Chihlimbarul, frauda bancară și finanțarea PSRM: Trei dosare de rezonanță comentate de Stoianoglo

Chihlimbarul, frauda bancară și finanțarea PSRM: Trei dosare de rezonanță comentate de Stoianoglo

Dosarul fraudei bancare, contrabanda cu chihlimbar și finanțarea Partidului Socialiștilor sunt trei dosare de rezonanță, aflate încă în gestiunea procurorilor pe anumite capete de acuzare. Totuși, felul în care au acționat anchetatorii ridică mari semne de întrebare. O spune însuși procurorul general, după controlul efectuat pe parcursul ultimei luni la Procuratura Anticorupție și Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.  

Dosarul fraudei bancare

Șeful Procuraturii Generale spune că până în prezent ancheta pe dosarul fraudei bancare s-a mișcat greu, fiind constatată favorizarea anumitor părți implicate în dosar sau tergiversarea documentării unor fapte. 

„În perioada anilor 2016 - 2019 investigațiile au fost realizate de un grup de doar șase procurori. Pe această cauză s-au depus multe eforturi de către entitățile implicate în anchetă, PA, CNA, Serviciul de Spălare de bani, fiind obținute și condamnarea unor persoane, inclusiv sechestrare de bunuri. Auditul a scos, însă, în evidență multiple carențe ce permit să concluzionăm că direcția pe care s-au focusat colegii nu au permis să aibă loc o investigație complexă. Concluziile sunt generate inclusiv de ignorarea totală și declarația unor persoane direct implicate în procesele investigate și protejarea altora, evident favorizând unele grupări de interese economice și politice. În acest sens relevant pentru noi au fost materialele unei cauze penale de la DIICOT București, pe care nu s-a lucrat din martie 2018. În general, subiectul fraudei bancare este unul destul de complex și din acest motiv aprecierile ce urmează a fi date prestației procurilor implicați vor fi făcute după o serie de activități procesuale”, a declarat Stoianoglo.

Finanțarea PSRM

Referindu-se la subiectul finanțării Partidului Socialiștilor, procurorul general a declarat că acesta s-a derulat cu multiple încălcări de procedură.

„Cauza a fost pornită pentru pretinse acțiuni de spălare de bani. Este un dosar voluminos și complex. Activitățile procesuale au pornit în iunie 2016, la fel cu un caracter neplanificat și neconsecvent. A fost făcută numai o acțiune de urmărire penală în 2016 și în 2017, iar în 2018 și 2019 - nicio acțiune de urmărire penală, trezind interes numai când anumite evenimente social-politice au fost folosite de anumite grupuri de interes politic. Doar în noiembrie 2019 pe dosar a intervenit conducătorul Procuratura Anticorupție și a dispus exercitarea urmăririi penale de un grup din 28 de procurori și 38 de ofițeri de urmărire penală. Un episod distinct ce vizează anumiți membri ai PSRM a fost examinat de PA cu dispunerea neînceperii urmăririi penale, soluția dată fiind anulată și procesul reluat doar sub presiuni majore ale opiniei publice în lunile noiembrie - decembrie 2019. Procesul penal reluat contrar prevederilor, pe 2 decembrie 2019 a fost conexat la materialele cauzei penale menționate. PG nu s-a implicat decât pentru verificarea dosarului în urma adresării președintelui PSRM, Zinaida Greceanîi, fiind constatate încălcările procesuale menționate supra”, a subliniat procurorul general. 

Amintim că, pe 10 decembrie, Viorel Morari vorbea într-un interviu pentru DW că ar fi fost suspendat din funcția sa de la Procuratura Anticorupție peste câteva zile după o solicitare la Fisc. Aceasta viza dosarul finanțării din exterior a Partidului Socialiștilor. 

Jurnaliștii de investigație au scris că, înainte de prezidențialele din 2016, socialiștii s-ar fi grupat în jurul unei afaceri secrete cu o companie off-shore conectată la Federația Rusă și creată în Bahamas. Astfel, în țara noastră ar fi ajuns 30 de milioane de lei, în baza unor contracte de împrumut. Ulterior, banii ar fi fost donați PSRM-ului. În urma apariției acestui material, socialiștii au negat toate acuzațiile.

Dosarul cu chihlimbar

În context, șeful PG s-a referit și la dosarul privind contrabanda cu chihlimbar. Potrivit lui, acest dosar penal este un exemplu când procurorii au deferit Justiției cauze în privința unor persoane interpuse, iar ancheta în privința autorilor reali rămânând la etapa de urmărire penală. 

„În acest dosar două persoane fizice și un agent economic au fost condamnați pentru contrabanda cu 900 de kg chihlimbar, în valoare circa 10 milioane de lei. Studiul a scos la iveală că în urmărirea penală procurorul de caz, susținută de procurorul-șef, la cerearea învinuitului pe motiv că CNA nu are condiții de păstrate, a transmis acestuia păstrarea pietrelor prețioase, deși marfa trebuia păstrată la organele competete ale statului. Au fost reținuți cinci angajați ai Serviciului Vamal, administratorul și șoferul firmei din numele cărora au fost întocmite documentele false. În final, doar ultimii și persoana juridică a fost inculpată, iar instanța a stabilit pedeapsă fie cu suspendarea condiționată a executării, fie sub formă de amendă. Inexplicabile sunt soluțiile privind arestul persoaneleor figurante în prezenta cauză. Într-un termen scurt vom da aprecieri juridice acțiunilor. Urmează într-un proces penal să stabilim din ce cauză sentința pronunțată acum doi ani a fost executată doar în partea ce ține de pedeapsa față de inculpați, iar în partea ce ține de chihlimbar să fie tergiversată. Intuim că cineva nu a dorit ca chihlimbarul să ajungă la stat. Procesul penal e în curs de inițiere”, a mai adăugat Stoianoglo. 

Citește și: Șase noi dezvăluiri ale fostului director MoldATSA: Procentul poliției pentru contrabanda de chihlimbar și lista persoanelor implicate

Vezi și aceste știri
Cum a evoluat salariul președintelui Igor Dodon în ultimii trei ani

Cum a evoluat salariul președintelui Igor Dodon în ultimii trei ani

Guvernul își asumă răspunderea! TVA pentru HoReCa se reduce la 15%, iar impozitarea angajatorilor se modifică

Guvernul își asumă răspunderea! TVA pentru HoReCa se reduce la 15%, iar impozitarea angajatorilor se modifică

De la avocatură la agricultură. Despre pandemia care ne determină la schimbări sau povestea unui avocat ce vrea să se reprofileze

De la avocatură la agricultură. Despre pandemia care ne determină la schimbări sau povestea unui avocat ce vrea să se reprofileze

Advertoriale
Solidaritatea îmbracă haina bunului-simț: un brand de haine și un ONG vor împărți măști de protecție bătrânilor

Solidaritatea îmbracă haina bunului-simț: un brand de haine și un ONG vor împărți măști de protecție bătrânilor

MAIB anunță prelungire automată pentru depozitele care expiră în aprilie

MAIB anunță prelungire automată pentru depozitele care expiră în aprilie

Endava aderă la inițiativele civice destinate suportului medicilor din țara noastră

Endava aderă la inițiativele civice destinate suportului medicilor din țara noastră

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • Ruslan Cojocaru - Viziunea față de crize, educație financiară, Tucano Coffee, Oliva Verde și NOTA lui DE PLATĂ (VIDEO)
  Ruslan Cojocaru - Viziunea față de crize, educație financiară, Tucano Coffee, Oliva Verde și NOTA lui DE PLATĂ (VIDEO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Nu „mușcă” și nu e despre căsătoriile gay. Explicăm simplu ce e Convenția de la Istanbul (AUDIO)
 • PlayGround și Smart Home: Cât costă și cât durează să-ți instalezi un astfel de sistem acasă
 • Nota de Plată a designerei Olga Blanc. Despre bani, dezvoltare personală, bărbatul care o susține și succesul brandului O'Blanc (VIDEO)
 • PlayGround cu Ion Sturza: Lovitura de la Cluj, cifrele Elefant.ro și pronosticuri despre imobiliare
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Venim în sprijinul antreprenorilor pentru promovarea vânzărilor online! Iată ce ți-am pregătit
 • Divorțează: Oxana Samoylova a decis să pună punct căsniciei cu Geegun (Foto)
Cele mai populare
 • 1
  Imagini parcă rupte din poveste de la Grădina Botanică. Pomii și florile au înflorit, însă coronavirusul îi lipsește de admirație (VIDEO)
 • 2
  OMS a estimat punctul critic de cazuri COVID-19 la care poate ajunge R. Moldova. Valul cel mai mare de infecții, prognozat peste o săptămână
 • 3
  Pragul de 300 de îmbolnăviri, depășit: Au fost confirmate 55 de cazuri noi de infectare cu COVID-19
 • 4
  Viorica Dumbrăveanu a fost pe punctul de a demisiona: „Nu merită niciun mandat când îți este afectată familia” (FOCUS)
Autentificare