Platforma DA a anunțat că astăzi, a trimis o solicitare privind demersul oficial al investigației, în caz că există într-adevăr ancheta penală care vizează Laundromatul, către Procuratura Anticorupție. Potrivit unei postari pe Facebook a vicepreședintelui Parlamentului, Alexandru Slusari, Legea Magnițky e doar un pas în tragerea la răspundere pentru Laundromat.
În postarea sa, Slusari condamnă actuala guvernare că nu acordă suficientă atenție acestei anchete.
„Platforma DA nu va permite acest lucru. Calea spre furtul bancar a fost pavată prin operațiunea Laundromat, un proces de spălare a zeci de miliarde de dolari ai mafiei rusești. Primul a scris detaliat despre aceasta crimă de proporție în Memoriu special Andrei Nastase. Autorii schemei au fost Platon și Plahotniuc. Executorii - unii parlamentari, judecători și executori judecătorești”, a scris Slusari.
Oficialul a mai subliniat că după 4 ani de rețineri a unor judecători, implicați în acest proces, „nimic nu s-a produs.
„Au trecut patru ani. Moldova a avut de pierdut enorm cu imaginea pe plan internațional. Nici o persoana nu a răspuns pentru asta”, mai scrie vicepreședintele.
Mai mult, în acest sens, Platforma DA, promite că săptămâna viitoare vor urma și alte acțiuni, iar legea Magnițky, e doar „un prim pas în tragerea la răspundere a celor vinovați”.
sursa: Facebook/AlexandruSlusari
AGORA amintește că Laundromatul se presupune că este cea mai mare operațiune de spălare a banilor din istorie. Schema a funcționat din 2010 până în 2013 și au participat companii ruse, Moldindconbank din Moldova (controlul a fost atribuit lui Veaceaslav Platon), companii din diferite jurisdicții, inclusiv Marea Britanie, instanțe din diferite regiuni ale Moldovei și persoane fizice cu cetățenie moldovenească.
Veaceslav Platon a fost condamnat în aprilie 2017 la 18 ani de închisoare într-un dosar de escrocherie și spălare de bani. Platon este învinuit că ar fi obținut, prin scheme ilegale, aproximativ un miliard de lei de la Banca de Economii a Moldovei, în urma unor credite acordate pentru firme conduse de persoane interpuse în noiembrie 2014.
Vezi și aceste știri

Litvinenco, despre scoaterea în afara legii a Partidului Șor: Nu constituie un precedent periculos

Președintele ales al Cehiei a avut o primă discuție cu președinta Taiwanului. Gestul ar putea provoca furia Chinei

Șef din cadrul Inspectoratului General al Poliției, în vizorul inspectorilor ANI. Ce au depistat (DOC)
Advertoriale

La Chișinău vor fi amenajate curți ideale pentru trai ca în Europa (VIDEO)

Continuăm campania „Generația Inteligenței Financiare”. Urmăriți al doilea episod în limba rusă al serialului „Cunoaște sensul banului cu Emily” (VIDEO)
