Sute de primari din țară și președinți de raioane s-au întrunit astăzi la Chișinău pentru a discuta cu reprezentanții Guvernului programele de dezvoltare națională planificate pentru anul în curs. Și dacă membrii Executivului au venit cu promisiuni, aleșii locali și-au adus cu ei problemele din localități și off-urile.
„Este foarte important să aducem bugetarea multianuală în circuitul administrativ. Ideile anunțate sunt pertinente, dar riscăm, odată cu schimbarea Guvernului să nu se mai producă acest investiții, așa cum am pățit în 2019. Au spus că la „Drumuri bune 2” este gaură în buget și am rămas cu două coșuri cu șebioncă (n.r. - pietriș). Cum poate fi evaluat riscul că în iarnă nu avem o tulburare politică și nu avem o predictibilitate la acest intenții?”, a întrebat alesul local.
În context, șeful Guvernului le-a promis primarilor că va ține cont de solicitări și le va analiza, îndemnându-i să conlucreze cu autoritățile centrale.
„Acum este momentul propice să discutați cu Ministerul Finanțelor. Acum se fac politicile bugetar fiscale pentru 2021-2023. Trebuie să considerăm și un echilibru între necesitățile comunității și a statului. Eu aș ridica ambele mâini pentru ca toto TVA-ul să meargă în teritoriu, toate impozitele să meargă în teritoriu, dar să nu uităm și de competențele care sunt la nivel național”, a afirmat prim-ministrul Ion Chicu.
În cadrul întrunirii de astăzi, primarilor le-au fost prezentate programele naționale privind iluminatul stradal, infrastructura drumurilor, aprovizionarea cu apă, managementul deșeurilor solide, dar și înregistrarea imobilelor în țară.
Potrivit reprezentanților Ministerului Economiei și Infrastructurii în anul curent vor fi reparați 325 de km de drum, în proces de reabilitare fiind în prezent alți 480 de km. În aceste sens, pentru 2020 din Fondul Rutier vor fi alocați cca 2,7 miliarde de lei.
Programul „Drumuri bune” a fost lansat încă în februarie 2018, când la guvernare se afla Partidul Democrat. Liderul PD de atunci, Vlad Plahotniuc, anunța Executivul va asigura reparația și construcția a 1.200 de kilometri de drumuri în zonele rurale, indiferent de culoarea politică a localităților.
Ulterior, în septembrie același an, Plahotniuc a anunțat a doua parte a programului - „Drumuri bune pentru Moldova 2”. Între timp, mai multe plângeri cu privire la proasta calitate a lucrărilor de renovare a unor porțiuni de drumuri au apărut pe internet. Vedeți câteva cazuri aici, aici și aici.
Peste aproximativ un an, șeful Administrației de Stat a Drumurilor, Gheorghe Curmei, declara că e necesră o rectificare a bugetului, întrucât ar fi fost prevăzuți mai puțini bani decât suma pentru lucrările contractate. „Vor fi reabilitați atâția kilometri de drum din câți bani sunt”, a explicat Curmei.
Vezi și aceste știri

Centrul GDM anunță că va depune o plângere la Poliție în urma declarației emise de Mitropolia Moldovei

Un cuplu iranian care s-a filmat dansând în centrul Teheranului în sprijinul protestelor, condamnat la peste 10 ani de închisoare (VIDEO)

R. Moldova, condamnată din nou la CtEDO pe cazul privării ilegale de libertate a omului de afaceri Valentin Eșanu (DOC)
Advertoriale

La Chișinău vor fi amenajate curți ideale pentru trai ca în Europa (VIDEO)

Continuăm campania „Generația Inteligenței Financiare”. Urmăriți al doilea episod în limba rusă al serialului „Cunoaște sensul banului cu Emily” (VIDEO)
