Reforma justiției va fi supusă consultărilor publice. Premierul cheamă partidele, societatea civilă, SUA și UE să participe la proces

Reforma justiției va fi supusă consultărilor publice. Premierul cheamă partidele, societatea civilă, SUA și UE să participe la proces

Ministerul Justiției va organiza, de săptămâna aceasta, „ample consultări asupra proiectului strategiei de reformă a Justiției”. Anunțul a fost făcut, marți dimineața, de premierul Ion Chicu. Oficialul speră că, la finalul discuțiilor, R. Moldova va avea un proiect de reformare a justiției agreat cu toți „acei care doresc ca Republica Moldova să devină un stat prosper”. Anunțul premierului vine în contextul unei vizite a unui grup de experți de la Consiliul Europei, veniți să ghideze moldovenii în proces.

„Reforma justiției este o necesitate absolută pentru țara noastră, dar și cea mai mare provocare care stă în fața guvernului actual. Personal, nu văd nici o șansă de a schimba lucrurile spre bine în Republica Moldova, dacă nu reușim să punem capăt dezmățului din justiție, procuratură, poliție economică, dar și alte structuri ale statului”, a spus Chicu.

Premierul a anunțat că a discutat cu grupul de experți de la Consiliul Europei, care au examinat proiectul Strategiei de reformă a justiției și Planul de Acțiuni pentru implementarea acesteea. Potrivit lui Chicu, concluzia la care au ajuns grupul costă în necesitatea unor consultări largi pe marginea reformei.

„Proiectul de reformare a justiției trebuie supus unei consultări ample cu societatea civilă, profesioniștii din sistem, dar și toate forțele politice din țară - atât de la guvernare, cât și din opoziție. Chiar și cel mai perfect document juridic de reformă a justiției nu va avea mari șanse de succes, dacă procesul de reformă nu este unul incluziv, nu este susținut de forțele politice responsabile și societatea civilă”, a punctat Chicu într-un status pe Facebook.

În mesajul său, el a făcut un apel public „pentru participare activă și constructivă la procesul de consultare și definitivare a proiectului de reformă a justiției”.

Chicu a chemat la masa de discuții partidele parlamentare și extra-parlamentare, reprezentanții societății civile și profesioniștii din domeniul justiției. „Vom aprecia foarte mult și participarea în acest proces a tuturor partenerilor noștri de dezvoltare, dar în mod special a reprezentanților Uniunii Europene și Statelor Unite ale Americii”, a mai adăugat premierul.

De menționat că, mai devreme, lidera PAS Maia Sandu susținea că reforma justiției dezvoltată de actualul guvern este „o altă tentativă de supunere evidentă a sistemului juridic, la fel cum s-a întâmplat pe timpul Guvernului Filip”. „Cetățenii așteaptă o reformă autentică, iar socialiștii fac una marca „Plahotniuc”, ca să-și poată supună judecătorii. Gafele serioase făcute în primele luni de guvernare nu pot fi trecute cu vederea”, a mai subliniat Sandu.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.