Membrii PAS susțin că Guvernul R. Moldova ar fi luat economiile administrațiilor publice locale ce erau destinate finanțării proiectelor locale din educație și pentru cheltuieli capitale. Acesta, fără a consulta aministrațiile raionale și primăriile în privința redistribuirii resurselor. Membrii PAS cer să fie argumentată decizia.
PAS afirmă că decizia guvernării încalcă principiile de bază a APL și autonomia financiară locală și explică că în absența unui mecanism eficient de bugetare multi-anuală, primăriile fac economii de la un an la altul, din transferurile cu destinație specială din partea statului, pentru realizarea unor proiecte mai mari în localități, în anul viitor.
Astfel, de-a lungul anilor s-a creat obișnuița ca banii economisiți să fie redistibuiți pentru anul viitor în aceeași localitate cu condiția ca aceștia să fie folosiți în scopurile prevăzute anterior.
Însă, odată cu aprobarea bugetului de stat pentru anul 2020, Guvernul a decis ca banii alocați localităților ce nu au fost folosiți în 2019, sau altfel spus - economisiți de acestea, să fie folosiți pentru a acoperi deficitul la bugetul de stat.
Ex-ministra Finanțelor explică că legislația nu interzice acest lucru, dar este obligator ca Guvernul să fi consultat APL-urile cu privire la redistribuirea mijloacelor financiare.
„Decizia de a nu pune la dispoziția APL-urilor economiile făcute în anul precedent conform practicilor trecute, le privează de posibilitatea implementării proiectelor de importanță majoră pentru cetățeni”, a menționat ex-ministra Finanțelor Natalia Gavriliță, după ședința Consiliului Național Politic al PAS, din 18 ianuarie.
Pentru a asigura respectarea principiilor de bază ale administrației publice locale și a autonomiei financiare locale, Consiliul Politic Național PAS cere Guvernului Republicii Moldova:
- Publicarea tuturor datelor detaliate, pe localități, cu privire la economiile autorităților publice locale, disponibile la 31 decembrie 2019.
- Informarea cetățenilor cu privire la motivele deciziei de a nu pune la dispoziția autorităților publice locale în anul 2020 a economiilor făcute în anul 2019.
- Consultarea autorităților publice locale cu privire la redistribuirea resurselor și identificarea soluțiilor pentru finanțarea proiectelor planificate la nivel local.
- Abținerea de la elaborarea documentelor și luarea deciziilor ce țin de competențele proprii ale autorităților publice locale.
- Continuarea eforturilor de descentralizare financiara începute de Guvernul Sandu.
Sursele financiare economisite de administrațiile locale ar urma să fie redistribuite pentu acoperirea deficitului bugetar.
Vezi și aceste știri

„N-a mâncat lupul iarna”: Cum va fi vremea în ultimele zile ale lunii Gerar

Expert în științe agricole: Fluctuațiile termice sunt îngrijorător. Ce riscuri sunt pentru roada anului 2023 (VIDEO)

Cinci bărbați din Rusia, blocați în aeroportul din Coreea de Sud de luni de zile. Statul nu-i recunoaște drept refugiați și le interzice intrarea în țară
Advertoriale

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Scopul și valorile maib, într-o nouă interpretare – prezentate întregii echipe
