Air Moldova denunță presiuni politice din partea statului: Nu și-au îndeplinit obligațiunile asumate

Air Moldova denunță presiuni politice din partea statului: Nu și-au îndeplinit obligațiunile asumate

Fondatorii Civil Aviation Group, companie care a cumpărat Air Moldova, cer să fie încetate presiunile politice. „Punerea sub sechestru a capitalului statutar și a activelor companiei a afectat negativ implementarea planului de dezvoltare a Air Moldova. Atacurile din partea structurilor de stat continuă să creeze un climat investițional neprielnic și pun în dificultate dezvoltarea companiei aeriene”, se aratăp într-un comunicat de presă semnat de Civil Aviation Group.

Fondatorii Civil Aviation Group susțin că statul nu și-a îndeplinit obligațiunile asumate cu privire la majorarea capitalului statutar cu 151 milioane lei, chiar dacă după achiziție, investitoriii au achitat peste 80% din datoriile companiei de stat Air Moldova.

„Pe lângă datoriile de bază au fost achitate chiar și penalitățile și procentele pentru datoriile față de întreprinderile de stat Moldatsa, Autoritatea Aeronautică Civilă și Serviciul Fiscal, în valoare de 24 milioane de lei, care nu erau prevăzute în contractul de privatizare. Investitorii au redus semnificativ datoriile față de partenerii externi și, de asemenea, au restructurat datoriile existente. În pofida acestor condiții, Air Moldova își realizează activitatea operațională fără devieri, iar drept priorități rămân securitatea zborurilor și confortul pasagerilor în conformitate cu cerințele internaționale, fapt confirmat prin investițiile în valoare de 181 de milioane lei în anul 2019. În cadrul ședinței Consiliului Suprem de Securitate, directorul general al Air Moldova a prezentat poziția investitorilor de a continua realizarea planului investițional, în cazul în care vor înceta atacurile din partea statului”, se mai arată în comunicatul emis de Civil Aviation Group.

Publicitate

Amintim că după ședința CSS din 21 ianuarie 2020, președintele Igor Dodon a declarat că Civil Aviation Group și-a acoperit datoriile precedente din banii cumpărătorilor de bilete, dar a acumulat altele noi. Șeful statului a mai adăugat că aceasta trebuie să facă investiții de câteva zeci de milioane de lei în capitalul social al Air Moldova, astfel încât contractul de privatizare să nu fie anulat.

De menționat că anularea contractului de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău și rezilierea contractului de privatizare a companiei Air Moldova au fost două dintre prioritățile anunțate de Guvernul Chicu, la început de decembrie 2019.

În octombrie 2018, Agenția Proprietății Publice a anunțat cumpărarea operatorului național „Air Moldova” de către Civil Aviation Group, firmă formată de compania românească Blue Air și un grup de investitori din Republica Moldova.

Potrivit versiunii oficiale, „Air Moldova” a fost scoasă la vânzare pentru a evita falimentul companiei. Atunci, compania a fost cumpărată cu întreg pachetul de datorii.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal