Moldova, cu progrese mici în lupta anticorupție. Nagacevschi: Cum se spălau banii, așa și se spală

Moldova, cu progrese mici în lupta anticorupție. Nagacevschi: Cum se spălau banii, așa și se spală

Republica Moldova mai are mult de lucru pentru a-și îmbunătăți poziția la capitolul luptei împotriva corupției și a spălării banilor, iar autoritățile statului trebuie să dea dovadă de o abordare proactivă în investigarea și condamnarea crimelor economice grave. La această concluzie au ajuns experții Comitetului pentru combaterea spălării banilor din cadrul Consiliului Europei (MONEYVAL). De cealaltă parte, ministrul Justiției se arată nedumerit de ce stagnăm, întrucât adoptăm legi și strategii. 

Doar trei din cele opt domenii evaluate de experții europeni au obținut calificatiful „eficient”, celelalte înregistrând un indice sub medie. „Sunt necesare îmbunătățiri majore. Moldova încă nu a ajuns pe listele negre sau gri, dar sunt necesare schimbări fundamentale”, a declarat șefa misiunii de evaluare, Irina Talianu.

Principalele trei direcții pe care ar trebui să-și concentreze atenția autoritățile, în viziunea experților sunt: confiscarea averii dobândite ilegal, supravegherea sectorului financiar și transparența în acționariatul persoanelor juridice. 

„La capitolul confiscarea veniturilor sau averii obținute pe cale criminală, ratingul Moldovei e moderat. Nu e suficient ca activele să fie confiscate printr-o hotărâre judecătorească. Ele trebuiesc aduse în țară. Acest lucru trebuie integrat într-o strategie națională. Este necesară și o comunicare mai eficient dintre stat și sectorul privat, pentru o investigație mai bună a tranzacțiilor suspecte. Un nivel moderat de eficiență se înregistrează și la capitolul supraveghere și sectorul financiar. Sunt necesare îmbunătățiri majore. Sunt probleme la capitolul licențiere”, a mai punctat Talianu.

Cunoașterea beneficiarului final sau a prorpietarului real a unei companii este un aspect important în lupta anticorupție și spălării banilor. Deseori, în spate stau ascunși chiar politicieni sau persoane suspecte, spun experții. 

„În transparența persoanelor juridice înregistrăm rezultate moderate. Autoritățile trebuie să analizeze în ce măsură entitățile juridice pot fi sau sunt folosite pentru acțiuni de spălare a banilor. Agențiile de servicii publice trebuie să primească suficiente resurse și intrumente pentru a-și îndeplini funcțiile. Un aspect important e cunoașterea beneficiarului final. Câteodată politicienii, criminalii economici, se pot ascunde în spatele unor entități juridice complexe. Autoritățile ar trebui nu doar să poată să identifice aceste persoane, dar să poată impune și sancțiuni acelor entități care încalcă dezvăluirea informației despre beneficiarul final”, a declarat șefa misiunii de evaluare MONEYVAL, Irina Talianu.

În context, ministrul Justiției se arată nedumerit de ce legislația în domeniu nu funcționează.

„Ce nu ajunge Republicii Moldova? Avem legislație suficientă sau nu? Avem instrumente necesare pentru a pune în aplicarea legea sau nu? Sau poate nu avem curaj? La ce nivel trebuie să intervenim noi pentru ca legislația să funcționeze și să nu fim vizați permanent că rapoarte internaționale că la noi ceva nu merge bine? Noi tot adoptăm legislație, dar cum se spală banii așa se spală, cum se finanțează diferite activități ilegale, așa se finanțează. unde trebuie să intervenim noi, pentru ca la noi să funcționeze legislația?”, a întrebat retoric Fadei Nagacevschi.

În replică, șeful Serviciului prevenire și spălare a banilor susține că în timpul apropiat ar urma să simțim cu toșii rezultatele.  

„Eforturile au fost concentrate foarte haotic în ultimii cinci ani. Din 2017, sistemul a început să funcționeze ca unul integru. Capacitățile instituțiilor au fost fortificate, legislația adusă în conformitate. Organele de drept responsabile au fost focusate pe obținerea unor rezultate și diminuarea unor riscuri. Astăzi, Serviciul corespunde tuturor standardelor internaționale. Noi suntem implicați în ședințe de înțelegere a acestor recomandări. Noi știm că presiunea e foarte mare, atât la nivel politic, dar și extern. Deja nu mai e loc de așteptări. Noi suntem siguri că suntem capabili să intervenim. Cred că în timpul apropiat rezultatele vor arăta capacitățile noastre și vor aduce roadele mult așteptate”, a declarat șeful Serviciului Serviciul prevenire și spălare a banilor, Vasile Șarco. 

Vezi și aceste știri
Guvernul va limita adaosul comercial pentru măștile medicale. Chicu: „Serviciul Fiscal va poposi la depozite să verifice tot”

Guvernul va limita adaosul comercial pentru măștile medicale. Chicu: „Serviciul Fiscal va poposi la depozite să verifice tot”

Italia înregisrează 322 de persoane infectate cu Covi-19 și 11 decese

Italia înregisrează 322 de persoane infectate cu Covi-19 și 11 decese

Criteriul numeric impus la constituirea partidelor, declarat neconstituțional. Legislativul urmează să revadă legea

Criteriul numeric impus la constituirea partidelor, declarat neconstituțional. Legislativul urmează să revadă legea

Advertoriale
Un deceniu de activitate în care Fundația Orange Moldova face lumea mai bună

Un deceniu de activitate în care Fundația Orange Moldova face lumea mai bună

Săptămânalul de analiză economică al Victoriabank a ajuns la ediția 100

Săptămânalul de analiză economică al Victoriabank a ajuns la ediția 100

Pe urmele epidemiei de gripă. Ce reguli ar trebui să respectăm

Pe urmele epidemiei de gripă. Ce reguli ar trebui să respectăm

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • PlayGround cu Alexandru Baltag: 100 de stații electrice până la sfârșitul lui 2020
  PlayGround cu Alexandru Baltag: 100 de stații electrice până la sfârșitul lui 2020
 • Nota de plată a lui Alexandru Luchianov. Despre profitul vinăriei Et Cetera, bani pierduți, dezvoltare personală și cum e să faci business cu fratele (VIDEO)
 • PlayGround cu Lisa Guțu: Cum dezvolți un fintech de milioane de dolari
 • PlayGround cu Vitalie Tătaru: Digital Banking
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Cristina Pozneac: „Fotografia este despre viață.”. Interviu cu și despre EA, cea care...
 • Legați prin sânge și aceeași pasiune. „Frații E30” despre interesul pentru mașini,...
Cele mai populare
 • 1
  Doi polițiști au decedat în accidente rutiere, noaptea trecută. Ambii au pierdut controlul volanului
 • 2
  Doi moldoveni au fost duși la spital direct de la aeroport. Aceștia au refuzat însă spitalizarea
 • 3
  Calul școlii de la Căinari, scos la licitație, a fost cumpărat de Consulul General al României de la Bălți
 • 4
  Consulul general al României la Bălți: Sistemul de programare este blocat de intermediari. Sunt bani grei la mijloc
Autentificare