
Lucrările de reabilitare a stației de epurare din capitală bat pasul pe loc. Ion Ceban: „Vara nu este departe”
Doar 25% din lucrarile necesare pentru reabilitarea stației de epurare din municipiul Chișinău au fost finalizate. Se întâmplă în condițiile în care, conform contractului, în această perioadă lucrările trebuiau să fie gata în proporție de 80 la sută. De asemenea, elementul cheie pentru întreaga funcționalitate a stației a fost realizat în proporție de doar 5%. Informațiile au fost prezentat de primarul general Ion Ceban care a efectuat astăzi o vizită de inspecție la Stația de Epurare a apelor uzate.
・
Potrivit lui Ceban, firmele câștigătoare, două la număr, au fost alese dintr-o listă de 15 companii, participante la licitație. Consorțiul câștigător, PASSAVANT ENERGY & ENVIRONMENT GmbH & LUDWIG PFEIFFER Hoch-und Tiefbau GmbH & Co. KG, urma să efectueze lucrări de peste 24 de milioane de euro în decurs de 900 de zile, iar luna limită este iulie 2020.
„În prezent, reprezentanții companiilor nu au putut spune clar 3 motive, de ce lucrările nu au fost realizate în termen. Astfel, am cerut conducerii S.A. Apă Canal Chișinău și responsabililor de proiectul de reabilitare a Stației de Epurare să se mute de luni să lucreze la Stație sau, în caz contrar dacă nu se descurcă, să își dea demisia. Poate așa se vor mișca lucrurile mai repede. Că din birourile din centrul orașului poate nu se vede situația?”, a spus Ceban.
În paralel, edilul a cerut ca în termen de două săptămâni să îi fie prezentate toate lucrurile ce țin de activitatea laboratorului:
„Vara nu este departe iar aceste companii au tupeul să ceară 3 mln. de euro supra cost pentru ceea ce se întâmplă aici”.
Totodată, Ceban a dispus ca pe teritoriul Stației de Epurare să fie instalate camere de supraveghere pentru a o monitorizare maximă a celor petrecute pe teritoriu.
AGORA amintește că în luna august 2017 Întreprinderea „Apă-Canal Chişinău” anunța despre finalizarea licitaţiei internaţionale pentru reabilitarea Staţiei de Epurare a Apelor Uzate şi Linia Nouă de Tratare a Nămolului din cadrul programului desfășurat cu susținerea BERD și BEI. Astfel, după evaluarea ofertelor, contractul a fost atribuit unei firme germane, iar valoarea contractului este de 24.243.479,61 de euro.