noi.

Prinde un bilet (sau mai multe) pe iticket și ne vedem marți, 18 februarie, începând cu ora 18:30, la Teatrul Național Satiricus Ion Luca Caragiale. Le mulțumim partenerilor pentru susținere: AccesImobilEngystolMoldova Agroindbank.

Mai multe detalii găsești aici

Vezi și aceste știri
Modificări în Programul „Prima Casă”: Vor putea beneficia și cei care au luat credite până la lansarea proiectului

Modificări în Programul „Prima Casă”: Vor putea beneficia și cei care au luat credite până la lansarea proiectului

Au plecat spre Antarctida. Expediția unui grup de aventurieri din R. Moldova și România (FOTO)

Au plecat spre Antarctida. Expediția unui grup de aventurieri din R. Moldova și România (FOTO)

Harry şi Meghan renunță la denumirea de „Sussex Royal”

Harry şi Meghan renunță la denumirea de „Sussex Royal”

Advertoriale
În doar câteva secunde, îți poți transforma ochelarii de vedere în unii de soare. Vezi cum e posibil (VIDEO)

În doar câteva secunde, îți poți transforma ochelarii de vedere în unii de soare. Vezi cum e posibil (VIDEO)

MAIB – un angajator inovativ și atractiv pentru tineri. Iată cum i-a convins (FOTO)

MAIB – un angajator inovativ și atractiv pentru tineri. Iată cum i-a convins (FOTO)

Sistemul de plată Garmin Pay a devenit disponibil pentru cardurile Mastercard de la Victoriabank

Sistemul de plată Garmin Pay a devenit disponibil pentru cardurile Mastercard de la Victoriabank

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • PlayGround cu Alexandru Baltag: 100 de stații electrice până la sfârșitul lui 2020
  PlayGround cu Alexandru Baltag: 100 de stații electrice până la sfârșitul lui 2020
 • Nota de plată a lui Alexandru Luchianov. Despre profitul vinăriei Et Cetera, bani pierduți, dezvoltare personală și cum e să faci business cu fratele (VIDEO)
 • PlayGround cu Lisa Guțu: Cum dezvolți un fintech de milioane de dolari
 • PlayGround cu Vitalie Tătaru: Digital Banking
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Ca doi cetățeni de rând! Prinţul Harry și Meghan Markle au uitat de aparițiile elegante (Foto)
 • 6 mituri despre epilarea definitivă cu laser
Cele mai populare
 • 1
  CSM acuză autoritățile de „atentat la independența justiției”
 • 2
  Chicu, către judecători: „Un bănuț nu transfer pe cauzele CtEDO, până nu-i scoatem din voi”
 • 3
  „Niciodată nu deconectez telefonul de la internet”. Ce spun moldovenii despre rețeaua care le-a schimbat viața (VOX POPULI)