Premierul, despre eventualele majorări de prețuri: „Fenomenul scumpirii este firesc, la fel ca și cel al diminuării prețurilor”

Premierul, despre eventualele majorări de prețuri: „Fenomenul scumpirii este firesc, la fel ca și cel al diminuării prețurilor”

Moldova trăiește în condițiile economiei de piață, iar asta înseamnă că atât scumpirile cât și diminuarea prețurilor sunt un lucru firesc. Asta a lăsat să se înțeleagă prim-ministrul Ion Chicu în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova. Oficialul a ținut să sublinieze că prețurile la carburanți cresc, tradițional deja, în luna ianuarie a fiecărui an.

„Să analizăm lucrurile cum sunt: Moldova trăiește în condițiile unei economii de piață. Prețurile sunt dictate de cerere și ofertă? Vrem să revenim la comunism? Când prețurile erau stabilite pe 20 de ani? În România și UE prețurile se schimbă periodic”, a spus Chicu.

Cât desprea majorarea prețurilor la carburanți, premierul susține că situația este una ordinară pentru fiecare început de an:

Noi nu avem resurse proprii. Marea majoritate a produselor petroliere le importăm. Statistica ultimilor 20 de ani arată că în ianuarie se ajustează prețurile, accizele. În Acordul de Asociere semnat în 2014 este un punct special ce ține de ajustarea accizelor. Asta e economia. Guvernele trebuie să aibă grijă de creșterea veniturilor oamenilor. Nu văd motive să crească prețurile în lanț. Fenomenul scumpirii este firesc, la fel ca și cel al diminuării prețurilor”.

AGORA amintește că prețul carburanților a crescut la benzinăriile din Republica Moldova în ultima săptămână, în special la gazul lichefiat cu 12%, în timp ce la benzină şi motorină cu 3-4%. De asemenea, experții economici estimează că preţurile însă ar putea să mai crească.

La 17 ianuarie unele stații PECO din R. Moldova au afișat noi prețuri la benzină și motorină. Mai exact, preţul unui litru de benzină A-95 a crescut de la 18,65 lei la 19,20 lei, iar un litru de motorină costă acum 17,05 lei, cu o majorare de la 16,40 lei. Petroliștii au mojorat cel mai mult prețul pentru un litru de gaz lichefiat. Astfel, la unele benzinării a ajuns să coste 11.05 lei în loc de 9.98 lei cât era anterior.

Totodată, ANRE spune că nu a primit nici o informație de la operatorii de piață despre modificarea prețurilor pentru produsele petroliere. Potrivit regulamentului, companiile trebuie să prezinte timp de trei zile calculele care au dus la majorarea prețurilor.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.