Noul Guvern trebuie să acționeze în poziția de pompier pentru a evita recesiunea

Noul Guvern trebuie să acționeze în poziția de pompier pentru a evita recesiunea
Foto: www.caleaeuropeana.ro


Analiza Expert-Grup atrage atenția asupra faptului că economia moldovenească încetinește pe fondul reducerii cererii externe, restricțiilor comerciale, reducerii remiterilor și activității investiționale, precum și a înrăutățirii situației economice din regiune. În timp ce presiunile inflaționiste generate de deprecierea leului din ultimele luni în paralel cu recesiunea economică anticipată pentru 2015, ar putea crea fenomenul de stagflație*.

Economia moldovenească încetinește continuu. Indicele Compozit Anticipator, calculat lunar de Expert-Grup a marcat, în luna decembrie 2014, 87 puncte, în scădere pentru a treia lună consecutiv. Această dinamică denotă continuarea presiunilor negative asupra economiei moldovenești, iar în lipsa unor reforme structurale vizibile, aceasta ar putea să intre în recesiune în 2015.

Înrăutățirea situației economice din ultima perioadă este determinată atât de factori din partea cererii, cât și din partea ofertei, fapt ce necesită un spectru larg de măsuri de politică economică. Presiunile din partea ofertei derivă din reducerea exporturilor, spre UE (-2,6% în octombrie 2014; -3,6% în noiembrie 2014; -1.4% în decembrie 2014), și în special spre CSI (-11,8% în octombrie 2014; -37,3% în noiembrie 2014; -38,7% în decembrie 2014).Involuțiile respective au fost cauzate de condițiile economice dificile din regiune, care au cauzat răcirea cererii externe pentru produsele moldovenești, precum și de restricțiile comerciale aplicate de către Federația Rusă. Acest regres a avut loc în pofida deprecierii monedei naționale din aceeași perioadă,care, cel puțin teoretic, ar fi trebuit să impulsioneze exporturile și să susțină fenomenul de substituție a produselor de import cu cele autohtone.

Faptul că în trimestrul patru 2014 importurile s-au redus cu doar 4,7%, iar exporturile tocmai cu 12,4% față de anul precedent, confirmă pe de o parte dependența acută a economiei moldovenești de importuri (cererea reacționează mai slab la variația prețurilor), și pe de altă parte pozițiile fragile ale exportatorilor moldoveni pe piețele externe. Drept rezultat, volumul producției industriale a început să decelereze de la 12,3% în octombrie 2014 la 6,7% în decembrie 2014. Presiunile din partea cererii s-au materializat în reducerea transferurilor din străinătate în favoarea persoanelor fizice cu 30,8% față de anul precedent în decembrie 2014, preponderent din Federația Rusă, stagnarea volumului banilor în circulație și reducerea cu 2,2% față de anul precedent  în decembrie 2014 a volumului serviciilor cu plată prestate populației.

Încetinirea activității economice, cuplată cu cererea sporită de valută cauzată de o serie de tranzacții suspecte, dar și nervozitatea sporită a populației, au cauzat deprecierea substanțială a monedei naționale. Deși tendința de depreciere a leului a început încă în 2011, aceasta s-a accelerat în trimestrul patru 2014, odată cu reducerea puternică a exporturilor și remiterilor, precum și o serie de tranzacții suspecte cu valută din sectorul bancar. În 2015, tendința a atins cotații periculoase din cauza cererii sporite de valută din partea populației și agenților economici bazată pe anticiparea unei deprecieri și mai puternice în viitor. Astfel, de la începutul anului curent, leul moldovenesc s-a depreciat cu circa 25% față de dolarul SUA. Drept rezultat, au crescut presiunile inflaționiste, fapt ce a determinat BNM să înăsprească politica monetară, iar ponderea depozitelor exprimate în valută străină a crescut până la 50,9% în Ian:15 (de la 39,5% în Ian:14).

Noul Guvern este format într-o perioadă foarte dificilă și trebuie să facă față mai multor provocări fundamentale. În primul rând, deși a fost votat de 60 de parlamentari,Guvernul este susținut plenar doar de către 2 partide (PLDM și PD), în cadrul Alianței pentru Moldova Europeană și care dispun în total doar de 42 de mandate. Aceasta ar putea complica colaborarea dintre Guvern și Parlament în diferite domenii sensibile unde sunt necesare reforme ample (ex: reforma justiției,învățământului,a sistemului de pensii, lupta cu corupția etc.).

Înrăutățirea condițiilor economice, în paralel cu volatilitatea semnificativă a monedei naționale și apariția în presă a informației privind implicarea mai multor bănci, oameni de afaceri și politicieni în scheme financiare ilegale au alimentat nemulțumirea societății și au subminat și mai mult încrederea în instituțiile statului.

În plus economia moldovenească încetinește pe fondul reducerii cererii externe, restricțiilor comerciale aplicate de Federația Rusă, reducerii remiterilor și activității investiționale, precum și a înrăutățirii situației economice din regiune (în special în Ucraina și Federația Rusă). Mai mult decât atât, presiunile inflaționiste generate de deprecierea leului din ultimele luni în paralel cu recesiunea economică anticipată pentru 2015, ar putea crea fenomenul de stagflație. Prin urmare, pe lângă implementarea agendei de asociere la UE și a reformelor structurale de importanță vitală, noul Guvern va trebui să acționeze în poziția de pompier prin atenuarea constrângerilor menționate mai sus.

_____________________________________________________________________
Stagflație- fenomen economic care se manifestă prin coexistența stagnării economiei, inflației și șomajului.

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Ucraina ar urma să impună sancțiuni pentru organizarea alegerilor parlamentare rusești în regiunile separatiste din est

Ucraina ar urma să impună sancțiuni pentru organizarea alegerilor parlamentare rusești în regiunile separatiste din est

Nouă decese și 484 de cazuri noi de COVID-19. Câte persoane sunt internate în spitale

Nouă decese și 484 de cazuri noi de COVID-19. Câte persoane sunt internate în spitale

Grecia va finanța o campanie media de descurajare a afganilor care vor să intre ilegal în țară

Grecia va finanța o campanie media de descurajare a afganilor care vor să intre ilegal în țară

Advertoriale
Castel Mimi – legenda locului care scrie istorie, la Bulboaca, de 5 ani (FOTO)

Castel Mimi – legenda locului care scrie istorie, la Bulboaca, de 5 ani (FOTO)

De ce aeroportul din Lukla este cel mai primejdios din lume și cum moldovenii au vopsit ouă în Nepal, de Paște. Istoriile documentarului MyEverest

De ce aeroportul din Lukla este cel mai primejdios din lume și cum moldovenii au vopsit ouă în Nepal, de Paște. Istoriile documentarului MyEverest

Cine sunt experții internaționali, invitați la „Moldova ICT Summit 2021: The Future of Digital”

Cine sunt experții internaționali, invitați la „Moldova ICT Summit 2021: The Future of Digital”

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Cum au încercat rușii să „recupereze” Basarabia în 1924: Răscoala de la Tatarbunar și procesul celor 500 (2)
 • 2
  De ce gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău nu poate funcționa la capacitate maximă
 • 3
  Romeo Lopotencu, demis în toamna anului trecut, restabilit în funcția de directorul al Red-Nord
 • 4
  Șeful Poliției de Frontieră propune ca în următoarea hotărâre CNESP să fie introdusă obligativitatea de testare din cont propriu la COVID-19 și pentru angajații instituției
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.