Avantajele parteneriatelor public-privat – „motorul” dezvoltării capitalului uman în IT

Avantajele parteneriatelor public-privat – „motorul” dezvoltării capitalului uman în IT

Parteneriatele publice-private sunt esențiale pentru dezvoltarea forței de muncă. Pe lângă faptul că pot îmbunătăți abilitățile studenților pentru necesitățile actuale ale industriei, le mai oferă în același timp experiența practică indispensabilă în procesul de angajare. Pregătirea forței de muncă care să corespundă tuturor rigorilor din sectorul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor este obiectivul de bază a inițiativelor și programelor realizate în cadrul Proiectului „Tekwill”, implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC cu susținerea financiară din partea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și a Suediei.

Dan Thomson, Șeful Departamentului Creștere Economică, USAID Moldova: „Cine ar fi crezut că 80% din produsele IT create în Moldova vor fi exportate? Companiile din țară generează vânzări spre regiuni și restul lumii, fiindcă au avantaje vizibile: găsesc talentele potrivite și implementează cele mai noi tehnologii. Tekwill a devenit un catalizator al oportunităților, oferind tinerilor aptitudinile necesare pentru ziua de mâine. Datorită Tekwill și parteneriatelor care au loc aici, companiile pot rămâne să activeze în Moldova, găsind pe loc forța necesară de muncă.”

Oxana Paierele, Coordonatoare programe, Ambasada Suediei: „Tekwill a devenit un actor important în ceea ce privește calitatea procesului de învățământ. Pe lângă programele de instruiri pe care le organizează, acesta a reușit să contribuie la adaptarea curriculei universitare. Datorită acestui fapt, studenții își pot actualiza cunoștințele și abilitățile pentru necesitățile actuale ale companiilor IT.”

Ana Chirița, Director Proiecte Strategice, Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC și Coordonator Senior al Proiectului „Dezvoltarea Centrului de Excelență în domeniul TIC Tekwill”: „Job-urile sunt într-o continuă schimbare, datorită în mare parte tehnologiilor informaționale. Din acest considerent, credem că parteneriatele publice-private pot contribui semnificativ la dezvoltarea abilităților studenților pentru a obține experiența practică necesară să facă față schimbărilor tehnologice și să devină o forță de muncă flexibilă și calificată.”

Compania ISD, implicată în mentoratul programului Tekwill Academy

Unul dintre parteneriatele de succes este cel cu compania ISD, parte a grupului Inther Group și care se ocupă cu dezvoltarea proiectele de automatizare, mecanizare și robotizare a depozitelor de mărfuri. În Moldova, compania se axează pe dezvoltarea de soft-uri, necesare pentru partea logică a proiectelor și a colaborat cu mai mult companii internaționale, precum DHL, Ford. În țara noastră, ISD este pe piață deja de 11 ani și are o echipă de circa 50 de angajați specializați pe tehnologiile Java.

Radu Corlăteanu, Managing Director, compania ISD: „Acum un an jumătate am fost contactați de reprezentanții Tekwill cu invitația de a participa la cursul Java Fundamentals. Am acceptat invitația și în prezent avem mai mulți colegi, care sunt mentori în cadrul programului. Cunoștințele acumulate de mentori în proiectele noastre sunt transmise studenților din cadrul cursului. Astfel, avem oportunitatea de a contribui la dezvoltarea sectorului IT.”

Cursul de instruire în domeniul programării – Java Fundamentals este lansat de Tekwill Academy în parteneriat cu Oracle. Acesta permite persoanelor care au puțină experiență să acumuleze cunoștințe privind conceptele fundamentale de programare și să deprindă practicile curente utilizate în industria IT. Instruirea oferă o bază solidă pentru lansarea unei cariere în domeniul dezvoltării software.Java este unul dintre cele mai răspândite limbaje de programare de pe mapamond, fiind folosit de aproximativ 10 milioane de dezvoltatori IT. Java se utilizează pentru dezvoltarea unui număr mare de aplicaţii software şi pentru implementarea acestora în cele mai diferite medii.

Alexandru Bezu, Java Developer, compania ISD, Mentor Java Fundamentals, Tekwill Academy: „Acest curs este un start bun din motiv că lucrăm cu mentori care activează în domeniu și sunt în pas cu toate trendurile și tehnologiile în vogă. Respectiv, ei vor da mereu un sfat cât mai aproape de ceea ce se utilizează la moment.”

Ion Pascari, Java Developer, compania ISD, Mentor Java Fundamentals, Tekwill Academy: „Unul dintre avantajele limbajului Java este aplicabilitatea lui. El este aplicat practic oriunde și cu siguranță toți au văzut că ”3 miliarde de dispozitive rulează Java”. Fiecare desktop rulează Java. Acesta este mereu în top 3 și în topul cu unele dintre cele mai mari salarii din sfera IT. Ce face Tekwill aici împreună cu Oracle University? Garantează un material de calitate înaltă, mentori cu experiență din domeniul IT și oferă oportunitatea să obții o certificare recunoscută la nivel mondial.”


Ralierea procesului de instruire în domeniul IT la cerinţele angajatorilor este posibilă în Moldova, grație susținerii Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și a Guvernului Suediei, dar și a partenerilor din sectorul privat și public. Sprijinul oferit de Guvernul SUA și cel al Suediei le permite tinerilor din țara noastră să participe la programe care le deschid calea spre numeroase oportunități, aducându-i cu un pas mai aproape de viitorul dorit, ajutându-i să-și descopere talentele și să își construiască o carieră frumoasă în țară.

Persoanele care doresc să exploreze noi oportunități de carieră și de creștere profesională în domeniul IT sunt invitați la evenimentul „Tekwill Academy Open DoorsDay ”. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 18 ianuarie, între orele 10:00 – 12:00, la Tekwill (str. Studenților 9/11), iar cei interesați vor avea ocazia să cunoască mentorii, direcțiile și modalitățile de instruire și de certificare, dar și alte detalii utile. Participarea este gratuită și posibilă în baza înscrierii aici.

Cu un număr total de 15.000 de persoane angajate în domeniul IT, sectorul a devansat exporturile de băuturi alcoolice în anul 2019, demonstrând oportunități majore de dezvoltare a domeniului, inclusiv pentru furnizorii de produse și servicii IT. Chiar dacă sectorul a atestat o creștere oficială a angajaților din IT cu peste 2000 de persoane, de la 13.456 de persoane în 2018 la 15.552 în 2019, domeniul continuă să lupte pentru dezvoltarea unei forțe de muncă competitive și reducerea insuficienței specialiștilor calificați conform cererilor sectorului privat.

Vezi și aceste știri
Slusari: PAS ar fi sugerat lui Cobzac să se retragă din cursa electorală

Slusari: PAS ar fi sugerat lui Cobzac să se retragă din cursa electorală

Rezultatele testelor la Covid-19, în cazul a șapte persoane din R. Moldova, sunt negative

Rezultatele testelor la Covid-19, în cazul a șapte persoane din R. Moldova, sunt negative

Codreanu crede că împrumutul din care vor fi procurate autobuze pentru capitală va băga cetățenii în datorii

Codreanu crede că împrumutul din care vor fi procurate autobuze pentru capitală va băga cetățenii în datorii

Advertoriale
Veste bună pentru clienții Petrom: cardul OMV cu funcția ROUTEX acceptat și în stațiile de la noi din 1 februarie 2020

Veste bună pentru clienții Petrom: cardul OMV cu funcția ROUTEX acceptat și în stațiile de la noi din 1 februarie 2020

Ce avem în cutie?! Secretul marilor schimbări se ascunde în produsele pe care le folosești (VIDEO)

Ce avem în cutie?! Secretul marilor schimbări se ascunde în produsele pe care le folosești (VIDEO)

30 de studenți din Moldova – premiați de MAIB în Programul „Burse pentru Viitorul Tău”

30 de studenți din Moldova – premiați de MAIB în Programul „Burse pentru Viitorul Tău”

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • PlayGround cu Ion Sturza: Lovitura de la Cluj, cifrele Elefant.ro și pronosticuri despre imobiliare
  PlayGround cu Ion Sturza: Lovitura de la Cluj, cifrele Elefant.ro și pronosticuri despre imobiliare
 • PlayGround cu Alexandru Baltag: 100 de stații electrice până la sfârșitul lui 2020
 • Nota de plată a lui Alexandru Luchianov. Despre profitul vinăriei Et Cetera, bani pierduți, dezvoltare personală și cum e să faci business cu fratele (VIDEO)
 • PlayGround cu Lisa Guțu: Cum dezvolți un fintech de milioane de dolari
 • PlayGround cu Vitalie Tătaru: Digital Banking
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Cristina Pozneac: „Fotografia este despre viață.”. Interviu cu și despre EA, cea care...
 • Legați prin sânge și aceeași pasiune. „Frații E30” despre interesul pentru mașini,...
Cele mai populare
 • 1
  30 de mii de sirieni în Parlament sau cum deputații i-au urat bun venit unui socialist (FOCUS)
 • 2
  Pensia Zinaidei Greceanîi, subiect de discuție în plenul Parlamentului. „Nu manipulați opinia publică”
 • 3
  Confirmat! Primul caz de infecție cu coronavirus în România
 • 4
  O femeie din Strășeni și trei persoane din capitală, suspectate de infecție cu Covid-19. Rezultatele testelor vor fi gata în câteva ore
Autentificare