Ministerul Sănătății raportează cifrele măsurilor sociale promise în 2019. Cine a beneficiat de susținere finaciară majorată

Ministerul Sănătății raportează cifrele măsurilor sociale promise în 2019. Cine a beneficiat de susținere finaciară majorată

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale vine cu un raport ce vizează mai multe măsuri sociale inițiate în 2019. În mare parte majorările au fost aplicate începând cu luna ianuarie 2020. Aici se includ alocațiile acordate pensionarilor, persoanelor cu dezabilități, participanților la acțiuni de luptă și indemnizația unică la nașterea copilului. Iată cu cât au crescut sumele.

Susținerea financiară pentru beneficiarii de pensii și alocații sociale în cuantum de 700 de lei a fost acordată în perioada 2 ianuarie – 20 ianuarie pentru pensionarii și persoanele cu dezabilități. De ajutor au beneficiat 525 mii de persoane care au pensia mai mică de 2 mii de lei.

În acest scop, din suma planificată de 407,4 milioane de lei a fost achitat 90,5% . Ministra Sănătății, Viorica Dumbrăvianu a menționat că cei care n-au ridicat banii, o pot face în lunile următoare fără a depune o cerere suplimentară în acest sens.

Începând cu anul 2020, alocația lunară de stat, acordată pentru participanții la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenții R. Moldova și pentru participanții la acțiunile de luptă din Afganistan și de pe teritoriul altor state, a fost majorată cu 200 de lei. Astfel, de alocații în sumă de 300 de lei au beneficiat circa 26 de mii de persoane.

De la începutul anului curent au fost majorate alocațiile sociale pentru persoanele cu dezabilități și alocațiile sociale pentru persoanele vârstnice care nu sunt beneficiari de pensie în sistemul de asigurări sociale. Aici se includ persoanele vârstnice care nu au putut confirma stagiul minim de 15 ani de muncă pentru pensie în baza limitei de vârstă. Suma a crescut cu 323 de lei.

Totodată, 9010 persoane au primit pensiilor de urmaș majorate. Pensiile se acordă, conform legii, copiilor cu vârsta de până la 18 ani și studenților cu vârsta de până la 23 de ani, care își fac studiile cu frecvență la zi. Suma a crescut cu 368 de lei.

Dumbrăvianu a amintit că în 2020 urmează cea de-a doua etapă a examinării pensiilor pentru limita de vârstă în cazul pensionarilor care și-au continuat activitatea după stabilirea acestui drept. Astfel vor fi examinate cazurilor celor care s-au pensionat până în 1999 și au realizat un stagiu de cotizare mai puțin de 15 ani.

În cazul indemnizației pentru soțul supraviețuitor, ministra a menționat: „Noua lege garantează un drept la pensie pentru limită de vârstă, nu mai puțin de 5 ani. Iar dacă persoana decedează prematur în această perioadă, soțul supraviețuitor are dreptul la indemnizație în cuantumul pensiei pe care a primit-o persoana decedată”. Indemnizația se acordă în baza unei solicitări, lucru ce l-au făcut până acum 25 de persoane.

O altă inițiativă socială este Programul de ajutor pentru perioada rece a anului. Prestația a fost majorată începând cu 1 noiembrie 2019, de la 350 la 500 de lei. De ajutorul financiar au beneficiat 181 de mii de familii.

În 2020 a fost majorată și indemnizația unică la nașterea copilului. Suma a crescut de la 7911 lei la 8299 de lei.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.