Stoianoglo, după controalele de la PA și PCCOCS: Patru ani am avut parte de spectacol

Stoianoglo, după controalele de la PA și PCCOCS: Patru ani am avut parte de spectacol

Lipsa registrelor de evidență, intentarea de dosare fără temei, tergiversarea examinării cauzelor penale și punerea neîntemeiată sub învinuire. Sunt câteva încălcări depistate în activitatea Procuraturii Anticorupție și Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PC COCS) în cadrul controalelor efectuate de Procuratura Generală la cele două procuraturi specializate. În context, șeful de la PG anunță posibile sancțiuni disciplinare în privința mai multor procurori. 

„În ultimii patru ani, zilnic am fost matorii unor spectacole cu mascați, percheziții și arestări. Lucrurile au fost diametral opuse. Controalele efectuate la Procuratura Anticorupie și PCCOCS au scos la iveală activitatea celor două procuraturi specializate. Nu am reușit să controlăm tot. Am intervenit selectiv, reieșind din anumite criterii de prioritizare. Pe majoritatea cazurilor s-au depistat încălcări grave. Procurorii au întâmpinat probleme în efectuarea controlului din cauza lipsei unei evidențe a activității de bază a procurorilor. Procurorii-șefi sunt obligați să asigure evidența prin registre”, a declarat Alexandr Stoianoglo.

Corupția mare prinde praf în sertare

Publicitate

Potrivit procurorului general, în cadrul controalelor efectuate la cele două procuraturi specializate s-a stabilit lipsa totală a registrelor de evidență, fapt care a făcut imposibilă verificarea numărului de cauze penale documentate, numărul persoanelor reținute sau eliberate etc. și contrapunerea realității cu datele din rapoartele procuraturilor specializate.

„Fiecare a treia infracțiune cercetată și trimisă în judecată de Procuratura Anticorupție reprezintă infracțiune minoră. Pe numărul total de sentințe, aproximativ 33% le prezintă cauzele de corupție minoră, sume ce nu depășesc 5.000 de lei. Potențialul procuraturii este folosit pentru anchetarea unor cauze minore. Drept consecință, dosarele de corupție mare se prăfuiesc în sertare neavând finalitate. La PCCOCS, pentru majorarea indicatorilor cantitativi, majoritatea cauzelor penale sunt pornesc de la calificativul de „grup criminal”. Au loc rețineri, arestări, pentru ca ulterior persoanele să fie scoase de sub urmărire penală pe aspecte calificative, iar cauzele expediate în instanță pe o infracțiune minoră. În perioada august 2016 - 2019, doar 10% din dosare constituie cauze de infracțiuni comise de grupări organizate”, a mai adăugat Stoianoglo.

Grupuri mari de anchetă, pe cauze artificiale

O altă ilegalitate constatată în cadrul controalelor, o constituie, potrivit procurorului general, practica de concentrarea a activității procurorilor pe dosare nesemnificative, în detrimentul cauzelor de rezonanță.

„Pe un caz de pretinsă infracțiune de spălare de bani, procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție a dispus formarea unui grup din 45 de persoane - 19 procurori și 26 de ofițeri de urmărire penală. Este vorba de un dosar nesemnificativ, intentat absolut ilegal. Astfel de practici fiind multiple”, a punctat Stoianoglo.

Arestări neîntemeiate

Șeful PG a mai adăugat că în mai multe cauze penale investigate de PCCOCS au fost reținute și arestate neîntemeiat mai multe persoane, care ulterior au fost scoase de sub urmărire penală. Totodată, s-a constatat practica renunțării parțiale la anumite capete de acuzare sau aplicarea de standarde duble în cazurile de trafic de ființe umane și proxenetism.

În context, Stoianoglo a menționat că aceste constatări constituie abateri disciplinare și urmează a fi verificate.

„În privința unor procurori, deja a fost sesizat Consiliul Superior al Procurorilor. Altele sunt în pregătire. Au fost deja întreprinse măsuri de înlăturare a acestor neajunsuri prin crearea de registre și fișe statistice. Îmi pare rău pentru ceea ce am constatat. Vreau să-mi cer scuze public în fața a sutele de cetățeni care ilegal au fost urmăriți de procurori. Este trist să constat că sub paravanul luptei cu corupția și a crimelor specializate s-au comis abuzuri care au încălcat drepturile omului”, a conchis procurorul general.

Amintim că la începutul lunii decembrie 2019, Procuratura Generală a anunțat că două grupuri de procurori special desemnați vor face un control complex al activității Procuraturii Anticorupție (PA) și Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PC COCS).

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal